Vitamini u trudnoći: šta uzimati a šta ne?

Konzumiranje zdrave, raznolike ishrane u trudnoći će vam pomoći da dobijete većinu vitamina i minerala koji su vam potrebni, ali često ubrzan način života, period godine, i način ishrane stvara potrebu za dodatak suplemenata koji će održati zdrav balans u organizmu.

Folna kiselina

Ali kada ste trudni, morate uzeti dodatak folne kiseline. Preporučuje se da uzmete:

400 mikrograma folne kiseline svakog dana – treba da uzmete ovo pre nego što ste trudni dok ne budete trudni sa 12 nedelja

Takođe stručnjaci savetuju da razmislite o uzimanju dodatka vitamina D

Nemojte uzimati suplemente vitamina A ili bilo koje dodatke koji sadrže vitamin A (retinol), jer previše može naškoditi vašoj bebi. Uvek proverite etiketu.

Gdje nabaviti dodatke za trudnoću

Dodaci možete dobiti u apotekama i supermarketima, ili ih vaš ljekar opšte prakse može prepisati za vas. Ako želite da svoju folnu kiselinu dobijete iz multivitaminske tablete, uvjerite se da tableta ne sadrži vitamin A (ili retinol).

Folna kiselina prije i tokom  trudnoće

Folna kiselina je važna za trudnoću, jer može pomoći u sprečavanju urođenih defekata poznatih kao defekti neuralne cijevi, uključujući spinu bifidu. Ako niste uzimali folnu kiselinu prije nego što ste začeli, trebali biste početi čim ste saznali da ste trudni.

Takođe treba da jedete hranu koja sadrži folat (prirodni oblik folne kiseline), kao što je zeleno lisnato povrće. Neke žitarice za doručak i neki masni namazi, kao što je margarin.

Teško je dobiti količinu folata preporučenu za trudnoću samo od hrane, zbog čega je važno uzeti dodatak folne kiseline.

Veća doza folne kiseline

Neke žene imaju povećan rizik od trudnoće pogođene defektom neuralne cijevi, te im se savjetuje da uzimaju veću dozu od 5 miligrama (mg) folne kiseline svaki dan do 12 sedmice trudnoće. Žene imaju povećan rizik ako:

 • oni ili njihov partner imaju defekt neuralne cijevi
 • prethodna trudnoća je pogođena defektom neuralne cijevi
 • oni ili njihovi partneri imaju porodičnu historiju defekata neuralne cijevi
 • imaju dijabetes

Osim toga, žene koje uzimaju anti-epileptičke lijekove trebaju konzultirati svog liječnika opće prakse radi savjetovanja, jer bi također trebale uzeti veću dozu folne kiseline. Saznajte o epilepsiji, anti-epileptičkim lijekovima i trudnoći.

Ako se bilo šta od gore navedenog odnosi na vas, razgovarajte s liječnikom opće prakse jer mogu propisati veću dozu folne kiseline. Vaš ljekar opšte prakse ili babica može takođe preporučiti dodatne testove skrininga tokom trudnoće.

Vitamin D u trudnoći

Svim odraslim osobama, uključujući trudnice i dojilje, treba 10 mikrograma vitamina D dnevno, i treba razmotriti mogućnost uzimanja dodatka koji sadrži tu količinu.

Vitamin D reguliše količinu kalcijuma i fosfata u organizmu, koji su potrebni da bi kosti, zubi i mišići bili zdravi.

Naši organizmi stvaraju vitamin D kada je naša koža izložena sunčevoj svjetlosti (od kraja marta / početkom aprila do kraja septembra). Ne zna se tačno koliko je vremena potrebno na suncu da se napravi dovoljno vitamina D da zadovolji potrebe tijela, ali ako ste na suncu, pobrinite se da prikrijete ili zaštitite kožu  kremom za sunčanje prije nego što počnete da se izlažete suncu.

Vitamin D je također u nekim namirnicama, uključujući:

 • plava riba (losos, skuša, haringa i sardine)
 • jaja
 • crveno meso

Vitamin D se dodaje u  mlijeko za dojenčad, kao i neke žitarice za doručak, masne namaze i alternative za mlijeko. Iznosi dodani ovim proizvodima mogu varirati i mogu biti samo mali.

Kako se vitamin D nalazi samo u malom broju namirnica, bilo prirodno ili dodano, možda će biti teško dobiti dovoljno vitamina iz hrane samo. Dakle, svi stariji od pet godina, uključujući trudnice i dojilje, treba da razmotre uzimanje dnevnog dodatka koji sadrži 10mc vitamina D.

Željezo u trudnoći

Ako vam nedostaje gvožđe, verovatno ćete se jako umoriti i patiti od anemije.

Zeleno lisnato povrće, sušeno voće i orašasti plodovi sadrže željezo.

Ako želite da jedete kikiriki ili hranu koja sadrži kikiriki (kao što je kikiriki maslac) tokom trudnoće, to možete učiniti kao dio zdrave uravnotežene prehrane, osim ako ste alergični na njih.

Mnoge žitarice za doručak imaju željezo. Ako se nivo željeza u krvi smanji, vaš liječnik ili babica će vam savjetovati da uzimate suplemente gvožđa.

Da li trebam dodatke željeza

Uzimanje dodatka željeza može pomoći da dobijete dovoljno željeza svaki dan. U većini slučajeva dobićete dovoljno željeza u prenatalnom vitaminu jer mnoge vrste sadrže preporučenu količinu željeza. Vaš ljekar će periodično provjeravati nivoe željeza, te  u zavisnosti od rezultata vašeg testa i ako ste vegetarijanac. ako je nivo željeza nizak, možda ćete morati da uzimate dodatak.

Potrebno vam je najmanje 27 mg željeza,  ali pokušajte da ne dobijate više od 45 mg dnevno tokom trudnoće ili dojenja. Budite sigurni da uzimate suplemente gvožđa baš onako kako vam je preporučio vaš doktor.

Dodaci željeza mogu izazvati mučninu, povraćanje, konstipaciju ili dijareju. Ponekad se vaše tijelo prilagođava dodatnom željezu za nekoliko dana. Pijenje vode i konzumiranje hrane bogate vlaknima takođe može pomoći kod zatvora. Ali ako i dalje imate nuspojave, pokušajte uzimati suplemenate sa hranom ili u dvije doze.

Vitamin C u trudnoći

Vitamin C štiti ćelije i pomaže im da ostanu zdravi.I vama i vašoj bebi potreban je vitamin C dnevno jer je neophodno da tijelo napravi kolagen, strukturni protein koji je komponenta hrskavice, tetiva, kostiju i kože. Na osnovu istraživanja na životinjama, neki istraživači vjeruju da nedostatak vitamina C kod novorođenčadi može narušiti mentalni razvoj.

Također poznat kao askorbinska kiselina, vitamin C je neophodan za popravak tkiva, zarastanje rana, rast i popravak kostiju, te zdravu kožu. Vitamin C pomaže vašem tijelu u borbi protiv infekcija i djeluje kao antioksidant, štiteći stanice od oštećenja. Vitamin C takođe pomaže vašem tijelu da apsorbuje željezo, posebno iz vegetarijanskih izvora.

Koliko vitamina C trebate

 • Trudnice starosti 18 godina i mlađe: 80 miligrama dnevno
 • Trudnice starosti 19 godina i više: 85 mg dnevno
 • Žene koje doje starosti 18 godina i mlađe: 115 mg dnevno
 • Žene koje doje starosti 19 godina i starije: 120 mg dnevno

Izvori hrane vitamina C

Citrusni plodovi su posebno bogati vitaminom C, ali lisnato povrće i mnoga druga voća i povrća su takođe odlični izvori. Odaberite svježu hranu kao izvor vitamina C jer toplina može uništiti ovaj vitamin. Takođe, neke žitarice i sokovi su obogaćeni vitaminom C.

Pokušajte da uključite hranu bogatu vitaminom C za svaki obrok da biste povećali količinu željeza koju dobijete od druge hrane koju jedete.

Hrana koja pruža vitamin C uključuje:

 • 1 čaša soka  od naranče: 62 do 93 mg
 • 1 čaša soka  od grejpa: 62 do 70 mg
 • jedan kivi: 91 mg
 • 1/2 šalice sirove, slatke crvene paprike, sjeckana: 95 mg
 • 1 čaša cijele jagode: 85 mg
 • 1/2 šalice brokule, kuvano: 51 mg
 • jedan srednje pečeni krompir: 17 mg
 • jedan srednji paradajz: 16 mg
 • 1 čaša sirovog spanaća: 8 mg

Trebate li uzeti dodatak vitamina C?

Vjerovatno ne. Najlakše i najsigurnije je da dobijete dnevne potrebe od hrane. Čaša soka od narandže za doručak svakog dana je sve što vam je potrebno.

Iako neke studije pokazuju da dodavanje vitamina C može smanjiti učestalost prijevremene rupture membrane (PROM), postoji zabrinutost da uzimanje dodataka vitamina C tokom trudnoće može povećati rizik od prijevremenog poroda.

Znaci nedostatka vitamina C

Znaci nedostatka uključuju umor, upalu desni, modrice i grubu, suhu kožu.

Kalcijum u trudnoći

Kalcij je vitalan za izradu kostiju i zuba vaše bebe. Izvori kalcijuma uključuju:

mleko, sir i jogurt

zeleno lisnato povrće, kelj

tofu

sojina pića sa dodatim kalcijem

hljeb i sve što je napravljeno od brašna

ribe u kojima jedete kosti – kao što su srdele i srdele

Takođe morate znati koje namirnice treba izbjegavati u trudnoći.

Vegetarijanska, veganska i specijalna dijeta u trudnoći

Raznolika i uravnotežena vegetarijanska ishrana treba da daje dovoljno hranljivih materija za vas i vašu bebu tokom trudnoće. Međutim, možda će vam biti teže dobiti dovoljno gvožđa i vitamina B12.

Ako ste vegan ili pratite ograničenu dijetu zbog nepodnošenja hrane (na primjer, dijeta bez glutena za celijakiju). Zatražite da se uputite na dijetetičara da biste dobili savjete o tome kako se uvjeriti da dobivate sve hranjive tvari koje su vam potrebne za vas i vaše dijete..

roditelj.ba

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave