10 različitih tipova mama

Majčinstvo je poprimilo svoj unikatni oblik, nakon čega se proširilo u mnoštvo manjih potkategorija.

Možda ste majka djevojčice, možda dječaka, možda oboje ili blizanaca, čini se jednostavnim. Ali u današnjem društvu postoji više klasifikacija majki. 

Tip-A mama 

Tip A mame žele da je sve na svom mjestu, ove su mame odlučne i ambiciozne. Žele da sve ide što je glatkije moguće. Neke su čak i perfekcioniste. Imaju stalnu listu stvari koje moraju uraditi, brinu o detaljima i ne mogu prihvatiti ako nešto ne ide po planu. 

Crunchy mama 

Crunchy se još definiše kao „neo-hippie“. Neo-hippiji su povezani s hipijima, osim što se njihovi životi fokusiraju na kupovinu skupih proizvoida i terapija raznih vrijednosti. Ove mame su osviještene i brinu o zdravlju, okolini i društvu. Obično ispituju svakidašne radnje majčinstva. Žele imati drugačiji pristup porodičnim problemima i koriste platnene pelene – gotovo sve je organsko.

Svilena mama 

Svilene mame su suprotne od crunchy mama. „Svilena“ mama je „moderna mama“ koja želi koristiti nauku, medicinu i tehnologiju kao pomoć kod roditeljstva. Ove majke koriste jednokratne pelene, oslanjaju se na medicinske stručnjake, te im ne smeta ako dijete ponekad pojede brzu hranu.

Scrunchy mama 

Scrunchy mame su mješavina svilenih i crunchy mama. Mogu preferirati pelene od tkanine i eterična ulja, ali nisu protiv moderne medicine i povremenih hranjenja iz boce. 

Helikopter mama

Prvi pojam „helikopter roditelj“ prvi se put spomenuo u dr. Haim Ginottovoj knjizi, a došao je od tinejdžera koji su svoje roditelje smatrali kao nekoga ko im je stalno ‘nad glavom’ kao helikopter. Helikopter mame su pre-mame. Previše su roditelj. Sve to može trajati dugo vremena, čak i kad dijete odraste. ‘Guraju nos’ u sve što se tiče njihovog djeteta, i rade za dijete ono što dijete može bez problema samo uraditi. 

Mama s namjerom 

Namjerna mama je ona koja u djecu ulaže više vremena. Sve ostalo izostavlja i predaje se majčinstvu. Prave planove i drže se istih. Često imaju periode u toku dana kada ugase telefon i posvećuju se samo trenucima s djecom. Ovo vrijeme služi uživanju u društvu, nema zadataka, nema zadaće, samo druženje. 

Fitnes mama 

Ove mame su uvijek aktivne i svuda su po društvenim mrežama. Njihov trening, dječji trening i joga časovi su njihov životni stil. Ove mame su gotovo uvijek u trenerkama i atletskim outfitima. Neke od ovih mama također reklamiraju šejkove i treninge koje rade.

Mame influenserke 

Ponekad ih se još naziva momfluenserkama. Poznate su po društvenim mrežama, ali najviše na Instagramu. Ove mame sve rade, sve znaju, najbolje se oblače i imaju must-have proizvode koje će vam rado linkovati. Nekad imaju i cijeli tim koji im pomaže da dobiju najbolju fotografiju, a većinu dana provode online ili na foto shootingu. U ovakav život ulažu puno, i vode brži život. Često od ovakvog ulaganja imaju i zaradu ukoliko su u partnerstvu. 

Konkurentne mame

Prema psihologinji dr. Eileen Kennedy-Moore „Mompetition“ je kada se mame takmiče jedna s drugom kroz djecu. Neke od ovih mama vole da se hvale dječjim uspjesima jer im to daje osjećaj postignuća. Mompetition ima negativan utjecaj na djecu, često su u to uključeni anksioznost i stres. 

Vino mama

„Vino mama“ pojam je koji opisuje mame srednje-visoke klase, često imaju manju djecu, te koje vole popiti čašu vina na kraju dana. Ponekad rade puno radno vrijeme od kuće, trpe puno stresa i uz vino pokušavaju zaboraviti sve probleme. 

Tekst i slike cr: moms.com

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave