Žudite li u trudnoći za određenom hranom?

Žudite li u trudnoći za određenom hranom?

Jednim dijelom on sigurno ovisi o fenomenu hormona koji dramatično mijenjaju organizam buduće majke te tako utječu na osjete okusa i mirisa. S obzirom na to da u devet mjeseci trudnoće organizam buduće majke radi punom parom svih 24 sata na dan kako bi na svijet donijelo zdravu bebu, drugi razlog može biti i potreba za dodatnim kalorijama i energijom. Sljedeći razlog mogu biti i neki nutritivni deficiti. Zbog toga nije neuobičajeno da se pojavi želja za hranom koju inače ne volimo ili je čak uopće ne jedemo. Tako se često dogodi da vegetarijanke u trudnoći osjete neobičnu želju za odreskom ili crvenim mesom. Razlog tome može biti nedostatak željeza kojeg u trudnoći treba u većim količinama. želja za mesom može biti i odgovor na pojačanu potrebu za bjelančevinama. Žudnja za slanim i kiselim, primjerice kiselim krastavcima, može ukazivati na potrebu za natrijem.

Mnogo opasnija vrsta žudnje, o kojoj ovdje nećemo detaljnije govoriti, jest pika (lat. pica) ili geofagija – stanje kada osobe jedu nešto što nije hrana poput boje, plastelina, gline, ljepila, papira, paste za zube… Pika se smatra ozbiljnim poremećajem prehrane koji može rezultirati trovanjem, neurološkim oštećenjem djeteta ili čak završiti fatalno pa se kod takvog stanja treba hitno javiti liječniku. Mogući uzrok ovakvom ponašanju je izraziti manjak nekog nutrijenta, ali to objašnjenje nema znanstvenu podlogu.

Iako se još ne zna točno zbog čega je želja za neuobičajenim kombinacijama hrane tako jako izražena kod trudnica, znanstvenici priznaju da je ona u trudnoći više pravilo nego iznimka. Dakle, možete biti mirni sve dok vas žudnja ne odvede u jednoličnost, tj. do preskakanja i zanemarivanja redovnih obroka. Time se otvaraju mogućnosti za pojavu nekih nutritivnih deficita i ‘punjenja’ praznim kalorijama, što može dovesti do prekomjernog debljanja. Obje stvari mogu ozbiljno ugroziti zdravlje majke i djeteta.

Pokušajte nekako ‘ugurati’ svoje neobuzdane želje u pravilnu trudničku prehranu. Ako žudite za sladoledom od jagode, pokušajte ustanoviti razlog – želite li možda nešto hladno, glatko, kremasto i slatko ili vas samo privlači okus jagode? Jednom kada budete razumjeli što stvarno želite, lakše ćete odabrati zdraviju opciju, npr. u ovom slučaju zaleđeni jogurt ako imate potrebu za nečim što će vas rashladiti ili svježe jagode ili sorbet od jagoda ako vas mami okus jagoda.

Ne preskačite doručak. Započnite dan zdravim obrokom.

Pijte vodu. Potrebno vam je barem dvije litre na dan.

Jedite male, ali češće međuobroke tijekom dana i jedan mali obrok prije spavanja, npr. grickajte voće, povrće, sir…

Kupite svježe voće umjesto slatkiša te sjemenke ili orašaste plodove umjesto prženih, slanih grickalica.

Uvijek možete odabrati i zdraviju varijantu ‘okusa’ za kojim žudite.

Hrana koja je ujedno slatka i masna i/ili škrobasta vrlo je kalorična. Ali kalorije ovise i o pojedenoj količini.

Ako vam je liječnik dopustio, budite aktivni, krećite se po svježem zraku i vježbajte trudničke vježbe niskog intenziteta koje će vas pripremiti za porođaj.

Potražite pouzdano ‘rame za plakanje’, neku vama blisku osobu (partnera, majku, prijateljicu…) za emocionalnu potporu.

U časopisima, kuharicama ili na internetu potražite recepte za ukusne i lagane deserte te zdrave grickalice kojima možete utažiti glad za slatkim i slanim.

Bez obzira na to koliko jaka želja bila, zbog mogućnosti trovanja i pojačanog zdravstvenog rizika u trudnoći nikad ne jedite sljedeće namirnice: svježe i nedovoljno kuhano meso, jaja, ribu i morske plodove, klice (alfa alfa, rotkvica…); nepasterizirano mlijeko i sokove; sireve s plemenitom plijesni tipa Brie, Camembert, Roquefort; čajeve i pripravke od biljaka ako na njima izričito ne piše da su sigurni za trudnice; alkohol.