Zašto djete ne treba da sjedi u ovom položaju

Zašto djete ne treba da sjedi u ovom položaju

 

Pravilan razvoj bebe , odnosno djeteta svakom je roditelju na prvom mjestu . Znamo da djetetovom što boljem motornom razvoju možemo doprinjeti i tako da ga podstičemo da pravilno sjedi , odnosno da ne sjedi u određenim položajima koji mogu štetiti njegovom razvoju . Jedna poza u kojoj djeca vrlo često sjede može biti naročito štetna , tvrde stručnjaci.

Razvoj djeteta sastoji se od raznih faktora, a jedan od njih je i pravilno sjedenje. Obratite pažnju na to kako vaše djete sjedi. To je važnije je nego što ste možda mislili.
Naime, stručnjaci sa instituta Pediatric Therapi Center došli su do zaključka da popularna dječja sjedalačka poza na podu u kojoj djete svaku nogu drži s jedne strane tjela sa savijenim koljenima čineći s nogama oblik slova V može štetiti kasnijem razvoju djeteta.

Kod djece koja sjede u tom položaju i nakon navršene 2 godine postoji opasnost od nedovoljnog razvijanja bazične snage tjela i ravnoteže potrebnih za određene motoričke veštine poput skakanja i trčanja.
Takođe, može uzrokovati nedovoljno razvijene mišiće u nogama, kukovima i gležnjevima, a može dovesti i do dislokacije kuka. Dugotrajno sjedenje u ovom položaju može rezultirati i time da su nožni prsti uvijek okrenuti prema unutra.

Dakle, vrlo je bitno da roditelji podstiču svoju djecu da sjede u sigurnijim i zdravijim položajima kao što je sjedenje skrštenih nogu, sjedenje na boku ili sjedenje na podu tako da su noge ispružene ispred djeteta.

bebiron.net