Zaboravnost u trudnoći

Očekujete sve fizičke promjene koje se događaju u trudnoći: rastući trbuh, otečene noge i trudničke hemeroide. Ali pored ovih značajnih transformacija, događaju se i mentalne i fiziološke promjene mozga.

Ako se osjećate zaboravno i  odsutno, to možete pripisati „trudničkom mozgu“ koji predstavlja pojavu koja pogađa mnoge žene.

I iako može donijeti malo humora u trudnoći (na primjer, kada zaboravite datum rođenja na prenatalnom pregledu ili otkrijete da ste ostavili ključeve automobila u zamrzivač – opet!), to također može biti frustrirajuće i zabrinjavajuće. Želite li razumjeti zašto vam se ovo dešava i dobiti neke savjete kako biste se izborili sa zaboravnošću? Nastavite čitati!

Tokom trudnoće i nakon nje, možete se mučiti s pamćenjem detalja, fokusiranjem na zadatke ili posvećivanjem pažnje baš svemu. Ovo se naziva “trudnički mozak” ili “majčinski mozak”. Ova pojava može započeti već u prvom tromjesečju trudnoće, jer tada vaše tijelo dobiva veliki val hormona. Nesanica, česta bolest u ranoj trudnoći, može prouzrokovati i ovo mentalno stanje.

Ako se nadate da će se ova pojava povući po dolasku bebe, očekuje vas gruba istina. Hormoni će i dalje fluktuirati nakon porođaja i, naravno, nedostatak sna tek započinje.

Šta uzrokuje ovu pojavu?

Novopečeni roditelj doživjet će nekoliko fizičkih i mentalnih promjena koje mogu dovesti do ove pojave u mozgu.

Hormonalne promjene

Ah, hormoni – pravi žrtveni jarac u trudnoći. Iskusili ste pojavu akni? Promjene raspoloženja? Bolne dojke? Hormoni, hormoni, hormoni. Ne iznenađuje, naravno, da su hormoni zaista glavni igrač u svim vrstama tegoba povezanih sa trudnoćom.

Vaše tijelo doživljava veliki val različitih hormona, poput progesterona i estrogena, tokom trudnoće – a neki ljekari i naučnici vjeruju da bi ovaj dramatični skok mogao utjecati na vašu sposobnost jasnog razmišljanja, lakog prisjećanja i pažljivog fokusiranja.

Jedno istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da su trudnice u drugom tromjesečju i dalje postizale primjetno niže rezultate od ne-trudnica na testovima memorije prostornog prepoznavanja. Drugim riječima, imale su problema s pamćenjem lokacija i prostornih odnosa između različitih predmeta.

Dakle, ako ne možete pronaći mobitel, možda nije vaša greška. Krivite to za hormone – i pozovite se (pod pretpostavkom da se možete sjetiti vlastitog broja telefona).

Nedostatak sna

U određenom trenutku trudnoće, većina žena doživjet će određeni stupanj nesanice. Mnoge buduće mame će u prvom tromjesečju patiti od ekstremne iscrpljenosti i možda se nikada neće osjećati potpuno odmorno. Osim toga, rani mučni simptomi poput žgaravice, grčeva u nogama i mučnine mogu spriječiti ženu da dobije količinu sna koji joj je toliko potreban. Druge majke kasnije će u trudnoći puno teže mirno spavati. Pronalaženje udobne pozicije gotovo je nemoguć poduhvat, bolovi i muka mogu biti neprestani, a vi biste mogli ustajati da piškite svakih pola sata.

Dovoljno je reći da je kvalitetan san ograničen tokom tih 9 zamornih mjeseci i to je samo početak ovog iscrpljujućeg perioda.

Zbog nedostatka sna možete se osjećati potpuno drugačije. To može utjecati na vaše raspoloženje i pamćenje. Kad spavate, vaš mozak uspostavlja kritične veze koje vam pomažu u obradi informacija – pa bi gubitak tih najvažnijih veza mogao biti razlog zašto gubite i svoj tok misli.

Stres i anksioznost

Sigurno je reći da vam puno pada na pamet kad ste trudni. Donijet ćete novi život na svijet –  to je težak i uzbudljiv zadatak koji će vam doći odjednom. Imate pripreme, sastanke koje morate održati i zadatke koje morate obaviti. Povrh svega, možda imate posla sa sasvim stvarnim strahom od porođaja. Puno toga okupira vaš mentalni prostor, pa ne iznenađuje što imate problema s fokusom.

Fizičke promjene u mozgu

Ispostavilo se, možda se još više događa na ćelijskom nivou što dodatno podstiče trudnički mozak. Studija iz 2016. godine utvrdila je da postoje fiziološke promjene koje se događaju u strukturi svih ženskih mozgova tijekom trudnoće. Skeniranja su pokazala da će trudnice kategorički doživjeti značajan pad volumena sive tvari u dijelovima mozga koji pomažu u socijalnoj kogniciji. Utvrđeno je da se ove promjene događaju i u dijelovima mozga koji potiču izgradnju odnosa. Ovo bi mogao biti način čišćenja prostora kako bi se napravio prostor za majčinu povezanost s djetetom. Dakle, iako se možda nećete moći sjetiti da li ste oprali zube ujutro, bit ćete spremni maziti se poput medvjedića.

Kako pomoći sebi?

  1. Spavajte što je češće moguće
  2. Pravilno se hranite
  3. Hidrirajte se
  4. Igrajte mozgalice
  5. Budite obzirni prema sebi

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave