Zašto neke majke ne mogu dojiti? 

Postoje rijetki slučajevi kada majke i bebe imaju specifična medicinska stanja zbog kojih se savjetuje prestanak dojenja na određeno ili neodređeno vrijeme. 

Evo koja stanja mogu spriječiti dojenje:

Aktivna, neliječena tuberkuloza kod majki 

Tuberkuloza je bolest uzrokovana bakerijom. Obično zahvata pluća, ali može zahvatiti i druge dijelove tijela, uključujući grudi. Kad majka s plućnom tuberkulozom kihne ili kašlje, bakterija se može proširiti na bebu, a bebino je zdravlje najveći prioritet. Iako se danas moderna medicina posvetila ne razdvajanju majke i bebe uz pomoć aktivnih tretmana, postoji previše različitih scenarija, od kojih svaki slučaj mora biti posebno ispitan. Ako su i majka i beba zaražene, mogu biti zajedno izolirane i dojiti dok traje liječenje. Bakterija koja uzrokuje TB ne prenosi se u mlijeko dojke, zbog čega majka koja ima TB može iscijediti mlijeko i dati bebi. 

Majke pozitivne na HIV 

U razvijenim državama majkama s HIV-om se ne preporučuje da doje. Korištenje antiretrovirusnih lijekova smanjilo je rizik prenosa HIV-a s majke na dijete u toku trudnoće ili dojenja. U svakom slučaju, majke s HIV-om trebaju s doktorom popričati o prednostima i rizicima prije nego što odluče dojiti. 

Majke s ljudskim T-limfotropnim virusom tipa 1 ili 2 infekcijom

Ljudski T-limfotropni virus tipa 1 prenosi se intimnim kontaktom, tjelesnim tekućinama, transfuzijom krvi, dojenjem i s majke na fetus u trudnoći. Mnogi se zaraze ovom bolešću u zrelim godinama. Neke studije koje proučavaju ovu bolest došle su do saznanja da se oko 30% beba koje doje majke s ovom bolešću inficiraju. Još niti jedna beba koja se hranila formulom nije dobila bolest. 

Ilegalno konzumiranje droge 

Rizik dojenja kod majki koje uzimaju ilegalno drogu mogu imati dva ishoda: to će negativno utjecati na bebu ili na mogućnost majke da doji. Droge poput kokaina, LSD-a (i drugih halucinogenih supstanci), heroina, marihuane i amfetamina (u većim dozama od preporučenog) ne smiju dojiti zbog efekta na razvoj bebinog nervnog sistema. 

Majke koje primaju kemoterapiju 

Kemoterapija ubija ćelije koje se brzo stvaraju i šire poput ćelija raka. S obzirom da se ćelije kod beba brzo stvaraju, lijekovi kemoterapije nisu kompatibilni s dojenjem. Vrijeme koje supstance ostanu u majčinom tijelu zavise od lijeka do lijeka. Majke koje žele nastaviti dojenje po završetku liječenja trebale bi popričati sa svojim i bebinim doktorom. 

Milupa Milumil 3 je mlijeko za malu djecu stariju od 12 mjeseci. Njegova formula je posebno prilagođena potrebama prehrane vašeg djeteta kada ne doji. Kombinira jedinstvenu mješavinu sastojaka s naprednim jedinstvenim postupkom razvoja mlijeka za novorođenčad. Mliječna formula sadrži mnogo vitamina, obogaćena je probioticima (Galacto- / Fructo – oligosaharidi) za zdravu crijevnu floru, uključuje omega 3 i željezo, pomažu razvoju mozga i stvaranju zdravog imunološkog sustava, a dodani vitamin D pridonosi normalnom razvoju kostiju.

Zapamtite: Dojenje je najbolje za vašu bebu.
Koristite Milupa Milumil samo na savjet liječnika ili drugog zdravstvenog radnika na području majke i djeteta.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave