Zašto je važan adekvatan unos DHA tokom trudnoće?

 U trudnoći je pitanje zdrave ishrane još važnije nego prije. 

Piše: dr. med. sci. Drenka Turjačanin, specijalista ginekologije i akušerstva, Dom zdravlja Banja Luka

 

Moderan stil života, stres i manjak vremena često se reflektiraju u našoj prehrani. Pojedemo nešto s nogu, zaboravimo unaprijed pripremiti ručak, oslanjamo se na dostavu. Znamo da dobro zdravlje kreće od dobre ishrane, ali nekako to često zaboravljamo. No u trudnoći je pitanje zdrave ishrane još važnije nego prije. Prvi je korak uvijek savjetovanje s ljekarom. On će vas najbolje uputiti u vaše potrebe na osnovu vaše kliničke slike. Ishrana trudnica uvijek se planira s naglaskom na adekvatan unos proteina i kalorija, a u posljednjim godinama ovome se pribraja i važnost unosa masnih kiselina. U trudnoći se unos masti može povećati na 35% energetske vrijednosti. Važan je međutim i sastav masti. 

U ishrani preporučujemo:

 • 10% zasićenih masti (meso i mesni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi),
 • 10% jednostruko nezasićenih masti (repičino, maslinovo, suncokretovo, kukuruzno ulje) i
 • 10–15% višestruko nezasićenih masti (morske ribe).

U miješanoj ishrani pojedemo previše zasićenih masti i premalo višestruko nezasićenih masti (omega-3 masti), koje su važne za razvoj mozga kod dojenčeta. Esencijalne masne kiseline (EPA – eikozapentaenska masna kiselina, DHA – dokozaheksaenska masna kiselina, AHA – arahidonska masna kiselina) imaju velik biološki značaj u prenatalnom razdoblju te za vrijeme trudnoće i dojenja. Omega-3 masne kiseline jesu esencijalne masne kiseline, što znači da se za njihov dovoljan unos moramo pobrinuti odgovarajućom ishranom. DHA i AHA esencijalni su sastojci strukturnih lipida mozga fetusa.

Omega-3 polinezasićene masne kiseline, uključujući EPA i DHA, su masne kiseline s nizom pozitivnih utjecaja na ljudsko zdravlje.

One su sastavni dio ćelijskih membrana i igraju važnu ulogu u antiupalnim procesima te u viskoznosti ćelijske membrane. Osim toga EPA i DHA su neophodne za pravilan razvoj fetusa te zdravo starenje, a DHA je ključna komponenta svih ćelijskih membrana i nalazimo je i u mozgu i u mrežnjači. Adekvatan unos EPA i DHA hranom je često teško izvodljiv, a nalazimo ih u morskim algama i morskim životinjama.

Razlog ovome je dijelom i činjenica da unos EPA i DHA tijekom trudnoće ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje i razvoj fetusa. Tokom trudnoće placenta prenosi hranjive materije, uključujući i DHA od majke fetusu. Količina omega-3 masnih kiselina u fetusu u direktnoj je vezi s količinom koju je majka probavila pa je bitno da majka ovih kiselina ima dovoljno u ishrani.

Omega-3 masne kiseline svrstavaju se u esencijalne nutrijente – moraju se unositi putem hrane, i kao takve su važne za zdravlje. 

Optimalan unos omega-3 masnih kiselina od vitalne je važnosti tokom trudnoće zbog ključne uloge pri razvoju mozga i mrežnice fetusa. Uz to, omega-3 masne kiseline imaju ulogu u određivanju porođajne težine, dužine trudnoće i prevalenciji predporođajne te postporođajne depresije

Većina trudnica jede vrlo male količine riba, koje su prirodan izvor omega–3 masnih kiselina, što u većini slučaja vodi u njihov nutritivni deficit. Razlog nepovoljnom prehrambenom unosu omega-3 masnih kiselina leži i u racionalnim preporukama za trudnice da izbjegavaju unos određenih vrsta riba (sabljarka, tuna) s ciljem izbjegavanja potencijalnog unosa žive tom ribom, što za paralelnu posljedicu može imati i nedovoljan unos omega-3 masnih kiselina.

Što su omega-3 masne kiseline?

Omega-3 masne kiseline su dugolančane višestruko nezasićene masti, odnosno masne kiseline. Naziv „omega“ se odnosi na mjesto u hemijskoj strukturi molekule gdje se prva dvostruka veza pojavljuje na lancu masnih kiselina s karboksilnog kraja, dakle na trećem mjestu. 

