Zdravlje ušiju zimi – Kako zaštititi i djecu i sebe

Snijeg, hladnoća, ledeni vjetar – zima nas uveliko kontrolira. No, niko se ne želi čitavu zimu skrivati iza peći. Slijedi nekoliko vrućih trikova za hladne uši.

Hladna sezona nudi 1000 dobrih razloga za odlazak iz kuće uprkos hladnim temperaturama: skijanje, klizanje, zimske šetnje, sanjkanje.

Ali baš kada vetar zviždi oko naših ušiju, trebalo bi da poslušate neke važne savjete kako biste kroz zimu prošli bez prehlada. Naše uši su posebno osjetljivi čulni organ koji je veoma često bez zaštite izložen hladnoći.

A za nosioce slušnih pomagala, minus temperature donose još pokoji izazov sa sobom.

Odgovorit ćemo vam na pitanje zašto su uši osjetljiviji organ od ostalih dijelova tijela:

  • Koža na ušima je posebno tanka jer nema zaštitno masno tkivo. Zato se naše uši na hladnom veoma brzo ohlade.
  • U slušnom kanalu, živci prolaze nezaštićeni direktno pod kožu i mogu reagovati na temperaturne promjene sa jakim bolnim impulsom.
  • Zbog hladnoće, koža na ušnoj školjki je u početku neosjetljiva. Kao rezultat toga, hladni bol i hladnoća se često percipiraju prekasno – kada se uši ponovo utople.

Hladnća prouzrokuje smanjenu cirkulaciju krvi u uhu i na taj način olakšava širenje bakterija i virusa. Hladnoća kojoj izložite vašu glavu može učiniti vaš vrat i mišiće vrata ukočenim. Ponekad stalna napetost mišića u dubokom području glave uzrokuje probleme sa sluhom kao što je tinitus. Hladnoća i vjetar mogu iritirati ušni kanal, koji brzo uzrokuje bol u vanjskom dijelu uha (neuralgični bol). Voda u ušima (na primjer, nakon tuširanja, posjeta bazenu) ubrzava ili pojačava to. Temperature smrzavanja mogu brzo dovesti do smrzavanja ušnih školjki.

Dodatne rizike zima i hladnoća donosi za korisnike slušnih pomagala. Evo o čemu se radi:

  • Korisnici slušnih pomagala trebaju biti svjesni da hladnoća može skratiti vijek trajanja slušnog aparata. Što su baterije hladnije, to su manjeg kapaciteta.
  • Ako se temperatura baterija slušnog aparata spusti na 0 stepeni, baterije mogu potpuno propasti.
  • Osim toga, unutar slušnog aparata može doći do do kondezovane vode zbog promjene između “hladnog” i “toplog”. Male kapi vode mogu napasti elektroniku i dovesti do kvarova.

Uši treba uvijek držati toplim u hladnoj sezoni, dakle treba koristiti šešire, trake za glavu, štitnike za uši, dobre kacige za skijanje i slično jer sluznice ostaju dobro opskrbljene krvlju i mogu se bolje boriti protiv patogena. Rizik od infekcije (npr. Otitis media) je smanjen. I utopljavanjem se sprečavaju bolovi i ozebline na ušnoj školjki.

Obavezno morate znati da se nećete zaštitit od hladnoće stavljajući vatu u uši. Naprotiv, to može čak izazvati upalu slušnog kanala. Kroz vatu, ušni kanal je slabo provjetren, stvarajući vlažnu, toplu sredinu u kojoj se patogeni mogu dobro razviti.

Nakon tuširanja, bazena ili saune, ušni kanal treba uvijek sušiti što je moguće bolje – po mogućnosti sa sušilom za kosu – prije izlaska na hladnoću. Kod infekcije uha (kao što je otitis media) treba da se konsultujete sa ljekarom ili specijalistom za ORL. Nepravilno tretirane, mogu dovesti do veće štete.

Laka oštećenja ušne školjke pruzrokovana hladnoćom su bolna, ali obično nestanu nakon kraćeg boravka u normalno zagrijanoj sobi. Lako masiranje ušiju za pokretanje krvotoka može pomoći u zagrijavanju. Ni pod kojim uslovima ne treba koristiti toplu vodu!

Također, morate znati i ovo: U slučaju jakih promrzlina, odmah se obratite ljekaru. Minđuše treba ukloniti tokom dužeg boravka na hladnom. Metal brzo apsorbuje hladnoću i može vrlo brzo dijelove tijela sa kojima je u kontaku rashladiti.

Također, za nosioce slušnog aparata važi pravilo: uši i slušni aparati uvijek treba da budu utopljeni na hladnoći: kapa, traka za glavu i slično sprečavaju da se baterije ohlade.

Da bi se stimulirala cirkulacija krvi, potrebno je poduzeti i mjere zaštite pri tome mislimo na zdravu prehranu i puno vježbanja, posebno u hladnoj sezoni. Ovo takođe pogoduje zdravlju uha.

roditelj.ba

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave