Vježbanje u trudnoći pomaže vam da ostanete zdrave

Vježbanje u trudnoći pomaže vam da ostanete zdrave

Redovno vježbanje tokom trudnoće može vam pomoći da ostanete zdrave i osjećate se dobro u svojoj koži.

Vježbanje je dobro i za vaše pravilno držanje te može smanjiti neke uobičajene tegobe poput bolova u leđima i umor. Postoje i dokazi da vježbanje može spriječiti gestacijski dijabetis (razvija se toekom trudnoće), ublažiti stres i izgraditi više izdržljivosti potrebne za porod.

Ako ste prije trudnoće bili tjelesno aktivni, trebali biste moći nastaviti s promjenama prema potrebi. Možete vježbati na svojoj bivšoj razini sve dok vam je ugodno i ako imate odobrenje liječnika. Ne dopustite da vam broj otkucaja srca pređe 140 otkucaja u minuti.

Ako nikada prije niste redovno vježbali, možete sigurno započeti program vježbanja tokom trudnoće nakon savjetovanja sa svojim ginekologom. Smatra se da su hodanje i plivanje sigurne aktivnosti u trudnoći. Američki koledž za porodništvo i ginekologiju preporučuje 30 minuta ili više umjerene tjelovježbe dnevno većinu, ako ne i sve dane u sedmici, osim ako nemate medicinske ili neke druge komplikacije.

U prvom tromjesečju mnoge žene još ne znaju da su trudne pa vježbaju prema uobičajenom programu treninga. U tom periodu, naglasak je na jačanju područja stomaka, leđa i karličnog pojasa te se vježbe sastoje od položaja koji će se u druga dva tromjesečja najčešće izbjegavati. U prva tri mjeseca bi vježbanje na orbitreku bilo idealno jer se povećava kondicija, jačaju trbušni mišići, jačaju mišići  leđa koji su jako bitni za kičmu koja je u trudnoći pod većim opterećenjem.

Kod vježbanja je bitno da vam puls ne prelazi 140 otkucaja u minuti i da se tokom vježbanja osjećate ugodno i da vam vježbanje bude prijatno, a ne naporno.