Zdravlje prije trudnoće

Postoji mnogo stvari koje možete uraditi da se spremite za trudnoću i da osigurate da ste i vi i beba što boljeg zdravlja. Posjeta doktoru je odličan prvi korak.

Planiranje prije trudnoće vam omogućava da vi i vaša beba budete što zdraviji. Ako razmišljate o začeću, posjetite doktora da saznate o njezi prije trudnoće.

Šta trebam uraditi prije nego što zatrudnim?

Postoji mnogo stvari koje možete uraditi da se spremite za trudnoću i da osigurate da ste i vi i beba što boljeg zdravlja. Posjeta doktoru je odličan prvi korak.

Njega prije trudnoće (poznata i kao prestečajna njega) pomaže vam da pronađete probleme koji bi mogli utjecati na trudnoću, pa s doktorom možete poduzeti neke korake da izbjegnete potencijalne probleme. Medicinska sestra ili doktor će pričati s vama o fizičkom i mentalnom zdravlju, i dati vam testove koji će vam možda trebati da trudnoća bude zdrava. Mogu vam i dati neke savjete kako zatrudniti.

Vaš doktor će s vama pričati o:

Vašoj i porodičnoj medicinskoj historiji

Trenutnim problemima sa zdravljem

Ishrani, vitaminima i životnom stilu

Sigurnosti bilo kakvih lijekova ili suplemenata koje uzimate

Historiji trudnoće

Sigurnosti kod kuće i na poslu

Brigama o mentalnom zdravlju

Vaš doktor će vam vjerovatno preporučiti i da odete kod zubara na kontrolu. Ako imate bolest desni, možete spriječiti zdravstvene probleme vas i vaše bebe ako se budete liječili. Posjete prije trudnoće su odlične da postavljate pitanja, zato budite spremni da pitate sve što vas interesuje

Trebam li brinuti o visokorizičnoj trudnoći?

Vjerovatno ne – visokorizične trudnoće su poprilično rijetke.

Postoji mnogo stvari koje se mogu desiti u toku vaše trudnoće, koje ne možete kontrolisati, i ponekad se desi nešto loše iz nepoznatog razloga. Međutim, postoji i mnogo stvari koje možete učiniti da izbjegnete probleme i budete sigurni da vaša trudnoća ostane zdrava.

Posjeta doktoru  prije trudnoće je odličan način da smanjite rizik šansi visokorizične trudnoće.

Određene bolesti mogu učiniti trudnoću težom.

Posebno je važno da dobijete njegu prije trudnoće ako:

Imate visok krvni pritisak, ili bolest srca ili bubrega

Imate druge hronične bolesti, poput dijabetesa, lupusa ili HIV-a/side

Imate historiju pobačaja, mrtvorođenja, ili prijevremenog poroda

Znate da postoji rizik od rađanja djeteta s urođenim defektom ili genetičkom bolesti

Imate seksualno prenosivu infekciju

Ako ste ispod ili iznad normalne težine

Imate više od 35 godina

Koja je uloga mog partnera u trudnoći?

Vaš partner može igrati veliku ulogu, ako vi to želite. Ohrabrenje i emocionalna potpora mogu biti od pomoći i bitni, pogotovo ako pravite velike promjene u vašem životu kako se pripremate za trudnoću.

Zdravlje vašeg partnera ili donora sperme je također bitno kad je u pitanju trudnoća. Ishrana i životni stil mogu smanjiti broj spermija i kvalitet sperme. Zbog ovoga može biti teže zatrudniti.

Neke stvari koje smanjuju broj spermija uključuju:

Konzumiranje alkohola

Pušenje ili konzumiranje bilo kakvog duhana

Korištenje steroida

Korištenje ilegalnih droga

Korištenje određenih preskripcijskih lijekova ili lijekova bez recepta

Često provođenje vremena u veoma vrućoj okolini (npr, vruće kupe, saune, itd)

Nezdravaishrana

Pričajte s partnerom o odabiru stila života i promjenama koje mogu poboljšati njihovo zdravlje i vašu buduću trudnoću.

Trebam li ići kod novog doktora kad zatrudnim?

Ako već imate babicu, ginekologa ili doktora koji vam se dopada, možete ih i dalje posjećivati kroz trudnoću. Ako želite promijeniti doktora ili medicinsku sestru, vaši prijatelji, porodica ili druge sestre vam mogu nekoga preporučiti. Možete dobiti i prenatalnu njegu, ili pomoć kod traženja novog doktora u vašoj blizini.

Jako je bitno da vam je ugodno s vašim doktorom ili babicom, i da se vama sviđaju, da biste s njima mogli otvoreno i bez neugode pričati o tome kakvu trudnoću i porod želite. Vjerovatno ćete se trebati posavjetovati s klinikom, koja će vam pomoći s vašom trudnoćom, porodom i rađanjem, prije vremena. I sasvim je uredu da zatražite nekoga drugog ako se ne osjećate ugodno.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave