Zašto se izbacuje mlijeko iz piramide prehrane?

Zašto se izbacuje mlijeko iz piramide prehrane?

“Mlijeko je nezdravo!” tvrdi Kanadska vlada te izbacuje mlijeko i mliječne proizvode iz službene piramide prehrane.

Preporuka je zamijeniti proteine životinjskog porijekla s proteinima biljnog porijekla kao i zasićene masnoće sa nezasićenim. Kanadska vlada zalaže se za zdraviju ishranu svojih građana

Sve glasnije su sumnje u vjerovanju o važnosti mlijeka u prehrani što je potvrdilo znanstveno istraživanje koje se provodilo u Švedskoj na 61.433 žena od 39-74 godina starosti te 45.339 muškaraca od 45-79 godina starosti.

Nakon dugogodišnjeg promatranja dokazali su da muškarci s povećanom konzumacijom mlijeka nisu imali ništa manje lomova kostiju od onih koji su mlijeko pili u malim količinama.

Dok su kod žena dokazali da su one koje su pile više mlijeka imale više lomova kostiju.

U našoj zemlji mlijeko je još uvijek u službenoj piramidi prehrane, no sve više stručnjaka poziva na podizanje svijesti i nude nam konkretne razloge zašto bismo trebali mijenjati navike.

Mr.sc. Goran Radovanić u knjizi “Tajna zdravlja” mlijeko stavlja na prvo mjesto pogrešnih navika.

Dobre mliječne krave (kod nas ih zovu krave muzare) dnevno daju u prosijeku 40 litara mlijeka. Međutim, postoje i krave koje daju 80 litara mlijeka na dan, a krava koja je svjetski rekorder proizvela je 120 litara mlijeka u jednom danu. Vjerojatno se pitate kako je to moguće jer sam se i ja pitao.

Kravlje mlijeko sadrži puno kalcija, ali čovjek može apsorbirati samo 25% kalcija koji se nalazi u kravljem mlijeku. Sad možete pomisliti: “ako ga ima puno i 25% je sasvim dovoljno!” Ljudsko mlijeko sadrži 50% manje kalcija no kravlje mlijeko, ali taj je kalcij puno bolji zbog svoje visoke apsorpcije.

Pored toga, kravlje mlijeko ima gotovo 7 puta više fosfora nego ljudsko, a upravo je omjer kalcija prema fosforu izuzetno važan za njegovu apsorpciju u tijelu jer manjak kalcija u tom omjeru se nadoknađuje kalcijem iz kostiju i zubi.

vijesti: wishmama.hr