10 iznenađujućih činjenica o trudnoći koje bi vas mogle iznenaditi! 

Informacije o trudnoći su svuda oko nas. Na vašem prvom prenatalnom pregledu doktor će vam vjerovatno dati dosta letaka koji pokrivaju svaki test i tromjesečje.

Unatoč svim ovim informacijama, evo 10 često iznenađujućih činjenica o trudnoćama. 

Instinkt gniježđenja 

Mnoge trudnice osjećaju instinkt gniježđenja, veoma snažnu želju da urede svoj dom i pripreme sve za bebu čišćenjem i uređivanjem. Kako se bliži termin poroda, vjerovatno osjećate potrebu da očistite ormariće ili zidove – nešto što nikada niste mislili da ćete raditi u 9. mjesecu trudnoće. Ova želja da pripremite dom može biti od koristi – manje ćete morati raditi nakon poroda, samo budite oprezni da se previše ne naprežete. 

Problemi s koncentracijom 

U prvom tromjesečju mnoge žene osjećaju umor i jutarnje mučnine, zbog kojih se osjećaju premoreno i mentalno ‘pomućeno’. Razmišljanje o bebi ima svoju ulogu, kao i hormonalne promjene. Sve uključujući posao, račune i posjete doktoru čine se manje važnima od bebe i nadolazećeg termina. Napravite listu stvari i zapisujte bitne datume i sastanke. 

Promjena raspoloženja 

Predmenstrualni sindrom i trudnoća su, u nekim segmentima, poprilično slični. Vaše grudi postaju nateknute i osjetljive zbog hormona, i vjerovatno osjećate promjene raspoloženja. Zbog toga se jedne minute možete osjećati sretno, a već iduće tužno. 

Promjene raspoloženja su poprilično česte u toku trudnoće, a najčešće se javljaju u prvom tromjesečju i pri kraju trećeg tromjesečja. Mnoge trudnice pate od depresije u trudnoći. Ako imate simptome poput problema sa snom, promjene u ishrani i promjene u raspoloženju duže od 2 sedmice, popričajte s doktorom. 

Veličina grudnjaka

Povećanje grudi jedan je od prvih znakova trudnoće. Grudi rastu u prvom tromjesečju zbog povećanih nivoa hormona estrogena i progesterona. To povećanje ne mora završiti u prvom tromjesečju, jer grudi mogu nastaviti rasti kroz čitavu trudnoću. Na veličinu grudnjaka mogu utjecati i rebra. U trudnoći se kapacitet pluća povećava da biste mogli udisati više zraka, a time i veličina prsa. U toku trudnoće moguće je da ćete morati mijenjati grudnjak nekoliko puta. 

Promjene na koži

Jeste li ikada čuli od prijatelja da vam lice sija? To je jedan od mnogih efekata zbog hormonalnih promjena. Vaša koža se isteže. Trudnice imaju povećan volumen krvi da bi se omogućio protok krvi i do materice i drugih organa, a pogotovo bubrega. Veća količina krvi dovodi više krvi do sudova i povećava se sekrecija masnih žlijezda. Kod nekih se žena pojavljuju smeđe ili žute fleke na licu koje se zovu kloazma, ili ‘maska trudnoće’. Neke trudnice mogu primijetiti i hiperpigmentaciju na bradavicama (tamnjenje), vanjskim genitalijama i analnom predjelu. To se dešava zato što hormoni trudnoće čine da tijelo proizvodi više pigmenta. 

Akne su česte u toku trudnoće zato što koža proizvodi više masnoće. Mladeži i pjegice bi se također mogli povećati. Većina promjena nestane nakon poroda. 

Pored toga, mnoge trudnice dobiju i osip, uzrokovan vlagom i znojenjem. Trudnoća je, općenito govoreći, period svraba za žene. Koža koja se isteže preko abdomena može uzrokovati svrab i ljuštenje. 

Kosa i nokti 

Mnoge žene primijete promjenu na teksturi kose i rast u trudnoći. Hormoni mogu ubrzati rast dlake a smanjiti ispadanje. Međutim, ove promjene nisu trajne, a mnoge žene izgube dosta kose nakon poroda ili kada prestanu dojiti. Dlake rastu i na neželjenim mjestima, npr na licu ili stomaku ili oko bradavica. Kod nekih se žena čak i boja kose mijenja. 

Nokti, poput kose, mogu proći period promjene. Višak hormona čini da nokti brže rastu i postanu jači. Kod nekih se žena, nasuprot tome, nokti lakše gule i pucaju. Ove promjene nisu trajne i pretežno nestanu nakon poroda.

Veličina cipele 

Čak iako ne možete stati u odjeću prije trudnoće, još uvijek imate iste cipele zar ne? Možda, možda ne. Višak tekućine u trudnom tijelu znači da žene imaju otečena stopala i trebaju nositi veće brojeve. 

Pokretnost zglobova

U trudnoći tijelo proizvodi hormon relaksin, za koji se vjeruje da pomaže pripremiti stidno područje i grlić materice za porod. Relaksih opušta ligamente, zbog čega postajete nestabilniji. Lako se previše istegnuti, pogotovo na zglobovima karlice, donjeg dijela leđa i koljena. 

Varikozne vene, hemoroidi i konstipacija

Varikozne vene, pretežno u području noga i genitalija, se dešavaju kada se krv ujezeri zbog hormoan trudnoće, a nestanu nakon poroda. Da se ne bi pojavile:

  • Izbjegavajte stajati ili sjediti duži period
  • Nosite opušteniju odjeću
  • Podignite noge dok sjedite

Hemoroidi su česti u trudnoći. Povećava se volumen krvi i vaša materica vrši pritisak na karlicu. Vene u rektumu mogu se povećati u klaster. Hemoroidi mogu biti bolni, krvariti, stvarati svrab ili peći, pogotovo u trudnoći.

Konstipacija je također česta u trudnoći. Dešava se zato što trudnički hormoni usporavaju prolazak hrane kroz gastrointestinalni trakt. U kasnijim fazama trudnoće. Materica može gurati veliko crijevo zbog čega je teško odlaziti na WC.

Sve što izađe u toku poroda 

Preživjeli ste sve nedaće i mislite to je to. Ali dan termina također ima iznenađenja za vas. U toku trudnoće, tekućina okružuje vašu bebu u amnionskoj kesi. Kesa puca na početku poroda – to se zove pucanje vodenjaka. Ponekad kesu treba pući doktor. 

Koliko tekućine možete očekivati? Za bebu od 9 mjeseci, to može biti 2 do 3 šolje tekućine. Neke trudnice osjete veliku potrebu da odu na toalet što dovodi do prosipanja tekućine kada vodenjak pukne. Druge žene osjete blago curenje jer bebina glava zaustavlja protok. 

Amnionska kiselina je obično slatkastog mirisa, blijeda ili bezbojna. Vaše je tijelo mijenja svako 3 sata, zbog čega se ne trebate čuditi ako voda bude curila sve do poroda. 

U toku poroda ženi može biti mučno, druge žene dobiju dijareju, ali i gasove. Nekad se u toku poroda može izgubiti kontrola nad mjehurom i crijevima.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave