Zašto vaša beba plače i kako je umiriti

Ne možete zaobići činjenicu da bebe plaču. Tako vam daju do znanja da su gladne, da osjećaju bol, strah, potrebu za spavanjem i još mnogo toga. Pa kako biste trebali znati šta vaša beba pokušava da vam kaže? Tumačenje djetetovog plača može biti teško, posebno u početku.

 

Glad

Ovo je vjerovatno prva stvar na koju pomislite kada vaša beba plače. Naučiti prepoznati znakove gladi pomoći će vam da počnete hraniti svoju bebu prije faze plakanja. Neki znakovi gladi na koje treba paziti kod novorođenčadi uključuju nervozu, mrdanje usnama, refleks novorođenčeta zbog kojeg bebe okreću glavu prema vašoj ruci kada ih mazite po obrazu i stavljanje ruku na usta.

Problemi sa stomakom zbog grčeva i kolika

Problemi sa stomakom povezani s plinovima ili kolikama mogu dovesti do velikog plača. Prilično misteriozno stanje poznato kao kolika obično se opisuje kao neutješni plač najmanje tri sata dnevno, najmanje tri dana u sedmici, najmanje tri sedmice zaredom.

Ako vaša beba često plače odmah nakon hranjenja, može imati neku vrstu bola u stomaku. Mnogi se roditelji kunu u kapi protiv plinova za bebe koje se prodaju bez recepta ili u gripe water (vodica napravljena od bilja i sode bikarbone), iako se nije pokazalo da su efikasne. Prije nego što počnete da koristite bilo koje od ovih sredstava, posavetujte se sa doktorom.

Čak i ako vaša beba ne pati od grčeva i nikada nije bila nervozna nakon jela, povremeni napad plinova može je učiniti razdraženom dok ne prođe. Ako sumnjate na plinove, pokušajte je staviti na leđa, uhvatiti je za stopala i pomicati joj noge laganim biciklističkim pokretima.

Treba podrigivati

Podrigivanje nije obavezno. Ipak, ako vaša beba plače nakon hranjenja, možda joj je potrebno samo dobro podrigivanje. Bebe gutaju zrak dok doje ili sišu iz bočice, a to može uzrokovati nelagodu ako se zrak ne pusti. Nekim bebama intenzivno smeta što ima zraka u stomaku, dok se drugima čini da ne podriguju niti ih je potrebno uopće podrigivati.

Prljava pelena

Neke bebe odmah vas obavještavaju kada ih treba presvući. Druge mogu podnijeti prljavu pelenu neko vrijeme. U svakom slučaju, ovo je lako provjeriti i popraviti.

Potreban san

Čini se da bi umorne bebe trebale jednostavno zaspati, bilo kada i bilo gdje. No, njima je teže nego što mislite. Umjesto da lako zaspu, bebe mogu biti uzrujane i plakati – posebno kada su preumorne.

Žele da ih nosite

Bebama je potrebno mnogo maženja. Vole vidjeti lica svojih roditelja, čuti njihove glasove i slušati otkucaje srca, pa čak mogu i otkriti njihov jedinstveni miris. Plač može biti njihov način da traže da ih nosite. Možda se pitate hoćete li razmaziti svoju bebu noseći je toliko, ali u prvih nekoliko mjeseci života to nije moguće. Da biste olakšali ruke, pokušajte nositi svoju bebu u kenguru.

Prehladno joj je ili prevruće

Ako je vašoj bebi prohladno, na primjer kad joj skinete odjeću da promijenite pelenu ili joj očistite guzu hladnom maramicom, može se buniti plakanjem. Novorođenčad voli toplo – ali ne previše toplo. Po pravilu, ugodno je nositi jedan sloj više nego što vam je potrebno. Manje je vjerovatno da će se bebe žaliti da im je previše toplo nego da im je prehladno i neće plakati zbog toga tako jako.

Nešto ih boli

Bebe mogu biti uznemirene zbog nečeg što je teško uočiti, poput dlake čvrsto omotane oko malenog nožnog prsta, koja prekida cirkulaciju. (Ljekari ovu bolnu situaciju nazivaju “gumicom za kosu”, i to je jedna od prvih stvari koje traže ako izgleda da beba plače bez razloga.) Neke bebe su posebno osjetljive na stvari poput etiketa na odjeći ili tkanine. Mogu biti vrlo izbirljive (razumljivo) u pogledu suptilnosti, od položaja na kojem se nalaze do boce koju nudite.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave