Za šta su sve mala djeca sposobna?

Za šta su sve mala djeca sposobna?

Kako su sretna djeca koju roditelji “tjeraju” da rade čim prohodaju. Eh, kako li su takva djeca samo ponosna na svojih ruku djelo jer taj im ponos nijedna igra i nikakvo izležavanje po kauču neće dati!

DJECA imaju ruke, noge, glavu i savršeno su sposobna obavljati gomilu stvari – ali nažalost tek onda kada im roditelji to zaista i dopuste.
Svjesni smo da djeca već u najranijoj dobi moraju steći dobre radne navike, međutim, baš su roditelji ti koji najčešće od svoje itekako sposobne djece rade male nesposobne duše jer im se čini da djeca jednostavno ne bi ništa trebala raditi jer su naprosto djeca. A onda dođe škola. Prvi ispiti zrelosti stečenih radnih navika na kojima djeca redovno padaju. Ne, ne padaju razred, ali borba sa zadaćama, novim dužnostima i novim obavezama jednostavno im postaje preteška. Oni bi se radije igrali i odmarali jer nisu navikli imati prave radne navike. Uostalom, i sada kada su krenuli u školu nemaju se što zamarati kućanskim poslovima, na njima je da sjede i uče.
E, to je greška koju roditelji rade misleći da bi djetinjstvo trebalo proteći bez ikakvih briga – pa djeca su, pa neće valjda dijete čistiti za sobom i nositi vrećice iz dućana. Ili baratati nožem, škarama i kosilicama – pa to ne samo da je preopasno, to bi djeci trebalo biti zabranjeno do punoljetnosti.
Mislite li da djeca to ne mogu savladati? Da će si odrezati ruke ili će im one otpasti ako ponesu vreću sa smećem? Zar toliko podcjenjujete ta mala bića koja ne samo da su sposobna za sve to, već su sposobna i za mnogo više. Samo kada bi im se redovno dala prilika da to i pokažu. Eh, kako li su sretna djeca koju roditelji “tjeraju” da rade čim prohodaju. Eh, kako li su takva djeca samo ponosna na svojih ruku djelo jer taj im ponos nijedna igra i nikakvo izležavanje po kauču neće dati! Vjerujte!
A ako mislite da vaše dijete nije sposobno za radne navike i gomilu poslova koji im se mogu zadati na svakodnevnoj bazi, promislite opet i zavirite u mali naputak po Montessori školi, u kojem se za svaku dob djeteta predlažu oni kućni poslovi koji su itekako primjereni njihovim sposobnostima. Ne moraju se primjenjivati svi, naravno, ali samo da znate – djeca su za sve ovo itekako sposobna.
U dobi od 2 do 3 godine
Pospremiti igračke u kutiju
Složiti knjigice na policu
Odložiti prljavu odjeću u košaru s prljavim rubljem
Baciti smeće
Unijeti drva
Spremiti svoju odjeću
Postaviti stol
Donijeti pelene
Obrisati prašinu s poda
U dobi od 3 do 5 godina 
Pospremiti sobu
Obrisati za sobom kada nešto proliju
Pospremiti i obrisati posuđe
Nahraniti kućnog ljubimca
Namjestiti krevet
Zaliti biljke
Koristiti usisavač
Pripremiti jednostavni sendvič
U dobi od 7 do 9 godina
Pospremiti i prebrisati stol nakon jela
Napuniti i uključiti perilicu za suđe
Staviti rublje u perilicu
Skinuti i složiti čisti veš
Pospremiti namirnice
Otići u trgovinu
Isprati terasu/dvorište crijevom za vodu
Umutiti jaja
Ispeći kekse
Prošetati psa

U dobi od 9 do 12 godina 
Pripremiti jednostavan obrok
Oprati kupaonu
Temeljito očistiti kuhinju
Prebrisati prašinu
Usisati tepihe
Pokositi travnjak
Zašiti dugme
U dobi od 12 i više godina 
Učiniti sitne popravke po kući
Promijeniti žarulju
Očistiti automobil
Obojiti zid
Ošišati živicu
Pripremiti večeru
Oprati prozore
Ošišati živicu
Izglačati odjeću
Čuvati mlađu braću i sestre
Popis je općenito primjeren svakoj pojedinoj dobi, a hoće li neke stvari s popisa vaše dijete raditi ili neće, ne ovisi samo o njihovoj sposobnost. To prvenstveno ovisi o tome podcjenjujete li vi sposobnost vašeg djeteta i je li dijete uopće naučeno na sitne poslove koji će im dati na važnosti i zbog kojih će u kasnijem životu i odrastanju biti ne samo samostalniji, već i spremniji postati ravnopravan član vaše obitelji, našeg društva.
Oni to mogu i zapravo nikada nije kasno za stjecanje dobrih radnih navika – samo nemojte misliti da je sramota da dijete radi. Jer, nažalost, mnogo je roditelja koji i s takvim stavovima odgajaju svoju djecu.
index.hr