Zašto je dobro da školarci čitaju dječje časopise?

Zašto je dobro da školarci čitaju dječje časopise?

Dječji časopisi obilježavaju djetinjstvo i odrastanje. To su ključni faktori u razvijanju mlade osobe – osim što se uz književne časopise zabavljaju, djeca uče, pamte, razvijaju svoje govorne i pismene sposobnosti

Polaganim, no sigurnim korakom uplovili smo u još jednu školsku godinu. Uzbuđeni đaci i pomalo zabrinuti roditelji nalaze se pred još jednom avanturom. Dječji časopisi obilježavaju djetinjstvo i odrastanje. To su ključni faktori u razvijanju mlade osobe – osim što se uz književne časopise zabavljaju, djeca uče, pamte, razvijaju svoje govorne i pismene sposobnosti! Možda su djetetu knjige u ovom početnom razdoblju još uvijek zbunjujuće i teške, no ilustrirane pričice, stripovi i zanimljivi upiti mogli bi ih itekako zanimati! A sve to, katkad i više od toga, pronalazimo u dječjim časopisima.

Osim što pročitani tekstovi mogu biti važan poticaj za govorenje u nastavi hrvatskog jezika, ono može biti poticaj i za pisanje. Djecu potiče na govorno izražavanje kao što su postavljanje pitanja i davanje odgovora, pozdravljanje, obraćanje ostalima, zahvaljivanje, izražavanje osjećaja, opisivanje i pripovijedanje stvarnih ili izmišljenih događaja koji su temom ili motivima vezani uz pročitani tekst. Aktivnosti nakon čitanja pružaju još veću mogućnost za pismeno izražavanje.

Pročitani tekst često potiče učenike na pisanje stvarnih ili slikovitih opisa, samostalnih pismenih sastavaka, izvješća, obavijesti, pisma i druge oblike pismenog izražavanja. Važno je razvijati učeničku kreativnost. Provođenjem kreativnih igara djeca se kreativno oslobađaju i uživaju u maštanju i iznošenju svojih ideja.

klokanica.24sata.hr