Znaci približavanja poroda.

Znaci približavanja poroda.

  • Post Author:
  • Post Category:Porod

Kako da znam da počinje porod?

Početak poroda označavaju pojavljivanje pravih kontrakcija (trudova) i/ili prskanje vodenjaka.

Pravi trudovi — većina žena se pita da li će između mnogih pokazatelja približavanja porođaja (bolova u leđima, lažnih kontrakcija, pritiska bebine glavice), biti u stanju da prepoznaju one prave kontrakcije koje uvode u porođaj. Sasvim je sigurno da ćete ih prepoznati. One postaju sve jače i sve češće, sve teže možete da ih „predišete“, i ništa što uradite — bilo da legnete, da šetate, da sednete, neće ih zaustaviti! Tada trebate da se javite u porodilište.

Ukoliko stanujete u mestu od koga vam treba više vremena da stignete do porodilišta, krenite na vreme, pa makar i pre vremena, da se ne biste porađali u kolima! Kontrakcije mogu biti praćene oskudnim krvarenjem pomešanim sa sluzavim sekretom, što je najčešće znak širenja i skraćivanja grlića materice.

Plašim se da će mi vodenjak pući na javnom mjestu i da ću se izblamirati!

Kod većine žena prskanju vodenjaka prethodi pojava kontrakcija, tako da će prskanju uvertira biti jaki kontrahovani bolovi u stomaku i krstima, što vas nikako neće iznenaditi, niti ćete u tom trenutku krenuti u javnost.

Relativno je retka situacija u kojoj prvo prsne vodenjak, ali ako vam se ovako nešto i dogodi na javnom mestu, ne brinite, sigurno u tom trenutku nećete razmišljati o drugima — bićete preokupirani mislima o tome da vaš bebac, napokon dolazi! 

Dva sata nakon prskanja vodenjaka, spontano će se javiti i kontrakcije.

Od trenutka prskanja vodenjaka do polaska u porodilište ne sme da prođe više od šest sati.

Šta je to sluzni čep?

„Sluzni čep“ je jedan od neposrednijih znakova da je porođaj veoma blizu. Kada grlić materice počne da se širi i skraćuje, moguće je da ćete primetiti sluzav iscedak, koji može biti i blago sukrvav, i izgleda kao obilniji sekret. Ako primetite da odilazi sveža krv odmah se javite ginekologu.

Šta da radim kada počnu kontrakcije?

Ne paničite. Vaše telo je stvoreno da to može da izvede.

Evo nekoliko savjeta:

Ukoliko je noć i kontrakcije nisu jake, pokušajte da spavate. Pojačanje kontrakcija će vas sasvim sigurno probuditi i imaćete vremena da odete do porodilišta. Mirno spavajte i verujte da se do sada niko nije porodio u snu!

Danju možete slobodno šetati, jer će u slučaju da je počeo porođaj šetnja pojačati i produžiti kontrakcije.

Slobodno se istuširajte. To će vam pomoći da se opustite.

Nemojte jesti! U slučaju da porođaj treba završiti carskim rezom, pun želudac može da predstavlja problem zbog mogućnosti povraćanja i aspiriranja želudačnog sadržaja. Možete slobodno piti vode.

Ne paničite. Vaše telo je stvoreno da to može da izvede.

Kada je vrijeme da krenem u porodilište?

U porodilište krećete kada:

— prsne vodenjak, bez obzira da li je prskanje vodenjaka praćeno pojavom kontrakcija ili ne;

— kada su kontrakcije regularne, javljaju se na svakih 10 minuta ili kraće, i traju minimalno 30 sekundi;

— kada nekoliko kontrakcija bude snažno toliko da ne možete da hodate, niti da pričate dok kontrakcija traje.

Naravno, svaka situacija koja odudara od normalnog početka porođaja (krvarenje bilo kog intenziteta, ako ne osećate svoju bebu poslednjih par sati, ako osećate malaksalost, zujanje u ušima, vidite duple slike, imate bol u predelu gornjeg dela stomaka) zahteva da se ODMAH javite u porodilište.

Izvor: bebac.com