Zaštitite vaš namještaj

prekriva_i za kau_Flekice na skupocjenom namještaju? Ne više! Slijedi nekoliko odličnih savjeta kako izbjeći flekice i kako zaštititi teško stečeni namještaj od vaših malih vragolana

Skupa sofa koju ste kupili prije nego ste dobili bebu činila se kao odlična ideja. No, kada je vaš dom dobio novog stanara, iz kojeg „curi“ na sve strane, to se više i nije činila kao baš tako sjajna ideja. Odmah da vam kažemo, a vjerovatno su neki od vas i već svjesni, vaš dom više nikada neće izgledati isto. Ipak, moguće je donekle zaštiti namještaj. U nastavku slijedi  nekoliko načina kako možete zaštiti vaš „voljeni“ namještaj.

Kauč prekrivači

Ovi prekrivači su odlični jer prekrivaju cijelu površinu namještaja i štite skupocjeni materijal od raznih flekica i žutih mrljica od kakice. Možete ih držati sve dok ne prođe opasnost i vaš mališan postane „veliki“. Još jedna dobra stvar kod pokrivača jeste i ta da se nećete morati brinuti o flekicama koje ostavlja baby ulje kada vas muž bude masirao na kauču.

Zaštitni finiš

Još jedan super način da zaštite vaš namještaj jeste da koristite zaštitni finiš. Možete kupiti namještaj koji dođe presvučen slojem otpornim na mrlje ili možete kupiti zaštitni finiš u spreju koji možete sami nanijeti.

Prekrivači, stoljnaci i podmetači

Dosta ljudi izbjegava prekrivače, stoljnake i podmetače, ali kada u kući imate vragolana koji ne gleda na što će položiti svoje masne ručice ili gdje će pljunuti, onda su oni itekako korisni. Uvijek je lakše u mašinu ubaciti stoljnjak po kojem se prosuo sok od jagode, nego taj sok „kupiti“ po podu. Pored toga, ovo je i jedan od jeftinijih načina na koji možete zaštititi svoj namještaj.

Pazite na „topljenje“

Vjerovatno vam se desilo da ste na osjetljivu površinu u vašem domu stavili vrelu posudu i došlo je do topljenja te površine. Nezgodno je to što ovakve mrlje ostaju i rijetko se mogu popraviti. Da se ovo ne bi dešavalo, opremite dom raznim drvenim podmetačima. Danas ih ima u raznim bojama, veličinama i oblicima, te su jako dekorativni. Ipak, pazite kada kupujete, jer dosta njih su napravljeni od plastike.

Hrana i piće samo u kuhinji

Držite hranu i piće samo u kuhinji. Ovo je jako korisno pravilo koje će vam pomoći da zaštitite namještaj, ali i da vaš dom održite urednim. Niko ne voli naći mrvice smokija ili neke druge grickalice na sofi. Osim toga, na ovaj način ćete svog mališana naučiti i zdravim prehrambenim navikama.

Postavite pravila

Nemojte dopuštati da se u blizini skupog namještaja ostavljaju olovke, markeri ili bojice. Najbolje bi bilo kada bi djeca imala vlastiti stol na kojem bi mogla izražavati svoje umjetničke kreativnosti. To može biti i neki stari stol koji možete kupiti u radnji polovne robe.

Garancija ne postoji

Naravno, i kada ste preuzeli sve ove mjere, garancija da dijete neće uništiti ili oštetiti vaš skupocjeni namještaj ne postoji. Upravo zbog toga razmislite o ulaganju u neki dosta jeftiniji namještaj, bar dok dijete ne postane starije.

SAVJET VIŠE…

Riješite se voćnih mušica

Vaša djeca vole voće. Odlično!! Ono što nije odlično je to da i mušice vole voće. Riješite se ovih dosadnih napasti jednom i zauvijek (ili bar na neko vrijeme). Napunite dno tegle (oko 2 cm) sirćetom od jabuke. Izbušite male rupice na poklopcu i postavite teglu pored zdjele sa voćem. Mušice će „zaroniti“ u teglu i neće moći ponovo izaći.

Popravite pokvareni mobitel

Vaš mališan ima više gumenih igračaka za žvakanje nego što vi imate minuta za razgovor na mobitelu. Ipak, vaš mali slinavko je odlučio iskoristiti vaš mobitel za svoje zubne boljke. Ne brinite, imamo spas i za vaš, sada slinavi, mobitel. Ostavite ga u frižider preko noći i biti će kao nov. Fazon je u tome da će suhi hladni zrak spasiti unutarnje dijelove vašeg mobitela i on će ponovo biti funkcionalan.

Rješite se nepotrebnih stvari

Članovi vaše porodice sve ostavljaju na trpezarijski stol: ključeve, sunčane naočale, male autiće itd.? Ne brinite, slijedi rješenje! Na stolu držite veliku zdjelu i za vrijeme večere sve te sitnice stavite u zdjelu i vaš stol je spreman za serviranje. Zatim, jednom sedmično im recite kako ćete pobacati sve što nije izvađeno iz zdjele. Naravno da nećete baciti ključeve, ali slobodno bacite neku plastičnu igračkicu kada god imate priliku za to.