Važne su komponente membrana koje okružuju ćelije u našem organizmu. Premda omogućavaju energiju (9 kcal na 1 gram), uz to imaju vrlo važne biološke funkcije u:

 • kardiovaskularnom sistemu – pravilan rad srca, regulacija i snižavanje krvnog pritiska i broja otkucaja srca, bolja funkcija krvnih sudova i snižavaju trigliceride u krvi
 • imunološkom sistemu
 • protuupalnim procesima – ublažavaju i smanjuju upale
 • endokrinom sistemu.

Imaju vitalnu ulogu u razvoju i održavanju zdravih moždanih ćelija. U velikoj koncentraciji se nalaze u membranama moždanih ćelija gdje sudjeluju u rastu, komunikaciji sa ćelijama i drugim kognitivnim funkcijama – pamćenje i učenje.

Glavne omega-3 masne kiseline su:

 • Alfa-linolenska kiselina (ALA)
 • Eikozapentaenska kiselina (EPA)
 • Dokozaheksaenska kiselina (DHA).

Dokozaheksaenska kiselina (DHA)

DHA se u visokoj koncentraciji nalazi u:

 • oku – retini oka
 • mozgu
 • spermatozoidima.

DHA je glavna strukturna mast u ljudskom mozgu i očima, što znači da se približno 97% omega-3 masnih kiselina nalazi u mozgu i 93% svih omega-3 masnih kiselina u mrežnjači. DHA je vrlo važna za razvoj mozga i očne mrežnjače fetusa u trećem tromjesečju trudnoće i do 18. mjeseca života djeteta.

Prirodni su izvor prije svega ribe iz hladnih mora (losos, tuna, bakalar, srdele) te laneno sjeme i orašasto voće. Međutim, zbog brzog tempa života jedemo previše prerađene hrane, a premalo svježih namirnica i premalo ribe. Posljedica je smanjen unos omega-3 masnih kiselina. Za optimalan efekat trudnicama i dojiljama preporučuje se uzimanje najmanje 200 mg DHA na dan.

Unos DHA putem majke pomaže u normalnom razvoju:

 • vida kod dojenčadi do 12. mjeseca života
 • očiju kod fetusa i dojenčeta dojenog majčinim mlijekom
 • mozga kod fetusa i dojenčeta dojenog majčinim mlijekom

7 naučno dokazanih prednosti omega-3 za trudnice

Višestruko nezasićene masne kiseline – omega-3 i omega-6 predstavljaju važan segment prenatalne i perinatalne prehrane. Tokom trudnoće potrebe za omega-3 masnim kiselinama povećavaju se u odnosu na normalne kako bi se podržao rast fetusa, naročito mozga i očiju.

Omega-3 masne kiseline se akumuliraju od sredine trudnoće do prvih godina života. Tokom posljednjeg tromjesečja, fetus nakuplja oko 50 do 70 mg dnevno omega-3 masne kiseline. Budući da fetus i dojena djeca ovise o majčinom unosu omega-3 masnih kiselina putem hrane, prenatalan i perinatalan unos omega-3 masnih kiselina je ključan za njihov normalan razvoj

 • Vitalna uloga pri normalnom neurološkom razvoju i razvoju očiju fetusa

DHA u visokoj koncentraciji se nalazi u centralnom nervnom sistemu – sivoj masi i mrežnjači – fotoreceptorima. Zato se smatra ključnom za optimalan razvoj navedenih regija kod fetusa.

 • Utiče na imunološki odgovor kod dojenčadi

Dostupnost DHA za fetus zavisi od ishrane majke i sastavu fosfolipida. Unazad nekoliko godina studije su otkrile efikasnost suplementacije trudnica s omega-3 masnim kiselinama na bolje imunološke odgovore dojenčadi.

 • Smanjuju mogućnost razvoja astme kasnije u životu novorođenčadi

Iako su potrebne daljnje studije kako bi se razjasnio potencijalan mehanizam i efikasnost konzumacije omega-3 masnih kiselina u trudnoći i tokom dojenja, dosadašnji epidemiološki podaci ukazuju na pozitivnu povezanost konzumacije omega-3 masnih kiselina i sprečavanja razvoja astme kasnije u životu djece. 

 • Smanjuju upalne procese u trudnoći

U studijama je primijećeno da su promjene povezane s upalom, vodeći uzrok komplikacija trudnoće – prijevremenog poroda i neonatalnih neuroloških morbiditeta povezanih s njime. Duže konzumiranje omega-3 masnih kiselina pokazalo je drastično smanjenje proizvodnje proupalnih citokina u mononuklearnim ćelijama.

 • Sprečavaju prijevremeni porođaj i preeklampsiju

Prenizak unos omega-3 masnih kiselina u kombinaciji s visokim unosom linolenske kiseline koja proizvodi arahidonsku kiselinu, može negativno uticati na ishod trudnoće, tj. pojavu prijevremenog porođaja i preeklampsije (trudnoćom izazvan povišeni krvni pritisak s proteinima u urinu). Omega-3 masne kiseline molekularnim mehanizmom kompetitivno „istiskuju“ arahidonsku kiselinu te na taj način sprečavaju prijevremeni porođaj i preeklampsiju.

 • Utiču na porođajnu težinu novorođenčadi

Kod prijevremenih porođaja dokazana je povezanost između težine placente i koncentracije DHA te korelacije između težine posteljice i težine, kao i dužine dojenčadi. Navedena povezanost upućuje na to da nivoi DHA utiču na obrasce rasta fetusa.

 • Smanjuju rizik od razvoja predporođajne ili postporođajne depresije

Studije upućuju na to da redovna konzumacija omega-3 masnih kiselina utiče na smanjenje rizika od razvoja depresije, u ovom slučaju predporođajne ili postporođajne depresije. Nizak nivo omega-3 masnih kiselina, naročito DHA je prijavljen kod bolesnica sa predporođajnom ili postporođajnom depresijom. Fiziološki zahtjevi trudnoće i dojenja stavljaju žene koje rađaju u poseban rizik od gubitka DHA iz tkiva, naročito u osoba s neadekvatnim unosom omega-3 masnih kiselina sa ishranom.

Unositi omega-3 kroz hranu ili suplemente?

Većina ljudi, uključujući i trudnice unosi premalu količinu omega-3 masnih kiselina putem hrane. Svakodnevno sa prehranom trebalo bi unositi:

 • orašaste plodove (orahe) i lanene sjemenke 
 • 2 puta nedeljno (trudnice do 3 puta) jesti masnu ribu (srdele, inćuni, losos, skuša)

kako bi se donekle postigao optimalan unos omega-3 masnih kiselina. 

Nažalost, trudnice ne mogu zadovoljiti svoje potrebe za omega-3 masnim kiselinama iz biljnih ulja bogatih omega-3 masnim kiselinama ili pak kroz unos 2 serviranja morskih plodova tjedno

Naime, dvije porcije ribe sedmičo osiguravaju samo oko 100 do 250 mg omega-3 masnih kiselina na dan, od kojih je 50 do 100 mg iz DHA dokozaheksaenske kiseline. 

Tokom trudnoće, optimalan unos omega-3 masnih kiselina iznosi 650 mg, od čega DHA treba biti 300 mg.

Zbog gore navedenih objektivnih razloga, suplementaciju prehrane omega-3 masnim kiselinama svakako nije za odbaciti, no svakako je važno prije suplementacije posavjetovati se sa ljekarom ili ginekologom.

Pri suplementaciji omega-3 masnih kiselina valja se voditi kriterijima:

 • čistoće (molekularna destilacija i analiza na neprisutnost žive, PCB i dioksina)
 • doze DHA (i EPA) prikladne za željeni biološki efekat i za razdoblje trudnoće.

Hrana koja je bogata omega 3 masnim kiselinama

Omega-3 masne kiseline mogu se prirodno pronaći u:

 • ribama i morskim plodovima – losos, tuna, bakalar, skuša, haringe, srdele i inćuni
 • ribljem ulju 
 • ulju mikroalgi – najbogatiji i najčišći izvor DHA
 • orašastim plodovima i sjemenkama – orasi, lanene sjemenke i chia sjemenke
 • biljnim uljima – laneno ulje, ulje konoplje i repičino ulje.

Uz namirnice koje prirodno sadrže omega-3 masne kiseline, možemo ih pronaći kao obogaćene u namirnicama poput:

 • jaja obogaćenih omega-3 masnim kiselinama
 • jogurta i mlijeka obogaćenih omega-3 masnim kiselinama
 • mliječnih formula za dojenčad obogaćenih omega-3 masnim kiselinama
 • sokovi obogaćenih omega-3 masnim kiselinama.

Kako odabrati najbolje omega 3 kapsule za trudnice

Prilikom odabira suplemenata omega-3 masnih kiselina važno je da se posavjetujete sa ljekarom i/ili ginekologom o najboljoj opciji za vas.

Suplementi omega-3 masnih kiselina mogu se pronaći u obliku:

 • tečnog dodatka – ulje ili mješavina ulja sa drugim aktivnim materijama
 • kapsula – najčešće mekih.

Glavni sastojci suplemenata mogu biti:

 • riblje ulje 
 • ulje jetre bakalara
 • ulje mikroalgi  

Adekvatan unos omega-3 masnih kiselina od vitalne je važnosti tokom trudnoće i dojenja. Fetus i dijete u vrlo intenzivnom razvoju zahtijevaju stalno snadbijevanje omega-3 masnim kiselinama za rast i razvoj mozga, nervnog sistema i razvoj vida. Uz to, unos omega-3 masnih kiselina ima pozitivan utjicaj i na ishode zdravlja trudnice

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave