Znakovi višeplodne trudnoće

Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće?

Da, …i ne.

Istina je da jutarnje mučnine, umor i dobitak na težini mogu biti intenzivnije proporcionalno sa brojem beba. Trudnoće mogu biti dva puta mučnije, tri puta umornije ili sa četiri puta više kilograma. Ali, neke sretne mame osjećaju samo blagu neugodnost, tako blagu da rijetko posumnjaju da nose više od jednog djeteta.

Provjerite listu 10 znakova blizanačke/višeplodne trudnoće. Ako sumnjate da nosite više od jednoga djeteta – zbog prisutnih simptoma koje smo naveli ili samo zbog ženske intuicije – javite se svom ginekologu.

10 znakova blizanačke/višeplodne trudnoće:

  1. Dobitak na težini

Kao što višeplodna trudnoća može uzrokovati brži rast materice, tako može uzrokovati i povećani dobitak na težini. Koliko trudnica dobiva na težini može varirati ovisno o njenoj visini, telesnom tipu i o tome koliko je težila prije trudnoće. Povećan ili brz dobitak na težini može, prije svega, ukazivati na povećani unos hrane, a ne na višeplodnu trudnoću.

Do kraja drugoga tromjesečja, većina majki blizanaca dobije između 7 i 11 kg, dok jednoplodne trudnice dobiju između 4,5 i 9 kg.

  1. Mjerenje veličine fetusa s obzirom na gestacijski period

Tokom trudnoće ginekolog će mjeriti visinu fundusa (gornji rub maternice). Ona se mjeri od pubične kosti do vrha maternice. Visina fundusa služi kao pokazatelj gestacijskog perioda. Blizanačka ili višeplodna trudnoća može uzrokovati rast materice iznad granica jednoplodne trudnoće. Ipak, i drugi čimbenici mogu uzrokovati povećanje mjera.

Povećana veličina materice može biti snažan znak višeplodne trudnoće. Ipak, kod većine žena trudnoća je rano vidljiva i nemojte alarmirati cijelu porodicu ako ne stanete u svoje omiljene farmerice u šestoj sedmici trudnoće.

  1. Neobično snažna slabost i umor

Jedno dijete «isisava» tjelesnu energiju, a zamislite kako to čini dvoje, troje ili više djece, koje stalno nosite sa sobom. Ako ranije niste bili trudni, iznenadiće vas manjak energije, ali nećete misliti da je to nešto neuobičajeno. Ako ste već bili trudni sa jednim djetetom, mislićete da je umor snažniji, jer ste stariji ili zbog postojećih porodičnih i poslovnih obaveza. Ali umor je vjerovatno najčešća boljka višeplodnih trudnica.

Jedna majka sjeća se svoje blizanačke trudnoće: «Najgori je bio umor. Nisam mogla ostati budna nakon 15 sati, jednom me umor uhvatio vozeći se kući. Izdržala sam do kuće, ali sam zaspala u autu na prilazu kući.»

  1. Povišena granica HcG-a (humani korionski gonadotropin)

Doktori mogu pratiti granicu HcG-a iz različitih razloga. HcG je hormon koji se u krvi i urinu trudnica pronalazi 10 dana nakon začeća; granica raste vrlo brzo i dostiže svoj vrhunac oko 10. sedmice trudnoće. Blizanci mogu uzrokovati povišenu granicu HcG-a. Ipak, standardna granicu HcG-a za blizance pada unutar granica normalnih za jednoplodne trudnoće.

  1. Abnormalni rezultati Alfa-fetoprotein testa

AFP (Alfa-fetoprotein) test je krvi koji se provodi kod trudnica u drugome tromesečju. Poznat je i kao triple test, koristi se za otkrivanje rizika od određenih poremećaja ploda. Blizanačka trudnoća može uzrokovati visoku granicu AFP-a.

