Zaštitite bebe od hladnoće

setnja-640x376Bebama godi svjež, hladan zrak u šetnjama. Većina beba čak zaspi u šetnji dok niska temperatura jača djetetov imunitet i time jača organizam pred prehladama.

Sve dok beba nema temperaturu, možete ići u šetnju svaki dan. Hladan zrak može i pomoći u smanjenju otoka sluznica ako je beba malo prehlađena. Ali pritom bebina odjeća mora biti prigodna. Budući da maleno tijelo ne može zadržati temperaturu, postoji opasnost od brzog pothlađivanja. Spriječite to pravilnim odijevanjem po uzoru na glavicu luka, dakle slojevito. Jer puno slojeva odjeće bolje griju od jednog debelog. Naime, džepići zraka između odjeće dodatno čuvaju toplinu. Svakako nabavite i zimsku vreću koja će osigurati pravo grijanje za najhladnijih dana.

Izolirajte kolica

Kako hladnoća ne bi ušla u kolica, izolirajte ih. Nađite komad stiropora ili komad izolacijske tkanine, izrežite je u obliku košare i položite ispod bebe. To će spriječiti da hladnoća dolazi odozdo i hladi djetetovu kralježnicu. Kolica koja stoje u hladnom hodniku ili na stubištu, prije šetnje možete zagrijati pomoću termofora. Termofor izvadite iz kolica kako ne bi slučajno došlo do nezgode.

Previše smo odjeveni

Mladi roditelji nerijetko toliko brinu o hladnoći da dijete previše utople. To je pogotovo moguće kad je vani sunčano, ali ne previše hladno i puše samo prohladan vjetar. Tada djetetu u predebeloj odjeći može postati prevruće. Da je to tako saznat ćete ako popipate djetetov vrat. Ako je vrat topao i vlažan, djetetu je prevruće. Tada jednostavno skinite jedan sloj.