Zašto je čitanje važno za bebe i djecu ?

Zašto je čitanje važno za bebe i djecu ?

Kada govorimo o pričama i njihovoj primjeni u radu s djecom neophodno je promisliti o širokom spektru pozitivnih utjecaja koji one nose. Priče nude odličan način povezivanja s djecom, pomažu kod usvajanja novih znanja, a također pomažu i kod ostvarivanja brojnih odgojnih zadataka. Odgojem kroz priče može se utjecati na razvoj dječje osobnosti od vrlo rane dobi. Osnova odgoja leži u učenju razlikovanja dobra i zla, razvijanju svijesti i upravljanju vlastitim mislima, osjećajima i ponašanju pa tako i u djelovanju u skladu s njima.

Dijeljenje priča, pričanje i pjevanje svaki dan pomaže djeci u razvoju na mnogo načina. Kao što su:

 1. Pomaže vašem djetetu da prepoznaje zvuk, riječi i jezik, i razvija rane sposobnosti pismenosti.
 2. Da uči vrijednosti knjiga i priča
 3. Budi djetetovu maštu i znatiželju
 4. Pomaže razvoju mozga, društvenih i komunikacijskih vještina
 5. Pomaže vašem djetetu razliku između stvarnog i izmišljenog svijeta
 6. Dijeljenje priče s vašim djetetom ne mora značiti da mu je morate čitati iz knjige

Čitanje priča s vašom djecom ima prednosti i za odrasle. Izdvojeno vrijeme koje provedete čitajući zajedno izgrađuje odnos između roditelja i djeteta.

Prepričavanje priča i pjesmice

Priče koje čujemo kao djeca oblikuju naš pogled na svijet. Većina male djece živi svoje živote u prilično ograničenom okruženju. Čitanje priča za djecu može im pokazati brojna daleka mjesta, izvanredne ljude i otvorene situacije za proširenje i obogaćivanje njihovog svijeta.Čitanje nije jedini način koji pomaže unapređivanju jezika i pismenosti.Pričanje priča, pjevanje pjesmica i rima su odlične aktivnosti za razvijanje ranih vještina pismenosti, i vjerojatno će vašem djetetu biti taj način jako zanimljiv. Ponekad će se djetetu više svidjeti ove aktivnosti nego samo čitanje.

Čitanje na drugim jezicima

Možete čitati, pjevati i pričati priče vašem djetetom na bilo kojem jeziku koji vam najviše odgovara.Koristeći strani jezik pomaže da komunicirate lakše i druženje s vašim djetetom bude mnogo zanimljivije za oboje.Vaše dijete će polako učiti da se riječi sastoje od različitih slova, slogova i zvukova. Dvojezične knjige su izvrsni resursi, a mnoge dječje knjige objavljuju se na dva jezika.

Kada čitati, pjevati i prepričavati priče djetetu ?

Vrijeme kupanja, u autu, u parku, u kolicima… bilo koje vrijeme je odlično vrijeme za priču. Knjige mogu postati dijelom vaše dnevne rutine – nosite ih sa sobom kako biste mogli uživati svugdje.Potrebno je obratiti pažnju kako dijete reagira na priču, ako ne uživa potrebno je zaustaviti je. Uvijek možete iznova pokušati.

Savjeti kako provoditi vrijeme s dijetetom prilikom čitanja knjige:

 • napravite rutinu i pokušajte da podjelite najmanje jednu knjigu svakog dana.
 • pronađite neko tiho mjesto kako bi dijete moglo čuti vaš glas.
 • držite dijete blizu ili na vašim koljenima dok čitate, tako da ono vidi vaš izraz lica ali i knjigu.
 • isprobajte ispuštanje smiješnjih zvukova kako bi se više zabavili
 • ohrabrite dijete ponavljanjem poznatih riječi i fraza.
 • Dopustite da dijete izabere knjigu koju želi kada bude dovoljno star da počne da pita. Budite također spremni da njegove najdraže knjige čitate iznova i iznova.

Ako imate stariju djecu, mogu podijeliti svoje najdraže knjigom sa mlađom djecom, ili ih skupa čitati.Uzimajući u obzir, postavljanje pitanja i slušanje odgovora su sve važne vještine koje će pomoći vašem djetetu kada počne učiti čitanje.

Koje vrste knjiga treba s djetetom čitati?

Postoji toliko knjiga koje bi mogli izabrati, teško je uopće znati odakle započeti.Kao široko pravilo, mala djeca često uživaju u knjigama, pjesmama i pričama koje imaju dobar ritam, rimu i  ponavljanje. Zapravo, jedan od načina na koji djeca uče je kroz ponavljanje i rimu.

Izaberite knjige čija dužina odgovara vašemdjetetu i koja odgovaraju promenljivim interesima vašeg djeteta.

Također možete mijenjati knjige i tiskane materijale koje ste pročitali. Slikovnice, e-knjige, časopisi i pisma mogu biti zanimljivi za vaše dijete. Ako ste zainteresirani za e-knjige, potražite one bez ometanja igara ili animacija. Važno je uživati ​​u e-knjigama s vašim djetetom, a ne ostavljati ga sami s uređajem.

Ako želite pokušati s novim knjigama ili časopisima bez puno troškova, mogli biste dogovoriti razmjenu s prijateljima ili s drugim roditeljima.