Znate li koji je najpopularniji mjesec rođenja u godini?

Znate li koji je najpopularniji mjesec rođenja u godini?

  • Post Author:
  • Post Category:Bebe

Najviše beba diljem svijeta rađa se u septembru. Provjerite spada li vaš i rođendan vaših najmilijih u najpopularnije ili u one najmanje popularne dane u godini.

 

 

Kada je najbolje vrijeme za rad na bebi, odnosno kad je začeto najviše djece, a prema statistikama, najviše djece rađa se u ranu jesen, točnije u septembru.

Ali jeste li se ikad zapitali koji su to dani u godini kad se rađa najviše djece?

New York Times još je 2006. godine objavio da je u razdoblju od 1973. i 1999., koje su proučavali istraživači s Harvarda, otkriveno da je najčešći datum rođenja u SAD-u bio 16. septembar. No nedavno je Matt Stiles iz The Daily Viz napravio kompilaciju rođenja od 1994. do 2014. i prema tim podacima, najčešći datum je 9. septembar.  Iako je Time nedavno objavio da je najpopularniji rođendan 9. septembar, povijesno gledano 16. septembar vrlo je blizu i to ne samo u SAD-u jer i u svijetu se najviše beba rađa upravo u septembru.

Najpopularniji datum mijenjao se kroz stoljeća, ali zaključak je da je septembar definitivno najpopularnije razdoblje u godini za rađanje, a noviji podaci pokazuju da 9 od 10 dana za porođaj padaju između 9. i 20. septembra. Budući da trudnoća prosječno traje oko 38 nedelja, to znači da je većina beba začeta u secembru oko praznika.

 

klokanica.24sata.hr