Zašto je bitno sačuvati matične ćelije?

Čuvanje matičnih ćelija je jedna vrsta zdravstvenog osiguranja – ulaganjem u čuvanje matičnih ćelija kupujete “kartu” za budućnost medicine.

Matične ćelije iz krvi pupčanika savršeno odgovaraju djetetu od koga su uzete i postoji do 50% šanse da odgovaraju bratu ili sestri.

Matične ćelije djeteta ne mogu da se koriste kod tog djeteta za liječenje određenih nasljednih poremećaja krvi jer su geni za naslijeđenu bolest prisutni i u tim matičnim ćelijama. U ovom slučaju biće potrebne matične ćelije brata ili sestre ili donorske.

KAKO SE MATIČNE ĆELIJE ČUVAJU?

Matične ćelije se separišu iz krvi, pakuju u kesu i smrzavaju na -196 stepeni Celzijusa. Dodatno se ostavlja 5 malih kesica za ispitivanje HLA tipizacije. Matične ćelije su spremne za upotrebu odmah po odmrzavanju.

KOLIKO PUTA MATIČNE ĆELIJE MOGU DA SE KORISTE?

Jedna kesa se koristi za jednu terapiju. Današnja tehnologija može da podijeli kesu i da se koristi dva puta. Ukoliko bude dovoljno krvi i matičnih ćelija mogu da se sačuvaju dvije odvojene kese čime se bi se omogućilo više terapija. Krv iz pupčanika se čuva u kriokesama koje se dijele u odnosu 80:20.

Kod transplantacije koštane srži sa današnjom tehnologijom se uglavnom iskoristi cijela kesa. Podjela na 80:20 je rezervni plan za budućnost kada će se matične ćelije redovno umnožavati i moći će da se koriste više puta.

ZA LIJEČENJE KOJIH BOLESTI SE MATIČNE ĆELIJE KORISTE?

Matične ćelije iz krvi pupčanika se koriste za obnavljanje koštane srži kod niza bolesti krvi i imunog sistema kao što su leukemija, anemije i autoimmune bolesti. Uglavnom se koriste kod djece, ali su počele da se koriste i kod odraslih posle hemioterapije.

Krv iz pupčanika se također koristi u regenerativnoj medicini gdje matične ćelije  mogu da regenerišu ćelije i tako obnove oštećena tkiva. Ova istraživanja su dovela do terapija za cerebralnu paralizu, autizam, povrede mozga i dijabetes tip1.

Pored toga, postoje mnoge kliničke studije koje ispituju upotrebu matičnih ćelija iz koštane srži.  Za mnoge od tih tretmana matične ćelije iz krvi pupčanika mogu da budu zamjena i imaju mnoge prednosti u odnosu na koštanu srž.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave