Zašto je stara uzrečica ‘Svaka trudnoća, jedan zub manje’ istinita?

Majke troje djece u pedesetima u prosjeku u ustima imaju četiri zuba manje od majki iste dobi s dvoje djece, navodi Telegraph.co.uk. Na muškom zdravlju zubi, što je studija također pokazala, rođenje i život s djecom nije imao učinka.

Naučnici su u sklopu ove studije proveli opsežnu analizu “Survey of Health, Ageing, and Retirement in Europe” (“Istraživanje zdravlja, starenja i umirovljenja u Europi”) koja obuhvata podatke 34.000 ljudi iz 14 evropskih zemalja i Izraela.

Mogući razlozi za gubitak zuba

Naučnici sumnjaju da hormoni u trudnoći čine osjetljivim zubno meso koje je sklonije upalama (gingivitis), a češće povraćanje u prvih nekoliko mjeseci trudnoće, jedenje junk fooda (što se češće događa kad već imate malu djecu i nemate uvijek vremena skuhati) ili žudnja za slatkišima napadaju zubnu caklinu što povećava rizik od nastanka karijesa.

Također, nedostatak vremena i mentalne snage, umor te povećani financijski izdaci mogu nagnati žene da odgađaju pravovremeno liječenje. Posebno su podložne majke koje za redom rađaju više djece jer kod njih kombinacija nedostatka vremena i zanemarivanja zdravlja zubi rezultira većim propadanjem zubi.

Kako trudnice mogu čuvati svoje zube?

Stručnjaci preporučuju trudnicama ne samo da temeljno peru zube, već da ih svakodnevno čiste koncem. Posebno naglašavaju izbjegavati čišćenje zubi četkicom neposredno nakon povraćanja (i nakon konzumiranja kiselog voća). Tada je potrebno samo ispirati usta vodom i pričekati 60 minuta za pranje zubi. To je važno jer želučana ili voćna kiselina otapaju caklinu zuba i četkanjem je doslovno skidamo i otvaramo osjetljivi sloj zuba dentin napadu bakterija. Sat vremena nakon, caklina će ponovno očvrsnuti i tada možete oprati zube.

Kao mjeru opreza, žene bi trebale posjetiti stomatologa bar dva puta tokom trudnoće.

roditelji.hr

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave