ZAŠTO SU BAJKE BITNE ZA RAZVOJ DJETETA

6326

 

Nesvakidašnji likovi poput patuljaka, vilenjaka, viještica i čarobnjaka kao i mnogi drugi likovi su sastavni dio bajki. Bajke su nas obilježile pa zašto ne bi i našu dijecu.

Uz bajke kao i priče dijete ima prvi dodir sa književnošću. Međutim ono što je najbitnije je to što bajke kod dijece bude maštu, uče ih moralnim vrijednostima i u njih usađuje samo lijepe stvari.

Kroz njih uče šta je dobro a šta loše. Razvija im se osjećaji ljubavi prema bratu i sestri, prijateljima, roditeljima kao i cjelokupnom okruženju.

Bitno je znati da se kroz čitanje bajki stvara nevjerovatno posebna veza između roditelja i dijeteta.

Čitanje priča na glas razvija i moždanu aktivnost, pogotovo kod djece predškolske dobi, ali i beba. Slušajući čitatelja djeca povezuju značenje slova s izgovorenom riječi te na taj način razvijaju koncentraciju i brže nauče čitati.

Kako čitati bajku?

Za čitanje bajke potreban je prostor , vrijeme i atmosfera. Najidealnije bi bilo kad bi imali poseban proctor ili kutak za čitanje bajki u kojem bi mogli do kraja dočarati bajku. Međutim ako nemate takav prostor dovoljno je i da sa puno ljubavi i mašte dočarate svom dijetetu bajku.

Osim višestruke koristi za razvoj djece, pričanje bajke pruža djeci veliki užitak.

Uživite se u likove iz bajke i pružite svojoj djeci ugodne, opuštene trenutke radosti!