Vratite stari sjaj nakon porođaja!

Vratite stari sjaj nakon porođaja!

Super savjeti kako da se dobro osjećate:

1. Nemojte se opterećivati izgledom prvih nekoliko sedmica
Budite strpljive, jer od mnogo faktora zavisi koliko brzo ćete vratiti stari izgled. Godine imaju velikog značaja, kao i koja je trudnoća po redu, koliko ste bili aktivni prije trudoće, kakvi su vam geni. Istina je da neke mame već nakon nekolikosedmica imaju ravan stomak i mogu da obuku svoju staru garderobu, ali ne treba se porediti sa ovim ženama, jer su to rijetke sretnice.

Ukoliko na sve fizičke nesavršenosti budete gledali kao na malu cijenu za predivnog mališana kojeg ste donijeli na svijet, vjerovatno se nećete previše opterećivati i sačekat ćete nekoliko mjeseci da počnete da se vraćate na staru kilažu…

2. Nadoknadite izgubljenu energiju
Pronađite malo vremena u toku dana samo za sebe i uživanju u aktivnostima koje Vas opuštaju.
Pored stalne brige oko djeteta i potrebe da se naspava novopečenim majkama ostaje veoma malo vremena da nadoknade potrebnu energiju. Prvih dvije do četiri sedmice fokusirajte se na odmor i brigu o novorođenčetu. U ovom periodu san je veoma važan za brz oporavak, pa pokušajte da i Vi odmarate kad god beba spava.

Šetnja, umjereno vježbanje, slušanje muzike i zdrava užina mogu da učine čudo kada je riječ o vraćanju dobrog raspoloženja. Pobrinite se da vam svaki dan ne postane dosadna rutina koja zanemaruje vaše potrebe. Za mlade mame prva godina je sigurno najnapornija, ali pronađite malo vremena u toku dana samo za sebe i uživanju u aktivnostima koje Vas opuštaju, druženje sa prijateljicama, odlazak u kupovinu…

3. Pobrinite se za svoju kosu
Kosa vam izgleda potpuno beživotno, opada, suha je, vrijeme je da odete kod frizera, jer će vam to najbolje poboljšati raspoloženje i pomoći vam da se dobro osjećate. Dok beba spava, zamolite supruga da je pričuva, a Vi idite u najbliži frizerski salon, skratite krajeve i isfenirajte se.

Nemojte da ishitreno odlučujete da želite da se ošišate na kratko, zbog toga što vam kosa mnogo opada, jer je to normalna pojava nakon porođaja i obično traje oko 6 mjeseci.

4. Sakrijte podočnjake
Tamni podočnjaci i kesice, su bezopasni i što je najvažnije privremenog su karaktera, ali svakako da ne izgledaju lijepo. Ukoliko ne želite da čekate da se sami povuku za sedmicu-dvije, proces možete ubrzati držanjem hladnih obloga nekoliko puta na dan. Ohlađene kesice čaja mogu smanjiti otok, kao i gel za oči na bazi arnike, kamilice ili krastavca (koji bi trebalo da stoji u frižideru). Još jedan od načina je da se što više odmarate, najbolje da spavate kada i beba spava.

5. Povedite računa o koži lica
Kao kod većini novopečenih majki, trudnički hormoni i postnatalni stres mogu značajno da utiču na kožu lica, tačnije da se jave akne, crvene bubuljice, pegice ili tamne mrlje. Neke od ovih promjena vremenom prođu sami od sebe, međutim, ukoliko želite da se što prije riješite bubuljica na licu napravite u svom kupatilu improvizovani kozmetički salon. Kupite odgovarajući losion, piling, masku za lice i naravno kremu i pronađite 20-30 vremena da se pozabavite svojim licem.

 

bebiron.net