ZAŠTO JE VAŽNO DA DIJECA IMAJU RUTINU U ŽIVOTU

ZAŠTO JE VAŽNO DA DIJECA IMAJU RUTINU U ŽIVOTU

Odlučite da ćete biti uporni u uvođenju rutine u vaše i živote vaše dijece. Kreiranje rutine i malih rituala u porodici će vam olakšati život i učiniti ga udobnijim. Ne samo da će se dijeca osjećati sigurnije već će izgraditi sposobnost da organizuju i svoj život što je veoma korisna vještina!

Čak i kada vam se učini da je nemoguće, budite uporni jer je rutina važna za dijecu. Evo zašto:

Rutina dijeci obezbeđuje osećaj sigurnosti i pomaže im da razviju samodisciplinu

Strah od nepoznatog kod dijece uključuje sve – od novog sumnjivog povrća do velikih projmena u njihovim životima. Ona se sa promjenama i novinama susreću na dnevnoj bazi. Dijeca, kako i svi mi odrasli, najbolje prihvataju promjene u životu ukoliko su očekivane i dešavaju se u okvirima poznate rutine. Predvidivost dijeci omogućava da se osjećaju sigurno i razviju sposobnost upravljanja svojim životom. Kako se te viještine jačaju, deca mogu da prihvate i veće promjene: da sama odlaze u školu, plate ono što kupe u prodavnici, idu sa drugarima na ljetovanje itd.

Rutina dijeci daje stabilnost i u uslovima stalnih promjena

Bebe i dijeca se stalno privikavaju na promjene – od ostavljanja varalice na primjer, prelaska u veći krevet, svoje pozicije bebe u porodici itd. Zatim se navikavaju na nove nastavnike i drugare. Ona uče nove vještine i upijaju nove informacije nevjerovatnom brzinom, od čitanja do prelaska ulice i vožnje bicikla. Puno dijece ne živi u jednoj istoj kući tokom djetinjstva a neka menjaju i gradove ili čak zemlje. Malo od svega toga je u dijetetovoj kontroli. Dodajte tome i nepredvidive situacije, na primjer mama ide na službeni put, najbolji drugar se seli, ili čak još drastičnije, roditelji se razvode – sve to uklanja osjećaj sigurnosti, čini dijete anksioznim i umanjuje njegov osjećaj da kontroliše život. Rutina, poput obroka u isto vrijeme, čitanja pred spavanje, zajedničkih vikenda i slično, je ono što ostaje sigurno.

Rutina eliminiše vaše dokazivanje ko je u pravu

Sa prihvatanjem rutine, manja je potreba da roditelji idu okolo i naređuju dijeci. Aktivnosti poput pranja zuba, popodnevnog odmora, isključivanja televizije tokom jela postaje ono što svakodnevno radimo. Roditelji tada prestaju da budu loši a čuveno „neću“ se smanjuje.

Rutina pomaže dijeci da sarađuju

Tako se smanjuje stres i anksioznst svih članova porodice. Svi znaju šta dolazi sljedeće, postoji blago upozorenje tj najava tranzicije u drugu situaciju i niko se ne osjeća kao da ga samo uznemiravaju.

najboljamamanasveta.com