ZANIMLJIVOSTI!

download

 

– Rezultati novog istraživanja mogli bi donijeti olakšanje ženama koje se nakon porodiljnog bolovanja vraćaju na posao.

– Prema riječima američkih istraživača sa Univerziteta Columbia, rezultati istraživanja provedenog na 1.000 djece uzrasta do sedam godina pokazalo je kako, nakon majčinog povratka na posao, dijete ne pati. Prateći njihov razvoj, zaključili su da djeca nisu pretrpjela nikakve posljedice po svoj psihofizički razvoj.

– Najvažniji je utjecaj roditeljstva. Važno je s koliko se pozornosti majka odnosi prema novorođenčetu, te je važan kvalitet odnosa. Majka može i te kako pronaći zadovoljstvo u osjećaju da ponovo radi pa može, kada dođe kući, pružiti svu moguću ljubav djetetu.

– Mišljenje da bi majke trebale provesti sve svoje vrijeme uz djecu stručnjaci smatraju pogrešnim.  Izrazito je važno da majka čini nešto samo za sebe, a osećaj da je zadržala svoju karijeru može puno pomoći u uspostavljanju njene unutarnje ravnoteže

– Mjesec rođenja utječe na to hoće li osoba postati profesionalni sportaš ili neće, pokazuje australsko istraživanje

– Dr. Adrian Barnett sa sveučilišta Queensland proučavao je zdravlje sportaša u Australiji pa je usput otkrio i da je većina profesionalnih sportaša rođena u jesenskim mjesecima.

– Analizom prikupljenih podataka utvrđeno je da djeca rođena u jesen imaju više predispozicija za profesionalno bavljenje sportom, a posebno nogometom.

– Barnett pojašnjava da je to zato što su ta djeca rođena početkom školske godine pa imaju 12 mjeseci više za rast i razvoj od svojih školskih kolega.

– Rezultati ovoga istraživanja usklađeni su s nekim prijašnjim istraživanjima koji su također našli poveznicu između rođenja djece početkom školske godine i bavljenje sportom. Među takvom djecom najpopularniji sportovi su hokej, nogomet, odbojka i košarka.