Zašto djeca kradu i kako to spriječiti

dijete-i-krada(3)

Pedagog, Harijeta Bijedić

Krađa je uzimanje stvari ili posjedovanje stvari koje priopadaju nekom drugom. Uzimanje tuđih stvari je često ponašanje kod male djece.

Dijete najčešće nema namjeru da krade; ono jednostavno uzima što želi ili što mu je potrebno. Treba razlikovati dvije stvari: jedno je kad dijete stalno krade iz tuđih torbi i pernica, a druga pojava česta u ovoj dobi je da djeca razmjenjuju bojice i olovke. Djeca u prvom razredu često ni ne prepoznaju svoje stvari.

Dijete nema samokontrolu
Mlađa djeca imaju poteškoća sa samokontrolom. Ako dijete želi uzeti nešto, iako ono zna da krađa nije u redu, jednostavno si ne može pomoći zato što nema samokontrolu. Morate djetetu dati mogućnost da dobije šta želi ali na pošten i primjeren način.

2-djetetove osnovne potrebe nisu ispunjene

Djeca su u potpunosti ovisna o svojim roditeljima. Dijete koje se osjeća kao da njegova osnovna potreba nije ispunjena preuzima stvar u svoje ruke. Najlakši način za dijete je da uzme ono za što misli da mu je potrebno.
Iako roditelji mogu misliti da dijete ima sve što mu je potrebno, djetetovo poimanje potrebe je totalno drugačije. Na primjer, ako djetetov školski prijatelj ima džeparac a vaše dijete ne, onda Vaše dijete može imati potrebu za džeparcem. Ono će osjećati nedostatak ako ga nema, čak i ako vi djetetu priuštite sve što bi si ono samo moglo kupiti novcem.U ovom slučaju dijete može biti u iskušenju da ukrade novac samo zato što želi džeparac kao svi ostali.

3-dijete treba više pažnje
Vjerojatno najčešći razlog da djeca kradu je da osjećaju emocionalni nedostatak u životu. Dijete koje nema ispunjene emocionalne potrebe osjeća se prazno iznutra. Ono može otuđiti (ukrasti) stvari u pokušaju da popuni tu prazninu. Često su djeca koja kradu usamljena ili imaju poteškoća u školi ili s prijateljima. Mnoga djeca nemaju pažnju koja im je potrebna. Takvo se dijete može osjećati nevoljeno ili da roditelj nisu zainteresirani za njega. Ta djeca svoje emocionalne potrebe i želje zadovoljavaju tako da nešto ukradu. Krađa je njihov način kojim izražavaju svoje nezadovoljstvo i tražiti zadovoljenje svoje potrebe za pažnjom.

4-dijete treba imati kontrolu nad svojim životom

Djeca su izrazito svjesna svoje ranjivosti. Ako dijete ima poteškoća i gubi osjećaj za kontrolom svoga života, ono može ukrasti kako bi uspostavili osjećaj kontrole ili se pobunilo zbog svog stanja.

5-pritisak okoline

 

Djeca se nastoje uklopiti u društvo, stvoriti neku svoju „grupu“.. Ponekad dijete može ukrasti samo da pokaže koliko je hrabro ili mora zadovoljiti uslove grupe koja traži da novi član napravi nešto uzbudljivo (najčešće je to krađa).

Kako prevenirati ovakvo ponašanje?

 • Razgovarajte sa djetetom i objasnite mu zašto uzimanje tuđih stvari bez pitanja nije uredu.
 • Objasnite djeci pojam vlasništva na jednostavnim primjerima iz svakodnevnog života.“kako bi se ti osjećao da neko uzme tvoju omiljenu plišanu igračku i nikada ti je ne vrati? Važno je također da roditelji objasne djeci način na koji se posuđuju i vraćaju knjige u biblioteci, kupuje i plaća roba u prodavnicama, i sl.
 • Objasnite djeci pravi način da dođu do stvari koji žele.
 • Budite model ispravnog ponašanja-roditelji bi trebali postaviti djeci dobar primjer pravilnog ponašanja, tako što će pitati  prije nego uzmu neku stvar i sl.
 • Razvijte otvoren i blizak odnos sa djecom. Djeca koja imaju otvorenu komunikaciju i odnos sa roditeljima najvjerovatnije će imati iste vrijednosti i ubjeđenja kao i njihovi roditelji,
 • Pohvalite i nagradite pozitivno ponašanje. Ako pohvaljujemo pozitivno ponašanje djece onda će se ona najčešće i ponašati tako.

Kako reagirati kada se krađa dogodi?

Mnogo je stvari koje se mogu uraditi.

 • Ostanite pribrani.Razgovajate o onom što se dogodilo.
 • Reagujte odmah.Važno je da se ovakvo ponašanje što prije ispravi.
 • Posljedice-kazne. Roditelji bi trebali odrediti konkretne kazne i primjeniti ih kad god se krađa dogodi. Roditelji bi trebali obavjestiti dijete o kaznama za krađu prije nego ih upotrijebe.Upornost u provođenju kazna je vrlo važna.
 • Označite takvo ponašanje-etiketirajte ga. Krađu nazovite krađom.
 • Obazbijedite adekvatan nadzor. Djeca moraju znati da roditelji prate njihovo ponašanje.
 • Pokažite interesovanje za razloge zašto se takvo ponašnje dogodilo. Djeca kradu iz različitih razloga. Zato je važno da roditelji saznaju iz kog razloga dijete krade.
 • Ne prisiljavajte dijete da prizna. Pokažite mu da sumljate i da se nadate da će vam dijete iskreno odgovoriti.
 • Pomozite djetetu da zaradi svoj novac. Jedna poslovica kaže: “Ako dijete nisi poučio zanatu, poučio si ga da krade.“
 • Ne zovite dijete lažovom ili lopovom. Umjesto toga recite im da vas je razočaralo takvo ponašanje i da za takvo ponašanje slijedi odgovarajuća kazna.
 • Ako se ponašanje nastavi potražite profesionalnu pomoć.