Zvukovi koji umiruju novorođenče

Bebin mozak počinje da registriruje ljude i događaje već prvih dana po rođenju. Kako dijete raste, tako se razvija i njegov mozak, pa ono sve više registruje i pamti. Evo kako se razvija bebino pamćenje u prve dvije nedelje.

 

Već od prvog dana svog života beba može prepoznati mamin glas, miris, a dan-dva kasnije i mamino lice. Međutim, ako je majka, na primer, prinuđena da ostavi bebu staru nekoliko nedelja, dijete će je zaboraviti posle svega nekoliko dana. Ali, kako razvoj bebinog pamćenja napreduje, tako raste njena sposobnost da pamti sve više osoba i događaja, a u uzrastu od oko dve godine djetetovo pamćenje postaje trajno. Evo kako teče razvoj u prve dve nedjelje:

Odrasli u mislima neprestano kombinuju prošlost, sadašnjost i budućnost. Kada je riječ o tek rođenoj bebi, stvari su mnogo jednostavnije: za nju postoji samo sadašnjost, odnosno ona misli ono što čuje, osjeća, miriše, vidi – upravo sada, ovog trenutka. Mnogi stručnjaci tvrde da se novorođenče može uspješno umiriti zvukovima sličnim onima koje je slušalo dok je bilo u materici, ali postoje i oni koji tvrde da se beba uopšte ne sjeća vremena dok je boravila u maminom stomaku.

U prilog tome, oni navode da se bebe umire i kada čuju prijatnu muziku, zvuk automobilskog motora ili usisavača, kao i uz otkucaje maminog srca, jer vole ritmične zvukove. Novorođenčad se ne može sjetiti šta se zbivalo prije samo nekoliko sati, osim ako se ponovo ne nađu na potpunom istom mestu. Prema tome, bebe bi se prisetile svog boravka u materici samo ako bi se tamo ponovo našle. Ipak, zvuk otkucaja srca može im biti poznat.

 

www.mojpedijatar.co.rs

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave