Zašto je domaća supa bolja za djecu? 

Supa ili čorba smatraju se ‘superhranom’ koja je odlična za djecu zbog svojih nutrijenata, koji su važni za dječji razvoj. 

Za neke je roditelje vrijeme jela jedno od ‘manje dragih’ jer je dijete izbirljivo, ne želi jesti ili nikad ne zna šta želi jesti. Djeca su poznata po izbirljivosti što se tiče hrane, a to zabrinjava njihove mame koje samo žele da djeca dobiju sve potrebne nutrijente i vitamine. To znači da mame moraju postati kreativne. 

Djeca se brzo razvijaju, i dok mnoge mame pokušavaju sve što im padne napamet, mnoge se možda ne sjete domaćih supa. Supe se obično ostavljaju za ‘bolesne dane’ ali su zapravo vrlo zdrave. To je posebno važno jer mama (ili tata) je ta koja pravi supu i odlučuje šta će staviti u nju. Evo zašto je vrlo važna i zdrava za djecu. 

Povrće 

Prva stvar na koju pomislimo kad kažemo supa je povrće. Supa je lagan način da povećate broj povrća koje jede vaše dijete. Možete staviti bilo koje povrće, a obično ih isjeckate na manje komadiće zbog čega ih dijete i ne primijeti. Možete ih i izblendati. Postoji i činjenica da se neki nutrijenti bolje upijaju kada je povrće zagrijano, zbog čega je supa idealan obrok.

Zrna

Dok nije uvijek neophodno, dosta ljudi stavlja zrna i grah u supu. Grahorice su odličan izvor vlakana, a njihov se ukus dobro miješa sa supom. Mogu se također izblendati zajedno s povrćem ako dijete ne voli da ih jede. Grah sadrži dosta folata, magnezija i proteina što je dobro za djecu koja ne vole meso. Mogu pomoći u održavanju zdravog probavnog sistema, i spriječiti konstipaciju kod djece. 

Temeljac

Možemo li reći da je supa domaća ako u sebi nema temeljca, koji je vrlo koristan i zdrav za djecu. Temeljac od kostiju (pilećih ili telećih) bogat je kalcijem i magnezijem i može djetetu pomoći da razvije jake kosti i zube. Može pomoći i kod zglobova, a kolagen koji sadrži može pomoći ojačati crijevnu sluznicu što će smanjiti rizik da dijete kasnije u životu razvije alergije.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave