Željezo u dječjoj ishrani

Željezo je vitalni mineral koji olakšava nekoliko fizioloških funkcija u tijelu. Većina beba rođena je s odgovarajućim nivoom željeza, u trajanju od četiri do šest mjeseci. Kako dijete raste, zalihe željeza se iscrpljuju i djetetu će trebati hrana kako bi zadovoljilo svoje potrebe za željezom.

Postoje dvije vrste željeza koje se nalaze u hrani – hem i ne-hem željezo. Hem željezo je prisutno u hrani životinjskog porijekla, poput mesa, peradi i morskih plodova. Ne-hem željezo dolazi iz biljnih izvora, poput povrća i mahunarki obogaćenih željezom. Većina zdrave djece koja jedu uravnoteženu prehranu dobijaju dovoljno željeza iz prehrane. Međutim, ako niste sigurni dobija li vaše dijete dovoljno željeza, savjetovanje s pedijatrom od vitalne je važnosti za izbjegavanje nedostatka željeza.

Koliko željeza treba mališanima?

Novorođenčadi u dobi između šest i 12 mjeseci potrebno je 11 mg željeza svaki dan. Mališani starosti između jedne i tri godine svakodnevno trebaju sedam miligrama željeza. Neke od namirnica bogatih željezom koje bi bebe i djeca trebale jesti su mahunarke, perad, meso, obogaćene žitarice i zeleno lisnato povrće.

Ne-hem željezo tijelo manje apsorbuje u odnosu na hem-željezo. Konzumiranje hrane bogate vitaminom C sa hranom koja nije hem gvožđe pojačava apsorpciju i bioraspoloživost gvožđa. Nekoliko namirnica bogatih vitaminom C su limun, karfiol, guava, kivi, naranča, paradajz i krompir.

Zašto djeci treba željezo?

Željezo je esencijalni mineral potreban za proizvodnju hemoglobina, esencijalnog proteina koji transportuje kisik iz pluća u tkiva i ugljen-dioksid iz tkiva u pluća. Osim toga, željezo olakšava:

Proizvodnju mioglobina: Mioglobin je protein prisutan prvenstveno u prugastim mišićima pružajući im karakterističnu crvenu boju. Tijelo koristi mioglobin za vezanje, prijenos, transport i skladištenje kisika u mišićima. Pored toga, željezo podržava metabolizam mišića i razvoj zdravih vezivnih tkiva.

Proizvodnja energije: Ćelijama su potrebni enzimi koji sadrže željezo da bi energiju iz unesene hrane pretvorili u ATP (Adenozin trifosfat). ATP, poznat i kao “energetska valuta” ćelije, primarni je izvor energije tijela.

Neurološki razvoj: Željezo se smatra ključnim hranjivim sastojcima za zdrav neurološki razvoj u dojenačkoj i ranoj dječjoj dobi. Istraživanja pokazuju da nedostatak željeza u fetalnoj fazi ili tokom dojenačke dobi može negativno utjecati na kognitivni, fizički, socijalno-emocionalni i neurofiziološki razvoj.

Osim toga, željezo pomaže u sintezi DNK, termoregulaciji, imunitetu i stvaranju nekih hormona. Neadekvatna konzumacija željeza povećava rizik od IDA (anemije s nedostatkom željeza).

Što je nedostatak željeza i anemija zbog nedostatka željeza (IDA)?

Nedostatak željeza je stanje u kojem pojedinac ima nizak nivo željeza u tijelu. Ako se ostavi bez nadzora, deficit može postati ozbiljan, što dovodi do anemije s nedostatkom željeza (IDA). IDA je stanje u kojem nivo hemoglobina pada ispod optimalnog nivoa.

U nedostatku odgovarajućeg nivoa hemoglobina, tijelo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca, što rezultira anemijom. Mališani koji konzumiraju velike količine kravljeg mlijeka, uz nedovoljni unos željeza, rizikuju da razviju anemiju zbog nedostatka željeza.

Napomena: Hrana koja sadrži kalcij konzumirana sa hranom bogatom željezom može ometati apsorpciju ne-hem želljeza za približno 50 procenata. Mališanu poslužite mlijeko u vrijeme međuobroka, a voće i povrće bogato vitaminom C sa hranom koja sadrži željezo u obrocima za optimalnu apsorpciju željeza.

Trebaju li djeci suplementi željeza?

Većina zdrave djece može dobiti željezo dobro uravnoteženom prehranom koja sadrži hranu bogatu željezom. Međutim, ako vaše dijete pokazuje nedostatak željeza, doktor vam može propisati suplemente željeza.

Zapamtite, baš kao i nedostatak željeza, preopterećenje ili višak željeza može dovesti do zdravstvenih komplikacija. Zbog toga dajte maloj djeci suplemente željeza prema uputama doktora.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave