Vježbe za bebe od 9 do 12 mjeseci starosti

Ove vježbe, osim što imaju blagotvoran učinak na sustav za kretanje, potičući djetetove urođene reflekse, poboljšavaju peristaltiku crijeva te potiču imunitet, krvotok i protok limfe. Koje su još prednosti vježbica?

refleksi-novorodjenceta

Pored tjelesnih koristi, zahvaljujući ovakvom vježbanju, jača i povezanost između majke i djeteta, a prisniji odnos s djetetom na ovaj način može ostvariti i neki drugi član obitelji, samo ako se malo više potrudi.

Trajanje vježbi: otprilike 15 minuta. Svaku je vježbu potrebno ponoviti 5 puta

Uzimanje igračke
Dok sjedite s djetetom za stolom, stavite ispred njega igračke na različite udaljenosti i položaje te ga potičite da ih dohvati.

Kružni pokreti rukama
Dijete leži na leđima s rukama uz tijelo. Raširite mu ih u stranu u razini ramena, zatim ih ispružite tako da mu budu ispred prsa te vratite u početni položaj.

Vježbe rukama
Pokrećite djetetove ruke u raznim smjerovima: gore, dolje, lijevo, desno. Širite ih i skupljajte nad glavom, pred prsima, iza leđa.

Vježbe za motoriku šaka
Motoriku ruku u djeteta ćete najlakše izvježbati tako da mu pružate igračke i predmete raznih veličina, oblika i teksture: olovke, kuglice, tkanine, pijesak ili rižu. Napominjemo, iznimno je važno paziti da dijete ne proguta neki od tih predmeta. Nikada ga ne ostavljajte bez nadzora!

Prvi ples
Bez obzira na to umije li vaše dijete već hodati ili ne, pokušajte izvesti ovu vježbicu. Počnite tako da ga iz sjedećeg položaja uspravite na noge, držeći ga za rukice iznad njegove glave. Možete stajati ispred ili iza njega. Pokušajte dijete motivirati da napravi koji koračić, nije važno u kojem smjeru. Bit će veselo za oboje, osobito ako mu otpjevate neku ritmičnu pjesmicu. Čim primijetite da se umorilo, spustite ga u sjedeći položaj.

(roditelj.hr)