Vodič za umorne mame kojima treba sna

Umorni ste skoro cijeli dan, pa zbog čega onda ne možete zaspati po noći, čak ni kada vaše dijete već uveliko spava?

Mnoge majke maštaju o dobrom i kvalitetnom snu, pogotovo nakon dugih neprospavanih noći i brizi o bebi. Djeca su sad već odrasla, pa je sad vrijeme da spavate koliko ste već dugo željeli. Ipak, opet se okrećete u 2 sata po noći i ustajete se umornih očiju. Ponekad insomnija proizilazi iz dječije noćne more ili bolesti, ali vrlo često jednostavno nema nikakvog razloga. Toliko želite da se dobro naspavate, imate vremena, pa zašto se to ne dešava? 

Izgleda da postoje neki iznenađujući razlozi zašto ste budni. Evo nekih savjeta koji bi vam mogli pomoći da se -napokon- naspavate i povratite energiju.

  1. Jaka svjetlost po noći – Svaka cijalica jaća od 15 vati može utjecati na mogućnost spavanja, a to je zato što mozak luči melatonin – hormon koji nas uspavljuje, dok svjetlost čini obrnuto. Zbog jake svjetlosti naš mozak prestane proizvoditi melatonin i to je znak tijelu da se ustane. Da se brže uspavate, smanjite jačinu svjetlosti sat ili dva prije spavanja. 
  2. Provjeravanje e-mailova prije spavanja – Kako je moguće da tako tiha aktivnost može uništiti kvalitet sna? Korištenje kompjutera je dnevna aktivnost. Takve aktivnosti će vas razbuditi, a tijelo ne može odjednom ‘promijeniti brzinu’. Ako imate prostora držite opremu s posla van spavaće sobe. Izbjegavajte druge stimulirajuće aktivnosti prije spavanja – gledanje nasilnih filmova, čitanje trilera ili raspravljanje o problemima sa suprugom. 
  3. Ispijanje popodnevne kafe – Znate da kafa nije preporučena navečer, ali konzumiranje kofeina poslijepodne također može utjecati na tijelo. Ali to nije samo kafa – čaj, gazirana pića, sladoled of kafe pa čak i kafa bez kofeina mogu imati isti efekat. Čokolada ima malo kofeina, ali ima druge stimulante. Ne morate se skroz odreći kafe, ali ako imate problem sa spavanjem, možda je bolje svesti konzumiranje na minimum kada prođe polovina dana.
  4. Vino, piva i slično – Da, čaša vina nakon aktivnog dana može vas uspavati, ali to nije sve. Konzumiranje alkohola prije spavanja može vam pomoći da zaspate, ali su velike šanse da ćete se probuditi za par sati. Iako alkohol može uspavati, on također stimuliše nervni sistem i parča vaš san. Morate ustati do toaleta, organizam vam traži vode, manta vam se i bilo koje drugo stanje prekinut će vaš san. 
  5. Lijekovi – Postoji duga lista lijekova koja može smanjiti kvalitetu sna, najčešće su to lijekovi za astmu i dekongestivi. Ponekad pomoć iz apoteke nije loša, samo imajte na umu da tablete za spavanje u sebi imaju aktivne sastojke zbog kojih ćete se idući dan osjećati teturavo.
  6. Brige – Često je jedini miran period za mamu tek kada nasloni glavu na jastuk. Onda se javljaju mnoge misli. Prirodno je da razmišljate o njima dok ste u krevetu, ali to onda odagna san. Napravite listu stvari zbog kojih brinete i odlučite da ćete se o njima brinuti ujutru, pokušajte očistiti um od problema – opustite se toplom kupkom, radite blaga istezanja jogom ili meditirajte. Ako je potrebno držite teku blizu glave, ako vam nešto u sred noći padne na pamet odmah zapišite. 
  7. Hormonalne promjene – Vjerovatno ste primijetili da hormonalne promjene u trudnoći mogu izazvati čudne snove i utjecati na san. Isto je i s menstrualnim ciklusom. Za mnoge je žene PMS ono što ubija san zbog čega se osjećaju iziritirano, napuhano ili neugodno. Ako je to istina onda pratite svoj ciklus. Ako znate kada će se desiti, možete poduzeti neke mjere. 
  8. Gledanje na sat – Iznenađujuće, samo gledanje na sat može poremetiti vaš san. To je jedna od prvih stvari koje uradimo kada se probudimo u sred noći. Ali taj potez prebacuje stanje vašeg tijela iz pospanog u budno. Idući put kad se probudite, pokušajte držati oči zatvorenima. Ako morate ustati, nemojte gledati na sat. Stavite ga u ladicu ili prebacite peškir preko njega. 
  9. Preskakanje treninga – Za mnoge je mame svakodnevni trening postao samo uspomena jer nemaju vremena pored djece, obaveza, posla i drugih zadataka. Što ste u boljem fizičkom stanju, to je lakše zaspati. Ako i trenirate, trenirajte samo ne prije sna, jer će večerni trening podići nivo energičnosti i povećati temperaturu tijela. Popodnevni trening je najpoželjniji, ali sve u svemu – ako je moguće trenirajte bilo kad.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave