ZDRAVLJE USNE ŠUPLJINE U TRUDNOĆI

trudnoca_zubi_shutter

 

Trudnoća, kao jedno novo, promijenjeno stanje za ženski organizam pored sistemskih, u koje ubrajamo imunološke, hormonalne, psihološke promjene, može izazvati i promjene lokalnog karaktera u koje spadaju i promjene u usnoj šupljini. Treba naglasiti da u toku trudnoće briga o oralnom zdravlju nikako ne treba pasti u drugi plan jer to može dovesti do loših posljedica kako za zdravlje majke tako i djeteta. Često se dešava da se briga o oralnom zdravlju u toku trudnoće zanemari. Razlog za to su najčešće mučnine, povraćanje, slabost, osjećaj hroničnog umora  itd… Takav pristup, uz hormonalne promjene koje prate trudnoću, nerijetko mogu dovesti do dramatičnih promjena u usnoj šupljini trudnice. Desni reaguju upalom, dolazi do njihovog oticanja koje je praćeno krvarenjem i bolom. Upravo krvarenje i bol znatno otežavaju održavanje higijene što dovodi do povećanog nakupljanja naslaga (plaka) na zubima koje pogoduju nastanku karijesa. U prva tri mjeseca trudnoća je često praćena mučninama i povraćanjem te kiseli sadržaj dodatno povećava kiselost pljuvačke što takođe povećava mogućnost nastanka karijesa. Uz sve navedeno, mijenjaju se i prehrambene navike trudnice, a danas je dobro poznato koliko su one važne kako za opšte tako i za oralno zdravlje.

Kada posjetiti stomatologa?

Sve promjene u usnoj šupljini koje mogu pratiti trudnoću su znatno izraženije kod žena koje prije trudnoće nisu vodile dovoljno brige i nisu redovno posjećivale stomatologa. Stomatologa je poželjno posjetiti čim žena sazna da je trudna, pa redovno, svaka dva do tri mjeseca, bez obzira na to postoje li poteškoće sa zubima ili zubnim mesom. Stomatolog će tokom tih posjeta zube pregledati, očistiti od karijesa, mekih i čvrstih naslaga (plaka i kamenca). To je veoma bitno jer su upravo zubne naslage odgovorne za nastanak karijesa i oboljenja zubnog mesa.  Redovno, profesionalno čišćenje zuba smanjit će i usporiti mogućnost napredovanja karijesa i spriječiti nastanak komplikacija, jer upravo ne sanirani, zanemareni i oboljeli zubi mogu postati izvor infekcije koja se može proširiti na cijeli organizam i dovesti u opasnost i majku i dijete. U slučaju potrebe za složenijim stomatološkim zahvatima, stomatolog će u dogovoru sa ginekologom izabrati najpogodniji način i vrijeme liječenja koje neće ići na štetu ni trudnici ni plodu. Trudnica koja se brine o zdravlju svojih zubi, koja provodi redovnu i pravilnu higijenu, koja se na vrijeme obrati svom stomatologu i koja redovno kontroliše i liječi svoje zube,  neće imati više karioznih zuba nego što bi ih imala da nije u drugom stanju.

Kako u trudnoći održavati higijenu usne šupljine?

Higijenu treba održavati u skladu sa uputama koje je dao stomatolog. Opšte preporuke su slijedeće: zube redovno prati ( poslije svakog obroka), zubne međuprostore čistiti zubnim koncem ili interdentalnim četkicama. Da bi se dodatno smanjila količina bakterija u usnoj

šupljini preporučuje se četkanje jezika što će pomoći i u održavanju daha svježim. Trudnoće su, u prvom tromjesječju, vrlo često praćene mučninom i povraćanjem. Preporučuje se da se nakon povraćanja usta dobro isperu vodom da bi se neutralizirao kiseli sadržaj. Nije poželjno odmah nakon povraćanja zube prati jer želudčana kiselina, koja je u usnu šupljinu dospjela povraćanjem, nagriza caklen čineći je podložnijom mehaničkim oštećenjima koje može izazvati četkica tokom četkanja. Zubi se mogu prati, bez bojazni od oštećenja, 30 do 60 minuta nakon povraćanja. Ako zubna četkica izaziva refleks povraćanja, neophodno ju je zamijeniti četkicom prikladnije veličine i oblika. Nekada i miris zubne paste potiče povraćanje što može demotivirati trudnice u daljnjem održavanju oralne higijene.. U tom slučaju treba promijeniti zubnu pastu i pronaći onu koja ne izaziva povraćanje.

Kako ishranom sačuvati zdravlje zubi u trudnoći?

Trudnice trebaju voditi računa o prehrani kako zbog rasta i razvoja ploda tako i zbog vlastitog zdravlja u šta, naravno, spada i zdravlje usne šupljine. Trebaju paziti šta jedu, posebno između obroka. Slatkiši, posebno oni koji se lijepe za zube, nisu poželjni a mogu se jesti samo ako se nakon konzumacije zubi mogu odmah oprati. Ako ne, u tom slučaju se preporučuje grickati komad sira ili mrkvu da bi se pojačalo lučenje pljuvačke koja bi donekle mehanički isprala ostatke hrane. Poželjno je jesti što više hrane bogate vitaminom C. Vitamin C jača zubno meso i smanjuje krvarenje. U trudnoći se povećeva potreba organizma za kalcijem jer se on počinje ugrađivati u koštani sistem i zube ploda, tako da je potrebno unositi hranu bogatu ovim mineralom. Tkiva iz kojih će se razviti zubi djeteta se počnu formirati već u šestoj sedmici trudnoće. Za njihov pravilan razvoj potrebna je i pravilna ishrana koja prije svega podrazumjeva unošenje, na odgovarajući način raspoređenih svih hranljivih tvari – ugljikohidrata, masti i bjelančevina.

U prehrani trudnice jako bitan elemenat je fluor. On djeluje tako da se u zubnoj gleđi stvara spoj koji zube djeteta čini otpornijim na karijes. Pošto se tokom trudnoće formira svih dvadeset mliječnih i četiri stalna prva kutnjaka, uzimanje fluora u tom razdoblju bi moglo zube djeteta učiniti zdravijima i otpornijima na karijes. Fluor u trudnoći treba sa oprezom primjenjivati jer njegova nepravilna i prekomjerna primjena mogu dovesti do pjegave cakline i zubne fluoroze. Osim tableta koje se mogu uzimati u trudnoći, izvor fluora može biti i voda za piće, mlijeko, kuhinjska so…

Zdravi, lijepi I čisti zubi uljepšavaju naš osmijeh, govore o našim navikama, našoj osobnosti I poimanju zdravlja. Priroda i nasljeđe nam najčešće poklone zdrave zube ali od nas samih zavisi da li će oni ostati takvi tokom cijelog života. Zdravlje ne može biti potpuno bez zdravih zubi I zdrave usne šupljine.