Za mnoge majke koje ne iskuse nikakve posebne simptome, ovo je prva stvar koja je sumnjiva njima i njihovim ginekolozima. AFP test mjeri bjelančevinu koja se normalno nalazi u fetalnoj krvi, a izlučuje je jetra.

Nošenje više od jednog djeteta povisuje granicu ove belančevine u majčinoj krvi. Iz razloga što viša granica ove belančevine može ukazivati na nepravilnosti ako se radi o jednoplodnoj trudnoći, ljekar će vas poslati na ultrazvuk kako bi se situacija razriješila.

  1. Intenzivnije jutarnje mučnine, uključujući malaksalost i povraćanje

Oko 50% trudnica iskuse bilo koju vrstu mučnine ili povraćanja koje su povezane sa njihovom trudnoćom. Višeplodne trudnice nisu izuzetak, ali nisu niti pogođene dvostrukom dozom. Samo oko 15% ispitanica u jednoj anketi izjavilo je da su imale intenzivnije jutarnje mučnine kao pokazatelj višeplodne trudnoće.

Neke mame blizanaca tvrde da su simptomi trudnoće bili intenzivniji nego u prvoj jednoplodnoj trudnoći.

Majka blizanaca rođenih 2001. godine prisjeća se: «Imala sam jutarnje mučnine kada sam nosila blizance, nisam ih imala u prve dvije trudnoće. Izgubila sam 2 kg u prvom tromesečju.» Ipak, nije shvatila da nosi blizance do tri sata prije samog poroda!

Drugi primjer, majka trojki kaže: «Ne mogu reći da sam primijetila veliku razliku između moje kćeri i trojki. Ustvari, mučnije mi je bilo u prvoj trudnoći, nego sada s trojkama.»

  1. Rano/učestalije pomjeranje djeteta

Osjećaj micanja djeteta unutar materice – ili djece – jedan je od najuzbudljivijih trenutaka u trudnoći.

Iako se medicinski stručnjaci ne slažu, majke blizanaca tvrde da prije osjete micanje svojih beba. Majke tvrde da su upravo ti prvi «udarci» i «leptirići» u trbuhu jedni od prvih upozorenja da nose više od jednog deteta.

Majka koja je imala dvaput blizanace tvrdi: «Kad sam nosila blizance, znala sam da ih nosim. Znala sam da ili ih ima dvoje ili se radi o hobotnici!»

Ipak, druga majka je iskusila suprotno: «Da nisam znala da nosim blizance, ne bih to nikada zaključila po njihovim pokretima u trbuhu. Naime, moja kćer je bila vrlo živa u trbuhu! Udarala me i skakala cijelo vrijeme! Ova dva mališana nisu joj ni do koljena, a već sam u 21. sedmici trudnoće

  1. Pojave blizanaca u porodici/ženska intuicija

Dok se ostale tačke na ovoj listi mogu osloniti na vidljive dokaze – simptomi, rezultati testa itd. – ne možemo osporiti snagu majčine intuicije. Pojava višeplodne trudnoće u porodičnoj istoriji, ili snažna intuicija mogu biti uvjerljivi pokazatelji. Popričajte s ginekologom o vašim osjećajima.

  1. Pregled Dopplerom

Koristeći bezopasne zvučne talase, Doplerov sistem omogućuje nam da čujemo kucanje više srca, ti zvukovi se obično mogu razdvojiti krajem prvog tromjesečja. Iskusni ginekolog može otkriti otkucaje više od jednoga srca, i tako dijagnostikovati višeplodnu trudnoću. Ipak, zvukovi nas mogu odvesti u krivom smeru; ono što može zvučati kao otkucaji drugoga srca, može ustvari biti pozadinska buka ili otkucaji majčinoga srca.

  1. Potvrda ultrazvukom

Videti znači verovati … jedini pravi način potvrde blizanačke ili višeplodne trudnoće je vidjeti bebice – ultrazvukom. Slika na ultrazvuku može bez sumnje pokazati da nosite više beba.

mamaibeba.rs

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave