Zašto bebe mirišu tako dobro? 

Kada ste blizu bebe, dobijete li neutaživu želju da je pomirišete? Mislite li da ima najslađi miris na svijetu?

Zašto novorođenčad miriše tako dobro? 

Vjerovatno vas zanima šta je razlog zašto novorođene bebe mirišu tako dobro prvih nekoliko sedmica. Nema tačnog odgovora na to pitanje, ali postoji jedna česta teorija o unikatnom mirisu novorođenčadi. Mnoge žene koje su rađale reći će vam da je porod neuredan. Novorođenčad napokon dolazi na svijet nakon mjeseci ‘plivanja’ u amnionskoj tečnosti, u potpunosti prekriveni bijelom materijom koja se zove sirasti maz.

Rijetko ko misli da te supstance i tečnosti uzrokuju miris bebe. Nedavno istraživanje uporedilo je miris amnionske tečnosti s mirisom glave novorođenčeta. Pronađeno je da je nekoliko komponenata slično. Koji god je uzrok mirisa novorođenčeta, zasigurno možemo reći da je miris novorođene bebe zaista snažan. 

 

Šta je uzrok bebinog mirisa?

Bebe po prirodi mirišu dobro. Ali šta je uzrok privlačnog i slatkog mirisa novorođenčeta? Kao što smo već spomenuli, još niko nije siguran. Evo šta bi sve možda moglo biti.

Jedna od teorija navodi kako slatki miris beba dolazi iz izlučenih hemikalija bebinih znojnih žlijezda. S obzirom na to da ovaj miris traje samo nekoliko sedmica, na to bi također mogao utjecati metabolizam bebe, koji se promjeni kada beba počne piti i jesti i više ne dobiva ništa od majke kroz pupčanu vrpcu. 

Druga teorija navodi kako miris dolazi iz bijele, voštane supstance (sirastog maza) koji prekriva kožu novorođenčeta koje je tek došlo na svijet. Iako se supstanca odmah očisti, miris ostaje na koži zbog čega bebe mirišu drugačije. 

Neki također vjeruju da je ovaj miris dio ‘plana majke prirode’ da se zaljubimo u ova nesamostalna, predivna i slatka stvorenja. Ovaj miris omogućava majki da identificira i poveže se sa svojom bebom. Neka istraživanja kažu kako kada majka udahne miris svoje novorođene bebe, u mozgu se pokrene centar za užitak. 

Šta ako beba ne miriše dobro?

Poznata je činjenica da se novorođenčad rodi sa slatkim mirisom. Međutim, moguće je da pomirišete bebu i shvatite da beba ne miriše tako ‘bajno’ kao što ste očekivali. U tom slučaju trebate razmisliti o tome šta bi moglo utjecati na to i kako da vratite slatki miris bebe. Neki mogući razlozi su:

  • Feces. Novorođenčad često vrše nuždu, i čak iako njihove izlučevine nisu toliko neugodnog mirisa, i dalje može imati neugodan miris. Mijenjajte im pelenete. Gledajte da pravilno odložite iskorištenu pelenu. Novorođenčad su poznata po ‘jačim’ nuždama zbog čega feces nekada može otići i naviše do leđa. U tom slučaju okupajte bebu.
  • Mlijeko ili formula. Ako mlijeko često curi iz bebinih usta moguće je da osjetite neugodan miris. Čak i ako im obrišete usta nakon hranjenja, mlijeko može curiti do vrata. Tada ih opet okupajte, samo ih kupajte spužvicom dok ne otpadna pupčana vrpca. 
  • Čvrsta hrana. Kad bebi počnete davati čvrstu hranu, feces počinje mijenjati miris, a i količinu zavisno od onoga što beba jede. U tom slučaju odmah promijenite pelenu.

Sve u svemu, sigurno niste jedini koji su omamljeni bebinim mirisom. Kako beba raste, tako miris postepeno nestaje i često će vam nedostajati. Naš jedini savjet je da uživate u svakom trenutku.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave