Zašto je djeci potrebna interakcija s odraslima 

Dok djeca provode vrijeme s odraslima tada uče jezik, komuniciranje i društveno-emocionalne vještine.

Za djecu se kaže da su kao spužva. Zainteresovano gledaju i slušaju sve oko njih. Riječi koje čuju i stvari koje vide stalno se upijaju i oblikuju njihove umove. Kroz interakciju s odraslima, djeca razvijaju vještinu komunikacije i društveno-emocionalne vještine dok uče o svijetu oko njih. Odnosi i interakcije s važnim odraslim osobama u životu djeteta može imati veliki utjecaj na razvoj mozga i stalno učenje. Mame mogu svakodnevne aktivnosti iskoristiti kao mogućnost interakcije na značajan način. Mame stalno uče. Igraju se i brinu o djeci. Evo zašto su te interakcije važne za razvoj djece. 

Gradi se konekcija

Bez obzira da li mama radi iz ureda ili je kod kuće s djecom, njena lista obaveza se nikad ne završava. Iako majke osjećaju da uvijek imaju neki zadatak za obaviti, pažnja djeci je nešto što se ne bi trebalo ostavljati sa strane ili za kasnije. Razvoj djeteta ima koristi od nesmetane interakcije s porodicom. Ove kvalitetne interkacije mogu se dešavati u toku bilo koje aktivnosti, poput igre, rutine pred spavanje ili večeranja. 

Razvija se društveno-emocionalna dobrobit

Interakcija s odraslim osobama pomaže djeci da nauče identifikovati i iskazati svoje emocije. Roditelji mogu pomoći djeci da savladaju svoje osjećaje učeći ih pozitivnim vještinama suočavanja s njima. Interakcijom s roditeljima, djeca mogu razviti empatiju i mogućnost da vide iz druge perspektive. Roditelji njeguju dječje društveno-emocionalne vještine i uče društvenim normama, tako da djeca mogu razviti pozitivne odnose s porodicom i prijateljima. 

Poboljšava se razvoj jezika i komunikacije 

Od prvih dana dok su bebe, djeca pokušavaju komunicirati svoje potrebe i želje. Kako rastu, uče tražiti i pitati pitanja, te uspostavljati konverzaciju zato što im roditelji odgovaraju. Dok se igrate s djetetom, dajte komentare na ono što vidite, pitajte pitanja koja odgovaraju njihovoj dobi. Razmišljanje naglas dok radite ili se igrate pomoći će vašem djetetu da razvije vještine govora i kritičkog razmišljanja. 

  • Pokušajte primijetiti za šta je dijeta zaitneresovano, s čim se igra ili šta radi 
  • Pitajte dijete da li bi htjelo da se vi igrate s njim
  • Imitirajte ono što dijete radi, izbjegavajte mijenjati ili diktirati aktivnosti 
  • Pitajte pitanja i komentarišite igru, budite uzrok u govoru i jeziku i ohrabrujte komunikaciju 
  • Ako dijete promijeni aktivnosti pratite ga

Djeca se osjećaju voljeno

Djeca imaju koristi samo od provođenja vremena s osobama koje vole i baveći se istim aktivnostima. Neke interakcije ne zahtijevaju govor, umjesto toga važno je znati da neko drugi razmišlja o istom uz pomoć zajedničkih interakcija, kontakta očiju i pokreta. To može biti posmatranje prirode ili gledanje filmova zajedno. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave