Zašto planirati trudnoću?

Zašto planirati trudnoću?

Dok je moguće imati zdravu trudnoću i bebu bez planiranja, razvijanje plana trudnoće je jedan način da budete sigurni da vaša beba ima najbolje šanse dobrog zdravlja i da imate zdravu trudnoću

Planiranje trudnoće počinje prije začeća za većinu žena. Druge žene počnu planirati tek kada zatrudne. Dok je moguće imati zdravu trudnoću i bebu bez planiranja, razvijanje plana trudnoće je jedan način da budete sigurni da vaša beba ima najbolje šanse dobrog zdravlja i da imate zdravu trudnoću. Planiranje trudnoće najčešće uključuje:

Razgovor sa ženinim partnerom i njenim timom za njegu, i uključuje diskusije o hranljivim tvarima i vitaminima, vježbama, genetičkom savjetovanju, dobitku kilograma i potrebi da se izbjegavaju određeni lijekovi i alkohol.

Ponekad planiranje uključuje planiranje plodnosti i „zakazivanje“, te praćenje seksualnih odnosa za vrijeme u mjesecu kada je žena najplodnija. Parovi koji redovno imaju odnose a još nisu zatrudnili tipično se obrate specijalisti za plodnost. Doktori najčešće preporučuju zdravim parovima, gdje žena ima manje od 35 godina, da probaju zatrudniti bar godinu dana prije nego što se obrate specijalisti za plodnost. Žene preko 35 godina mogu se posavjetovati sa specijalistom za plodnost nakon 6 mjeseci pokušavanja začeća.

S obzirom da neke žene imaju blago krvarenje zbog implantacije u periodu kada bi trebale imati menstruaciju, ili zbog iregularnih menstrualnih ciklusa, neke žene mogu da ne primijete da su trudne dok se ne pojave specifični simptomi trudnoće. Tada se već mogu izložiti nekim stvarima koje su štetne za trudnoću. Žene koje se odluče za planiranje trudnoće prije začeća mogu poduzeti neke korake koji će osigurati da se izbjegne bilo kakva šteta.

Koji su ciljevi planiranja trudnoće prije začeća?

Prije nego što žena zatrudni, ona može popričati o medicinskoj historiji s doktorom, fokusirajući se na:

Hronične bolesti poput dijabetesa, bolesti štitnjače, bubrega ili srca trebale bi biti pod nadzorom i pod kontrolom prije začeća za najveće šanse zdrave trudnoće.

Žene se mogu testirati da utvrde jesu li inficirane HIV-om ili hepatitisom B, da se može pružiti potrebno liječenje tokom trudnoće ili poroda, da bi se spriječio prenos infekcija na bebu.

Historija imunizacije i imunost na varičele i rubeole,status ženskog imuniteta na ove dvije infekcije, koji mogu prouzrokovati štetu fetusu koji se razvija, može se odrediti testom krvi. Ako žena nije imuna na ove bolesti, mogu se dati vakcine prije začeća. Nakon vakcinacije, žene bi trebale pričekati 30 dana prije narednog pokušaja. Također bi se trebale poduzeti mjere opreza za neke druge infekcije.

Parovi koji imaju historiju naslijeđenih bolesti, imaju drugu djecu s genetskim bolestima, ili koji imaju porodičnu historiju određenih bolesti mogu se savjetovati kod savjetnika prije začeća. Vaš doktor može vam pomoći da odredite kakvo savjetovanje vama odgovara.

Prestanak pušenja uveliko povećava šanse zdrave trudnoće, a žene koje planiraju trudnoću trebale bi i smanjiti ili prestati konzumirati alkohol. Oni koji imaju problem s konzumiranjem supstanci trebali bi se liječiti prije trudnoće.

Šta je kalendar ili kalkulator trudnoće?

Kalendar ili kalkulator trudnoće je uređaj koji ženama pomaže da tačno odrede koje promjene se dešavaju u tijelu i fetusu u određenoj sedmici trudnoće. Kalkulatori također mogu predvidjeti termin.  Većina verzija kalendara za trudnoću i kalkulatora mogu se pronaći online.

Koliko skoro žena može početi pokušavati začeti nakon prestanka konzumiranja kontracepcijskih pilula?

Žena je fizički u mogućnosti da zatrudni odmah nakon prestanka uzimanja kontracepcije. Za određene hormonalne metode dizajnirane za duže uzimanje kontracepcijskih pilula, prestanak efekta može potrajati, pa je trudnoća moguća nakon što prestanu hormonalni efekti. Ne postoji dokaz koji sugestira da čekanje nekoliko ciklusa nakon prestanka konzumiranja oralnih kontracepcijskih pilula vodi do boljih šansi za trudnoću.

Kakva je ishrana preporučena ?

Zdrava ishrana koja omogućava sve potrebne hranljive tvari za razvijanje fetusa povećava šanse zdrave trudnoće. Zbog ovog razloga, najbolje je izbjegavati određene dijete u trudnoći. Posebno visokokalorijske dijete, neke vegeterijanske dijete, a gubljenje kilograma općenito bi trebalo izbjegavati. Zdrava ishrana također podrazumijeva ograničeni unos šećera. Mnoge žene odluče početi da se zdravo hrane prije začeća da bi se povećale šanse zdrave trudnoće i poroda. Uopšteno, zdrava ishrana ista je i za trudne žene i one koje nisu, uz nekoliko posebnih iznimki koje možete vidjeti ispod.

Dokazi o tome da li je konzumiranje kofeina u trudnoći štetna bila je neuvjerljiva. Međutim, poznato je da fetus metabolizira kofein veoma sporo, tako da majčino konzumiranje kofeina dovodi do produženog izlaganja fetusu. Potrošnja tipičnih nivoa kofeina nije povezana sa bilo kojim nepovoljnim ishodom za trudnoću, ali pojedinačne studije su pokazale da kofein može dovesti do promjena u fetalnom otkucaju srca. Prema mišljenju mnogih stručnjaka, uključujući i Američku akademiju za ishranu i dijetetiku, unos kofeina kod trudnica treba ograničiti na 200 mg dnevno.

Ženama koje planiraju trudnoću savjetuje se da konzumiraju dodatak folne kiseline da se smanje šanse defekta neuralne cijevi kod fetusa. Neuralna cijev rano se zatvara u trudnoći (18 do 26 dana nakon začeća) pa je konzumiranje folne kiseline najbitnije tokom ranih dana trudnoće. Često bude prekasno da se uzimaju suplementi nakon dijagnoze, da bi se spriječili defekti neuralne cijevi. Preporučeno je uzimanje vitamina koji sadrže 0.4 mg do 0.8 mg folne kiseline dnevno.

Zbog prisustva određenih toksina iz okoline (poput žive), vrste i količine ribe (školjki) koje se jedu u toku trudnoće trebali bi se regulisati. US FDA je izdala smjernice za trudnice i one koje planiraju trudnoću u vezi s vrstama i količinom ribe koju treba jesti.

Općenito je preporučeno jesti 2-3 serviranja ribe koja ne sadrži puno žive sedmično.

Morska hrana koja ima malo žive u sebi uključuje losos, škampe, poluk, tunu (lagano konzerviranu), tilapiju, som i bakalar.

Velika graditeljica iz Meksičkog zaljeva, morski pas, sabljarka i kraljeva skuša su obično pune žive i treba ih izbjegavati.

Trudnice ne bi trebale konzumirati sirovu ribu.

Megavitamini mogu biti nesigurni za trudnice, s ozbirom da njihov efekat može biti štetan a njihovi efekti na fetuse su detaljno izučeni. Velike doze vitamina A u ranoj trudnoći su se povezivale s urođenim manama. Također se preporučuje ženama koje planiraju trudnoću ili su već trudne da ne konzumiraju nebitnie dodatke  ishrani ili biljne preparate, jer su njihovi efekti na fetus u razvoju nepoznati. Najsigurniji odabir za žene koje planiraju trudnoću su prenatalni vitaminski suplementi koji sadrže folnu kiselinu i željezo.

Trudnice bi također trebale izbjegavati nepasterizovano mlijeko, mekane sireve, meso za delikatese i ručke, i nedovoljno kuhane ili sirovu životinjsku hranu. To je zbog rizika od izlaganja „Listeria monocytogenes“, uobičajenih bakterija koje mogu izazvati pobačaje i druge probleme. Voće i povrće dobro bi se trebalo oprati prije konzumiranja.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave