Važnost dogovora prilikom odgoja djece

Strategije za postizanje jedinstva u odgoju

 

Nije uvijek lako biti istog mišljenja u svim pitanjima odgoja djeteta. Ali to je od temeljne važnosti jer se radi o prevladavanju izazova zajedno.

Djetinjstvo, uvjerenja, strahovi i želje igraju važnu ulogu u odgoju djeteta. Stoga je često izazov za roditelje da se uvijek dogovore o roditeljskim pitanjima i budu istog mišljenja.

Pitanja oko obrazovanja mogu biti izazovna.

 

Kada je riječ o dogovoru o roditeljskim pitanjima, roditelji se često suočavaju sa sljedećim situacijama:

Oni se apsolutno ne slažu oko toga kako bi se dijete trebalo educirati. Način na koji su se roditelji obrazovali i određeni stavovi mogu biti vrlo različiti. Zato se uvijek događa da svako želi drugačije educirati svoju djecu i nametnuti svoje stavove drugom roditelju. Međutim, roditelji često zaboravljaju da je riječ o tome kako učiniti najbolje za novoosnovanu porodicu.

Ponekad se roditelji slažu, ali jedan roditelj je liberalniji od drugog. To prečesto dovodi do sukoba u odnosu para. Često se stvaraju dječiji standardi i pravila, ali oba roditelja nisu jednako stroga kad je riječ o poštivanju ovih pravila. To dovodi do nesigurnosti među djecom. Zato što trebaju jasne i ljubavlju ispunjene granice koje im dopuštaju da se mogu razvijati fizički, intelektualno i emocionalno.

 

Strategije za postizanje jedinstva u odgoju

 

Morate razgovarati o vlastitom odgoju i biti jasni o metodi i strategijama koje želite zadržati. Nije potrebno ponavljati model iz vlastitog djetinjstva. Sada ste nova porodica i morate pronaći svoj vlastiti put, koji je dobar i smislen za sve članove obitelji.

 

Postavite granice koje bi vaša djeca trebala zadržati. O ovoj temi morate najprije razgovarati kako biste zapravo obrazovali mališane i, ako je potrebno, poduzeli posljedice ako se ne poštuju određena pravila.

 

Ako postoji neslaganje između roditelja i djeteta, drugi roditelj se ne smije miješati. Slušajte i pričekajte dok ne budete sami s partnerom kako biste o tome razgovarali. Ipak, kada je u pitanju sukob, pokušajte ostati mirni i ne gubite iz vida cilj: dobrobit djeteta!

 

Ne samo da djeca trebaju znati granice, nego i partner! Oboje morate znati koliko je partner spreman ići.

 

Daljnje strategije

 

Nikada ne okrivljujte svoju djecu kao uzrok vaših problema. Oni pate kada postoji spor između roditelja. Stavite se u položaj djeteta! Ne biste trebali idealizirati vrijeme prije, jer potomci nisu odgovorni za vaše probleme.

 

Razgovarajte s djetetom kako bi im dali do znanja da mama i tata uvijek žele najbolje za dijete. Neka zna da ste tim, čak i ako ne dijelite isto mišljenje. Potrebno je znati da može i vama vjerovati i da postoji proces učenja.

 

Ako se ne slažete tokom sukoba pred djetetom, svijet neće propasti. Iskoristite to iskustvo kako biste zajedno analizirali situaciju i saznali što treba učiniti u sličnim situacijama u budućnosti.

 

Za „biti u pravu“ i sebičnost ovdje nema mjesta. Ne radi se o tome da budete u pravu, već u pronalaženju najboljih odgojnih rješenja. Zbog toga su suosjećanje i objektivnost vrlo važni za pronalaženje najboljeg načina za funkcionisanje porodice.

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave