Zabavne i korisne porodične aktivnosti: Naučite dijete da kuha

Zabavne i korisne porodične aktivnosti: Naučite dijete da kuha

Dijeca uživaju prilikom pripreme jela, jer za njih to predstavlja posebnu igru, u kojoj učestvuju zajedno sa roditeljima.

U vreme naših baka, tajne kuvanja su se prenosile sa generacije na generaciju. Provodili su se sati u učenju dece ovoj veštini. Danas, u vreme brze hrane, video igrica i gustog rasporeda dnevnih obaveza roditelja i dece, kuvanje je zanemareno.

Zbog čega je važno da naučimo dete da kuva

Deca uživaju prilikom pripreme jela. Za njih to predstavlja posebnu igru, u kojoj učestvuju zajedno sa roditeljima. Oni mere, mešaju satojke, seckaju – osećajući zadovoljstvo što pomažu i učestvuju u nečem tako važnom za celu porodicu.

Očuvanje porodične tradicije, takođe je značajan razlog za uključivanje dece u pripremanje hrane (prenošenje ‘tajnih’ recepata naših baka).

Razlozi da naučimo decu da kuvaju su brojni (između ostalog, brza hrana je skupa i nezdrava…), ali najvažnije je da im ovim učenjem dajemo veće šanse da zdravije odrastu. Osposobljavanjem deteta da proceni svežinu namirnica i da pretvori sastojke u ukusnu hranu, pomažete mu da napravi mudar izbor onoga što će jesti.

Kuvanje je aktivnost za sve godine

Decu treba uključiti u pripremanje hrane još u ranom uzrastu, u zavisnosti od njihove spretnosti i zainteresovanosti.Važno je da znamo sa čim treba da startujemo.

– U uzrastu od tri do šest godina deca mogu da peru voće i povrće, serviraju, čiste trpezarijski sto, asistiraju prilikom pripreme hrane (dodaju namirnice, mešaju sastojke u činiji…), čiste radni pult, stavljaju papir za pečenje u pleh, oblikuju kolače pomoću modlice…

Deca uzrasta od šest do deset godina će vam pomoći čitanjem recepata, pisanjem spiska za kupovinu potrebnih namirnica, dodavanjem sastojaka prilikom kuvanja (pomoću merice), mućenjem mase električnim mikserom, pripremanjem voća i povrća za upotrebu, i slično.

– Aktivnosti u kuhinji za decu starosti od deset do trinaest godina: pripremanje jednostavnih jela po receptu – uz malu pomoć, korišćenje mikrotalasne pećnice i šporeta, rendanje namirnica, korišćenje noža – uz nadzor.

– Tinejdžeri već sami mogu da planiraju zdrav obrok, kao i izbor jela koja će se posluživati na žurci ili prilikom neke posebne večere, mogu da spremaju jelo po receptu, prave spisak namirnica za nabavku, spremaju složenija jela – uz nadgledanje.

Sporedne aktivnosti u kuhinji

Pored kuvanja, važno je da dete nauči i da održava higijenu u kuhinji. U zavisnosti od uzrasta, organizujte ga da opere ili obriše posuđe, očisti radnu ploču i slično. Važno je da se kuhinja napusti tek kada sve ostane čisto iza vas. Takođe, pored toga što ćete preduzeti sve mere opreza da kuhinju učinite bezbednom, naučite decu da i sama budu oprezna, da  vode računa o sebi.

Više na stranici: https://www.yumama.com/