Zašto se javlja ljubomora između braće i sestara?

Zašto se javlja ljubomora između braće i sestara?

“Zašto je ljubomorno kad ima sve što mu treba? Nema razloga za to.” Ovo je česta konstatacija roditelja koji imaju više djece. Ako se uzima zdravo za gotovo, lako dovodi do formiranja pogrešnih uvjerenja, kako kod roditelja tako i kod djeteta. 

Primarna djetetova potreba nakon rođenju je povezanost s roditeljima, jer je ona preduvjet njegovog razvoja. Kada dobije brata ili sestru, starije dijete počinje strahovati za sigurnost svog odnosa s roditeljima, prvenstveno majkom. Počinje brinuti i pita se: “Voliš li me i dalje? Jesam li ti i ja jednako bitan? Hoće li i dalje sve biti isto za mene? Jesam li siguran? Mogu li se osloniti na tebe? Zašto su rodili drugo dijete ako imaju mene?”

Iza ponašanja koje mi prepoznajemo kao ljubomoru kod djeteta, ne samo kada se rodi beba već i kasnije, u odnosu nešto starijih braća i sestara nalazi se vrlo bolan, kompleksni osjećaj. Tko god ima brata ili sestru, vrlo dobro zna kakav je to osjećaj. Ako je uopće bio toga svjestan kao dijete…

To što odrasli tako olako kažu: “Ma pusti ga, ljubomoran je. Samo traži pažnju!” neće pomoći djetetu da nauči kako da se nosi s ovim osjećajem. Svejedno je li u pitanju mlađe ili starije dijete.

Ljubomora, zapravo, predstavlja svojevrstan miks intenzivnog osjećaja straha, tuge i bijesa u isto vrijeme, u odnosu na osobu s kojom smo emocionalno povezani. Kada se ove emocije podignu i “pomiješaju” u pojedinim situacijama (koje za dijete u tom trenutku predstavljaju okidač), one ga preplavljuju, stvaraju snažnu tjelesnu neugodu. Djeca mlađeg uzrasta još uvijek nemaju emotivne i mentalne kapacitete da kontroliraju svoje impulse, budu “razumni” niti imaju svijest o tome što im se događa.

Nešto starija djeca polako mogu postajati svjesna ovog osjećaja (tek kada se strasti smire), ali i dalje imaju teškoća da se kontroliraju kada su u naletu emocija. Od toga koliko će roditelj prepoznavati ovakva stanja, pružati priliku djetetu da se izrazi, učiti kako da se nosi s ovim osjećajem, pomagati mu da ova stanja nadvlada, ovisit će koliko će dijete razvijati emocionalnu inteligenciju i sposobnost izražavanja svojih potreba i osjećaja na prihvatljiv način.

roditelji.hr