Vodič kroz ultrazvuk u trudnoći: Koliko pregleda se preporučuje?

Vodič kroz ultrazvuk u trudnoći: Koliko pregleda se preporučuje?

Trudnoća je razdoblje kada žena mora biti posebno pažljiva i oprezna. Ovo osjetljivo stanje povlači za sobom čitav niz dilema među kojima je i pitanje – je li ultrazvuk štetan za bebu i koliko puta pregleda se preporučuje?

Gotovo se ne može zamisliti suvremena trudnoća bez primjene ultrazvuka. Ova dijagnostika prvi put je primijenjena 1958. godine u Velikoj Britaniji i od tada je njezina uporaba sve učestalija. Danas svaka medicinska ordinacija posjeduje ovaj aparat.

Zahvaljujući ultrazvuku, liječnik može pratiti stanje ploda, što roditeljima pruža dodatnu sigurnost. Posljednjih godina, ova dijagnostička metoda počela se na neki način zloupotrebljavati. Pojedine buduće majke se čak 10-20 puta tijekom trudnoće podvrgavaju ovakvom pregledu. Pojava višedimenzionalnog ultrazvuka (3D i 4D)također je postala je prava atrakcija. S obzirom na to da ovakav pregled omogućava roditeljima da vide, ne samo spol djeteta, već i crte njegova lica, budući roditelji često i potpuno nepotrebno za tim posežu.

A kako fetus doživljava ovaj pregled? Znanstvenici su ustanovili da je beba prilikom ultrazvučnog pregleda uznemirena: pokušava se okrenuti, podiže ruke ka licu, pa čak pokušava i zaklopiti uši ručicama. Dakle, možemo zaključiti da joj pregled ultrazvukom nije ugodan jer remeti njezin mir i ušuškanost u maminom trbuhu.

Koliko pregleda se preporučuje?

Svjetska zdravstvena organizacija predlaže da se rutinska ultrazvučna dijagnostika provodi samo tri puta tijekom trudnoće.

  • Prvi pregled radi se urazdoblju od 11. do 13. tjedna. Tada se grubo procjenjuje bebina anatomija (oblik i položaj glave, ruku, nožica), kao i neki screening testovi.
  • Drugi pregled radi seizmeđu 23. i 25. tjedna, kada liječnik detaljnije pregleda anatomiju ploda. Samo u pojedinim slučajevima beba zauzima nezgodan položaj što može otežati analizu.
  • Sljedeći ultrazvuk provodi se urazdoblju od 30. do 36. tjedna. Tada ginekolog procjenjuje zrelost placente, količinu plodne vode i težinu ploda.

Ukoliko se radi o trudnoći s komplikacijama, pregled ultrazvukom treba napraviti u 30.-32. tjednu, a pored toga, neophodno je paralelno napraviti i dopler krvnih žila. Često se posljednji ultrazvučni pregled odgađa do 35. ili 36. tjedna.

Dodatni pregled

U trudnoći koja se normalno odvija, dovoljne su tri ultrazvučne kontrole. Međutim, ukoliko dođe do bilo kakve komplikacije, potrebno je povećati broj istih. U kojim situacijama je to neophodno?

  • Pojava krvarenja

Ukoliko je placenta postavljena prenisko, liječnici predlažu često ponavljanje ultrazvuka kako bi pratili da li se placenta podiže. Ipak, smatra se da je u ovom slučaju suvišno ponavljati pregled jer se placenta svakako sama podiže, a ne postoji način da mi utječemo na to. Važno je da u 36. tjednu položaj placente bude normalan, a sve prije toga nije zabrinjavajuće.

  • Nerazmjeru ploda i veličine maternice

Kada se dijagnosticira očigledna nesrazmjernost u veličini maternice i starosti ploda, provodi se dodatni ultrazvučni pregled i amniocenteza.

Trodimenzionalni ultrazvuk

Razvoj suvremene ultrazvučne tehnologije omogućio je ispitivanje fetalne cirkulacije primjenom kolor doplera. Nezamjenjiv je u dijagnostici tijekom trudnoće, a rezultati dopler ispitivanja su dragocjeni u procjeni najrazličitijih patoloških stanja u tom razdoblju. Posljednjih nekoliko godina došlo je do ekspanzije informacija o novim dostignućima ultrazvučne dijagnostike u trudnoći. Zahvaljujući trodimenzionalnoj rekonstrukciji prethodne dvodimenzionalne slike, budući roditelji mogu prije rođenja precizno vidjeti svoju bebu. Međutim, primarni zadatak 3D tehnike u ultrazvučnoj dijagnostici nije izgled bebe, već ona pomaže liječniku da otkrije nepravilnosti u razvoju organa ploda, i procijeniti stupanj njegovog eventualnog oštećenja.

Trodimenzionalni ultrazvuk precizno određuje volumen, površinu tijela i transparentnim modom prikazuje koštani sustav bebe. Također, 3D tehnika može prikazati tijelo bebe u tri dimenzije. Na taj način liječnik vidi ono što inače ne može primjenom 2D tehnologije.

Dopler tehnika

U okviru 3D tehnike posebno je razvijena 3D color Power Doppler tehnika prikazivanja bebinog krvotoka. Naime, ovakvo prikazivanje krvnih žila u ranoj trudnoći omogućavaotkrivanje nekog razvojnog poremećaja ploda i daje odgovore na mnoga pitanja poput: postoje li neka kromosomska oštećenja ili anatomske anomalije, osigurava li krvotok u posteljici pravilno napredovanje ploda, zatim boluje li buduća majka od bolesti koja je neposredno ugrožava tjedna trudnoće, poroda ili nakon njega i slično.

Je li ultrazvuk štetan za bebu?

Liječnici će vam reći da nema razloga da se bojite zbog posljedica ovog pregleda. Ne postoje dokazi da je metoda ultrazvučnog ispitivanja nekome naškodio. Stručnjaci za ultrazvuk, međutim, savjetuju da se s njim ipak racionalno postupa, tj. se koristiti samo onda kada je to neophodno, jer postoji strah da bi energija koju emitira mogla poveće temperaturu ploda. S obzirom na to da se o ovoj temi još raspravlja, budućim majkama se savjetuje da obavezno naprave tri preporučena rutinska ultrazvučna pregleda.

Preuzeto sa https://miss7mama.24sata.hr/