Važnost ulja u prehrani trudnica i beba!

Važnost ulja u prehrani trudnica i beba!

 

Trudnoća je posebno razdoblje u životu svake žene. U tih devet mjeseci žena najviše pažnje posvećuje zdravom načinu života koji uključuje pravilnu i uravnoteženu prehranu te izbjegavanje štetnih čimbenika koji bi mogli narušiti zdravlje djeteta.

Majčina ispravna prehrana igra važnu preventivnu ulogu u zaštiti djeteta tijekom razvoja u maternici i od bolesti u kasnijem životu. Zato je izuzetno važno da tijekom trudnoće dijete dobiva sve važnije nutrijente od majke koja ne bi trebala jesti ‘za dvoje’ nego kvalitetno i raznovrsno.

Od početka trudnoće ipak raste potreba za hranjivim tvarima te je vrlo važno od kakvih se namirnica sastoji majčina prehrana. Pravilna i uravnotežena prehrana bi za sve pa tako i za trudnice trebala uključivati integralne žitarice, povrće i voće, mlijeko i mliječne proizvode, meso, jaja i ribu te masti i ulja. Vrlo je važno i redovito uzimati obroke, a najbolje je konzumirati tri glavna obroka i dva međuobroka kako bi se održala optimalna dostupnost glukoze za fetus. Naime, glukoza je najbolji izvor energije za rast i razvoj fetusa. Nikako se ne preporučuje držati bilo kakve dijete tijekom trudnoće jer se tijekom posta razina glukoze u krvi se snižava pa se fetus mora oslanjati na masti kao izvor energije.

Tuna

Jedan od važnijih dijelova zdrave prehrane svakako su omega-3 masne kiseline koje su manje zastupljene u zapadnjačkoj kulturi. To su nezasićene masne kiseline koje naše tijelo ne može samo sintetizirati već ih moramo unositi pravilnom prehranom. Najzastupljenije su u ribama iz sjevernih mora – tuni, lososu, bakalaru i srdelicama, a nalaze se i u ulju sjemenki lana te orasima.U trudnoći je često prisutan deficit unosa ovih masnih kiselina jer trudnice često ne konzumiraju plavu ribu zbog straha od potencijalnog unosa žive.

Omega-3 masne kiseline pomažu u regulaciji bioloških funkcija, važne su za kardiovaskularni, imunološki, reproduktivni i živčani sustav te su esencijalne za rast i razvoj ljudskog organizma. Jedan od izvrsnih izvora omega-3 masnih kiselina je i Zvijezdino Omegol ulje, visokovrijedno ulje bogato omega-3 masnim kiselinama i vitaminom E koje je idealno za salate i razna hladna jela.

 

wishmama.hr