Višeplodna trudnoća

Višeplodna trudnoća

Liječnici i dalje smatraju da je trudnoća s više beba višestruki rizik. No, postoje jednostavne, stvari koje mame mogu učiniti da ostanu sigurno i dobro.

Evo kako možete povećati svoje šanse za zdravu trudnoću s trojkama.

Izaberite svoj tim

Za početak odaberite dobrog liječnika i medicinski tim. Oni će postati vaši novi najbolji prijatelji sljedećih nekoliko mjeseci.

Žene trudnice s trojkama trebaju očekivati da će svako dva tjedna vidjeti svog liječnika.

To će se nastaviti sve dok vaše fetus ne dostigne 24 tjedna. Nakon toga, posjet liječniku je jednom tjedno do poroda.

Jesti za četiri osobe?

Liječnici mogu propisati prenatalne vitamine, dodatnu folnu kiselinu ili željezo pilule kako bi se osiguralo da majke dobivaju dovoljno hranjivih tvari.

Količina dodatnih kalorija koja vam je potrebna ovisi o tome koliko ste aktivni. Mame koje su više aktivne mogu trebati do 600 dodatnih kalorija dnevno kako bi dobili odgovarajuću količinu težine. No, vaš liječnik može preporučiti mnogo manje, ovisno o vašim okolnostima.

Simptomi trudnoće

U mnogim aspektima, mame trojki imat će intenzivnije simptome tijekom trudnoće. Vjerojatnije će se osjećati iscrpljeno i osjetiti rast unutar svog tijela prije.

Mnoge žene također zadržavaju vodu, osobito u gležnjevima. Zadržavanje vode je normalno. Ali to također može biti znak preklampsije,  što je životno ugrožavajuće stanje.

Vježbanje tijekom trudnoće

Tjelovježba bi trebala biti dobra, ali prvo treba dobiti odobrenje liječnika. Neke žene odlučuju nositi pojaseve za maternicu kao dodatnu podršku. Možda ćete morati uzeti češće pauze od svakodnevnih aktivnosti.

Faktori rizika s trojkama

Ako razmišljate o in vitro oplodnji (IVF) ili drugom tretmanu plodnosti, razgovarajte sa svojim liječnikom o rizicima poroda prije nego što zatrudnite.

Oko 20 %  trudnoća s trojkama dovodi do poroda jednog djeteta s velikim dugotrajnim invaliditetom. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kako možete ostati zdravi tijekom trudnoće i poroda.