Zastoj mlijeka i upala dojke – šta činiti a šta ne?
Image: 0041233706, License: Royalty free, Baby, 7 months old, with nursing mother, 32 years old, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, imageBROKER

Zastoj mlijeka i upala dojke – šta činiti a šta ne?

Dojite svoju bebu bez problema, mlijeka ima u velikim količinama i zadovoljni ste. Ali kakve su ovo odjednom tvrde kvržice na dojci? Bolne na dodir, koža je topla i crvena oko njih… Trebate li ih ili baš ne smijete masirati i pritiskati? Smije li beba dojiti na toj dojci?

Problem vam uzrokuje mlijeko, zarobljeno u dojci. Negdje u sistemu mliječnih žlijezda i kanalića, začepio se neki od kanalića i ne propušta mlijeko dalje. Ali, zaustavljeno mlijeko mora što prije izaći van, jer stojeći u dojci može izazvati veće probleme od tvrdih kvržica: upalu dojke, tj. mastitis. Mnoge žene su se susrele s ovim problemom, neke ubrzo nakon poroda, neke čak već kao iskusne dojilje, a one sklone mastitisu i više puta. Kad se upala razmaše, zna biti i prilično nezgodna: jaka lokalizirana bol u dojci, opće loše stanje, temperatura čak i 40oC.
A ko vam može u tome najjednostavnije i najefikasnije pomoći u rješavanju problema? Upravo vaša beba.

Možda ste već čuli da bebu ne smijete dojiti kad imate temperaturu, da je ne smijete dojiti kad imate zastoj mlijeka jer mlijeko “ne valja”, a kamoli kad u mlijeku nađete tragove krvi, ili ako uzimate bilo kakav antibiotik protiv upale. NIŠTA od navednog nije tačno. Niti eventualni tragovi krvi, niti majčina temperatura, neće naškoditi sastavu mlijeka. Vaša beba SMIJE sisati. Daleko je lošije da beba ne dobiva vaše vrijedno mlijeko i antitijela koja mu predajete, a bakterije koje eventualno imate već su joj ionako prenesene prije nego se problem s mastitisom otvoreno pokazao. Osobito je loše za vas da beba ne prazni vašu dojku u kojoj je zastoj mlijeka, jer si time pogoršavate situaciju. A kad se radi o antibiotiku, uvijek možete zatražiti doktora da vam prepiše onaj koji se smije uzimati za vrijeme dojenja.

Beba je vaš najbolji saveznik u rješavanju problema sa zastojem mlijeka i mastitisom. Vi se sami, uz pravilne postupke, možete izliječiti u većini slučajeva. No u nekim slučajevima, potrebno je otići k liječniku.

U ovom tekstu pokušat ćemo vam objasniti na koji način i do koje mjere si možete sami pomoći. Nužno je prepoznati fazu zastoja ili upale i liječiti adekvatno tome.

Početna natečenost dojke, kod koje majka ima problema s izlaskom mlijeka, ne znači da je došlo do začepljenja kanalića. Od pojačanog dotoka limfe i krvi u dojku cjelokupno je tkivo natečeno i zajedno s novostvorenim mlijekom ukupni volumen prelazi dosadašnje kapacitete dojki, te one izgledaju tvrdo, natečeno i osjetljivo. Početna nabreklost prolazi spontano nakon nekog vremena, kad se uspostavi normalna proizvodnja mlijeka i količina prilagodi potrebama djeteta.

roda.hr