10 iznenađujućih koristi mlijeka iz dojke

Mlijeko iz dojke ima nekoliko nutritivnih prednosti za bebu, kao i zdravstvenih prednosti za majku.

Neke od prednosti za bebu uključuju otpornost na gripu i prehlade, smanjenje infekcija srednjeg uha, smanjen rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta, inteligenciju i smanjen rizik od leukemije, dijabetesa, pretilosti, astme i ekcema. Mlijeko iz dojke često se naziva zlatnom tekućinom zbog svojih nutritivnih koristi. Međutim, mlijeko može pomoći i kod drugih stanja.

  • Osip od pelena 

Ako beba ima osip od pelena i ništa ne pomaže, pokušajte nanijeti nešto mlijeka iz dojke po osutom području. Može se koristiti kao zaštita bebine kože i ako se osip nije pojavio. 

  • Za akne

Nanošenje mlijeka na područje može smanjiti akne, prema riječima mnogih žena koje su ovo probale. Međutim, iako postoje zapisani dokazi eksperimenata, nema naučnih istraživanja koja bi to mogla potvrditi. Tijela bebe mogu u sebi imati neke hormone koji mogu uzrokovati izbijanje akni. 

  • Za ujed od insekta

Sadrži protuupalne hemikalije koje regulišu imunološku reakciju tijela. Može se nanijeti kao lijek za ujede od komaraca, mrava, itd. Nanesite na ujed i pustite da se osuši. Kravlje mlijeko neće pomoći jer ima drugačiji sastav od majčinog mlijeka, i može pogoršati stanje. 

  • Začepljeni suzni kanali 

Ovo može biti bolno za bebu. Doktori obično propisuju antibiotike, a ponekad i manje hirurške zahvate. Mlijeko iz dojke može se koristiti kao kućno liječenje. 2 kapljice mlijeka nanesite na oko nakon što ga očistite vodom. Ako se ne riješi za 2 dana, posavjetujte se s doktorom. 

  • Kao sapun 

Mlijeko dojke radi čuda na koži: omekšava je, ublažava osip, nježan je na aknama i smanjuje ekscesivna ulja na koži. 

  • Infekcija uha 

Sadrži visoke nivoe imunoglobina-A, antitijela koja štite bebu od infekcija. Nekoliko kapi uspite u uho svako nekoliko sati. 

  • Bolne bradavice 

Može ublažiti bolne bradavice i pomoći kod liječenja napuknutih. Ako je uzrok gljivična infekcija onda se konsultujte s doktorom. 

  • Za konjunktivitis

2 kapi mlijeka iz dojke uspite u oko s konjunktivitisom. Antitijela u mlijeku mogu se boriti protiv raznih virusa ili bakterija u oku.

  • Ako rastu zubići 

Mlijeko se može izdajati i zalediti poput sladoleda na štapiću. Mogu pomoći bebama koje bole desni zbog zubića.

  • Za nealergenske mliječne proizvode 

Jogurt napravljen od majčinog mlijeka može se davati novorođenčadi za ublažavanje grčeva. Sadrži probiotičke bakterije koje koloniziraju crijeva i ublažavaju grčeve.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave