10 savjeta za kupovinu odjeće za velike i male

Kako ćete prepoznati jako kvalitetnu odjeću za velike i male, gdje ćete uštedjeti i kada trebate zgrabiti priliku. Donosimo vam 10 dobrih savjeta.

  1. Prvi utisak

Danas se kvalitetna odjeća ne prepoznaje po cijeni. Dizajnerski komadi mogu biti loše urađeni, a upravo oni povoljniji komadi mogu biti odlični. Dobro provjerite šta kupujete.

  1. Provjerite kvalitet

Šavovi bi trebali ići ravno (slobodno nekoliko puta potegnite po šavovima), zatvarači glatko i pažljivo obrađeni. Raširene rupice za dugmad, pohabani šavovi, rubovi nevješto urađeni – sve su to loši znakovi.

  1. Odgovara li ili ne?

Komad odjeće prvi put odgovara. Prodavačevom govoru poput: „To će se raširiti“, ili „Nakon pranja će vam biti taman“ ne trebate vjerovati. Pogotovo za cipele. Ukoliko se odmah u njima osjećate ugodno, onda će vam biti i kasnije ugodne.

  1. Test dodira

Kada vam se tkanina na dodir svidi, voljet ćete i da nosite taj komad odjeće. Pređite s njim preko kože: grebe li ili škakilja? Šta se desi s komadom ako ga zgužvate?

  1. Kupujte anticiklično

Jaknu koju ste gledali čitavu zimu u julu je jako snižena? Kupujte je! Osnove nisu vezane za modu, možete ih kupiti u svako godišnje doba.

  1. Dajte sebi vremena

Neki komad odjeće vam se jako sviđa, ali je isto tako jako skup? Ostavite ga. Ako sljedeći dan ne možete ni o čemu drugom misliti, onda je taj komad odjeće pravi za vas.

  1. Pazite na unutrašnje vrijednosti

Jako kvalitetne jakne su uvijek futrovane, to važi i za lagane ljetne jakne. Samo tako možete odjeću bez problema nositi. Obratite pažnju da unutrašnje futrovanje ne ostavlja nabore.

  1. Da li je cijena dobra?

Skupa odjeća bi trebala biti bezvremena, jednostavna i optimalna za kombinovanje – onda se isplati kupiti takav komad odjeće. Pitajte se: Da li odgovara meni i mojoj garderobi? Obratite pažnju i na napomene za pranje: Da li taj komad odjeće mora na hemijsko čišćenje?

  1. Prepoznati pravu umjetnost

Dobro urađeno unutrašnje futrovanje od kontrastnih materijala, ukrasna šivanja, dodatni džepovi , kvalitetna dugmad i ostali detalji koji nisu potrebni za kroj, govore o kvalitetu odjeće i o tome da ćete dugo uživati u tom komadu odjeće.

  1. Iz druge ruke

Ukoliko idete u Secondhand dućan ili pijacu obratite pažnju na način kako je odjeća prezentovana, miris odjeće, dodir. Savjet: Pošto nekada nema kabina, ispod odjeće obucite helanke i majicu.

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave