ZLATNI STAFILOKOK I INFEKCIJE KOŽE

0032

 

Infekcije kože su najčešće, od  perioda novorođenčeta pa  do  kasne starosti,  uzrokovane bakterijom nazvanom  zlatni stafilokok. Zlatni stafilok dospijeva na kožu, u različitim životnim periodima, na različite načine, a donekle se, opet ovisno o životnom dobu, razlikuje i sam izgled oboljenja.

U najranijem bebinom periodu, periodu dojenja,  zlatni stafilok dospijeva najčešće na kožu lica, zatim kožu ispod pazušnih regija i predio guze, ali i ostalih dijelova kože,  iz nosa ili grla majke, odnosno osoba koje dolaze u kontakt sa djetetom, kao i sa inficiranih radnih površina. Navedeni dijelovi kože kod beba su najčešća mjesta gdje se  stafilokok naseli i izaziva oboljenje.   To su upravo oni dijelovi kože dojenčeta koje majka i druge osobe koje se brinu o bebi dodiruju svojim šakama. Stafilokok je na šake majke ili drugih osoba dospio iz njihovog vlastitog nosa ili grla. Te osobe mogu, ali i ne moraju biti manifestno bolesne. Najčešće  oboljevaju od infekcija grla ili gornjih disajnih puteva. Zato, ako  je majka ili neka druga osoba koja dolazi u kontakt sa bebom manifestno bolesna, štoznači da kašlje, kiše ili  ima bolove u grlu i  povišenu temperaturu, obavezno mora nositi masku na licu  i  temeljito prati ruke prije kontakta sa bebom. Radne površine na kojima se beba previja moraju biti savršeno oprane i čiste.

Kod djece iznad dvije godine života zlatni stafilokok dolazi na kožu lica od istih osoba kao i u periodu dojenja, ali i iz nosa ili grla samog djeteta kao i od osoba koje su u kontaktu sa djetetom, uključujući i njegovateljice ako dijete boravi u jaslicama ili u obdaništu. Zlatni stafilokok dospijeva i od druge djece koja imaju tu bakteriju u nosu ili grlu, sa kojima  je u kontaktu, kao  i  sa površina, predmeta, peškira ili igračaka na koje je dospio zlatni stafilokok, a dospio je kao posljedica loše higijene okoline.

U  periodu   do  dvije godine života, dakle u  dojenačkom periodu ,  kao i u dobnom uzrastu od druge godine pa sve  do  puberteta, infekcija kože zlatnim stafilokokom  se manifestira pojavom gnojnih mjehurića koji brzo pucaju. Gnoj, koji se razlijeva na okolnu kožu, pun  je   zlatnog stafilokoka  i inficira okolnu kožu već oboljele osobe. Javljaju  se brojni gnojni mjehuri koji imaju tanak pokrov. Tanki pokrov gnojnog mjehura puca, a  kada iz gnojnog sadržaja ispari vodenasta komponenta,  stvaraju se  kraste boje meda.  Zlatni stafilokok dospijeva i na igračke i na predmete sa kojima dijete dolazi u kontakt. I tako se infekcija preko igračaka i drugih predmeta dalje širi na druge osobe.

Zlatni stafilokok izaziva oboljenja kože odraslih osoba. Sa tako oboljele kože veoma brzo i lako dospijeva na kožu bebe, ukoliko je osoba u direktnom kontaktu sa bebom ili preko predmeta. Zato je važno prepoznati i znati kako izgleda infekcija kože zlatnim stafilokokom odraslih osoba.

U periodu  života iza puberteta, način na koji zlatni stafilokok dospijeva na kožu,  isti je  kao i u  periodu  do puberteta,  ali se način dospijevanja stafilokoka na kožu, pored već spomenutih načina, kod muškaraca  u odnosu na žene, dopunjuje još jednim načinom infekcije. Naime, na koži odraslih muškaraca, na koži lica i vrata, koji su obrasli dlakama, zlatni stafilokok  se  prenosi i preko aparata za brijanje, ako je aparat za višekratnu upotrebu, a održavanje higijene aparata nije adekvatno ili isti aparat koristi više osoba.

Izgled promjena na koži izazvanih zlatnim stafilokokom na koži lica i  vrata koji su obrasli dlakama kod muškaraca, oboljenje se manifestira gnojanicama veličine zrna bibera , a okolna koža je crvena. Na dijelovima lica muškaraca koji nisu obrasli dlakom, infekcija zlatnim stafilokokom ista je kao i kod osoba ženskog spola, odnosno kao i u dječijem dobu, a to su gnojni mjehuri.

Infekcija zlatnim stafilokokom na dlakom obraslim dijelovima veoma brzo se  širi na druge dijelove kože, a  kontaktom, bilo direktnim ili indirektnim preko predmeta, prenosi se na dijete i na druge osobe.

Svaka osoba sa gore  navednim simptomima mora se  javiti dermatologu da bi se  uradile adekvatne laboratorijske pretrage i provela odgovarajuća terapija. Zlatna pravila  u prevenciji daljeg širenja infekcije zlatnog stafilokoka, kojh se mora pridržavati svaka oboljela osoba, a  treba ih provoditi  i majka bebe sa oboljenjem kože koje je izazvano zlatnim stafilokokom su slijedeća:

– ne prati oboljelu kožu vodom, jer se tako širi infekcija, ali za to dobro  i temeljito prati ruke sapunom i  vodom. Oboljelu kožu treba prati svijetlocrvenim rastvorom hipermangana;

– ne mazati oboljela mjesta mastima, čak ni antibiotskim mastima;

– temeljito prati ruke prije svakog pristupanja bebi;

– ne dodirivati rukama oboljela mjesta;

– predmete za ličnu higijenu bebe držati odvojeno od predmeta za ličnu higijenu drugih ukućana;

– odrasli muškarci u toku prisutne infekcije ne  smiju se  brijati, ali ni oboljelom kožom dodirivati kožu bebe;

-oboljelu djecu  ne voditi  u obdanište, jaslice i škole dok se  bakterijska infekcija upotpunosti sanira;

-što prije se javiti dermatologu;

-redovno provoditi terapiju prema uputama dermatologa.

 

Prof. dr. NaimaArslanagić

Dermaclinica Centar, privatna dermatološka ordinacija

Tel 061 374 814

M.Hadjijahića  29

Sarajevo