Žudnje u trudnoći

Zašto se u trudnoći javlja karakteristična žudnja za određenom vrstom hrane ili neobičnim kombinacijama namirnica?

Trudnoća je poseban stadij života žene, u kojem se događaju promjene, fizičke i emocionalne. A 8 od 10 budućih mama kaže da su u jednom trenutku tokom trudnoće imale žudnju za određenom hranom. Žudnja je neumoljiva i hitna želja da se pojede određena hranu.  

Mnogi tvrde da su žudnje, kao i u mnoge druge situacije u trudnoći, posljedica brojnih hormonalnih promjena koje majčino tijelo bilježi tokom devet mjeseci. Za druge, žudnja može biti izraz prehrambene manjkavosti. To jest, ako se žena osjeća kao da jede, na primjer, jagode, to bi značilo da tijelu nedostaje vitamina C. Ako volite meso, vjerovatno vam treba proteina.

Nastavljajući s postulatima fiziološkog reda, druga je mogućnost da su žudnje posljedice modifikacije metabolizma tipičnih za trudnoću. Te promjene mogu uzrokovati varijacije u okusu i mirisu. Nije iznenađujuće da mnoge trudnice žele jesti hranu koju nikad prije nisu jele ili, naprotiv, ne podnose druge koje obično jedu. U period trudnoće, trudnice mješaju okuse i prave različite kombinacije sltko-slano, sltako-kiselo i sl.

Žudnje se često objašnjava i kao želja trudnica da privlače pozornosti bliskih ljudi, a posebno bračnog para. To je za buduću mamu, izražavanje onoga što osjeća, te je način da partnera “natjera” da sudjeluje u promjenama koje se događaju u njenom tijelu i u psihi, u svojim strahovima, umoru, pa čak i tromosti i neprivlačnosti koji ponekad osjećaju tokom trudnoće.

Šta trudnice žele ?

Svaka trudnica je indvidualna, te ne postoji pisano pravilo šta žele i u kojem periodu trudnoće se javlja određena žudnja. Uglavnom sve žudnje su povezane sa hranom.

Partneri često sebi postavljaju pitanje da li trebaju ispunjavati žudnje svojih trudnih partnerica.

Prilikom donošenja odluke o ispunjavanju žudnji, potrebno je povesti računa koliko će ta trudnička žudnja imati posljedica na zdravlje same trudnice. Naprimer, ako trudnica svaki dan želi sladoled, rezulta bi bio nepotrebna i prekomjerna nepoženja težina. Šta ako trudnica želi da jedne trešnje u decembru. Ne brinite, nezadovoljavanje žudnji ne ostavlja tragove ni posljedice, ni za majku ni za dijete. Zanemarite mitove da ako buduća majka ne zadovolji žudnju za, recimo, čokoladnim bonbonom, dijete će se roditi mrljom poput hrane koja „žudi“ upravo na dijelu tijela koji je majka dirnut kad se manifestira želja. To je priča! Svaki trag na njegovom malom tijelu neće imati nikakve veze s tom žudnjom koja nije bila zadovoljna.

Također nije istina da je žudnja povezana s spolom djeteta: uobičajeno je čuti da žena koja je trudna i koja nosi dječaka obično želi slanu hranu, a ona koja očekuje djevojčicu želi slatke stvari. Nije istina: jednostavno je to jedna od mnogih bajki koje su dio folklora i koje nemaju nikakvo naučno utemeljenje.

U nastavku teksta vam donosimo prvih deset žudnji

  • 1. Mandarina
  • 2. Sladoled
  • 3. Jagode
  • 4. Čokolada
  • 5. Voćni sokovi
  • 6. Lubenica
  • 7. Gazirana pića
  • 8. Torta
  • 9. Burger
  • 10. Meso

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave