Zašto dolazi do nedostatka željeza u trudnoći?

Trudnoća je riziko faktor za nedostatak željeza, što može zakomplikovati trudnoću i porod. Osobe s nedostatkom željeza prije začeća mogu imati teži oblik nedostatka u trudnoći. 

Nedostatak željeza često je u trudnoći, a može utjecati i na trudnicu i na fetus. Tijelo koristi željezo da stvara hemoglobin, protein koji nosi kisik kroz tijelo. Ako osoba nema dovoljno željeza, ne može napraviti dovoljno hemoglobina, zbog čega ćelije ne dobivaju dovoljno kisika. Zbog toga dolazi do plitkog disanja, slabosti i ubrzanog rada srca. 

Šta uzrokuje nedostatak željeza u trudnoći?

U toku trudnoće, količina krvi postepeno raste, a do trećeg tromjesečja se obično poveća za 45%. To znači da osoba treba više željeza. Međutim, nizak nivo željeza ne uzrokuje uvijek anemiju, to je posebna dijagnoza. Ako željeza nedostaje u većim količinama, to može dovesti do anemije zbog nedostatka. To se dešava kada tijelo osobe ne dobije dovoljno željeza, što može smanjiti broj crvenih krvnih zrnaca ili nivoa hemoglobina. Blaga anemija relativno je normalna u trudnoći. Može uzrokovati manje simptome ili nikakve. Međutim, teža anemija može komplikovati trudnoću i staviti zdravlje osobe u opasnost. 

Znakovi anemije u trudnoći 

Moguće je imati nedostatak željeza i nemati simptoma. 

Mnogi simptomi trudnoće slični su simptomima nedostatka željeza, zbog čega mnogi ne znaju i da to imaju. Ako osoba sumnja da ima nedostatak željeza, trebat će uraditi test krvi da se potvrdi dijagnoza. 

Neki znakovi anemije, nedostatka željeza, ili oboje u toku trudnoće uključuju:

 • Nedostatak energije
 • Slabost 
 • Iznemoglost 
 • Plitko disanje 
 • Osjećaj da ste ostali bez daha 
 • Blijeda koža, pogotovo na području noktiju i unutrašnjih kapaka 

Moguće komplikacije

Sa ili bez anemije, nizak nivo željeza može trudnice učiniti da se osjećaju premoreno ili iznemoglo. Teže je vježbati, pripremati hranu ili donositi druge odluke koje poboljšavaju kvalitet trudnoće. 

Mnoge trudnice koje imaju nedostatak željeza osjete ga nakon poroda. Može doći do pojačanog umora. Pored toga, nedostatak željeza može uzrokovati teže oblike komplikacija, uključujući: 

 • Rast bebe se usporava
 • Niska težina pri porodu
 • Prijevremeni porod
 • Anemija kod novorođenčadi 
 • Problemi s disanjem kod bebe pri porodu 

FERROLIN C je dijetetski dodatak ishrani sa željezom, vitaminom C i folnom kiselinom u obliku rastvora, pije se poslije obroka nerazblažen. Bez neprijatnog metalnog ukusa, karakterističnog za druge preparate željeza (veoma je prijatnog ukusa limuna), dobro se podnosi pa se preporučuje i trudnicama. Ne boji zube i ne izaziva mučninu. Ferrolin C pocket drink® se preporučuje starijim osobama, ženama u trudnoći i periodu dojenja, ženama sa obilnim menstrualnim krvarenjem, kod česte konzumacije alkohola, sportistima i osobama izloženim jakom fizičkom naporu, kao i svim osobama kod kojih dolazi do pojačanog opadanja kose uzrokovanog malokrvnošću.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave