Vaše dijete ne želi ići u školu – šta možete učiniti?

Ako dijete ne želi ići u školu, roditelji su u početku u šoku. Šta je s mojim djetetom? U većini slučajeva nema razloga za zabrinutost – oklijevanje je samo privremeno. Pod izostajanjem s nastave podrazumijeva se kada učenik dugo ne dolazi u školu, a da ga službeno niko ne opravdava. Ovaj problem je posebno važan jer su djeca u BiH podvrgnuta obaveznom obrazovanju – roditelji mogu biti kažnjeni u ovom slučaju. Ali koji su razlozi zašto dijete odbija pohađati školu? I kako je najbolje da roditelji reaguju na to?

Odbijanje odlaska u školu: tipični uzroci

Ako djeca svjesno i trajno izbjegavaju školu i podučavanje, onda je tu obično mnogo više od toga da “nije raspoložen za školu”. Razlozi su višestruki i mogu se tražiti u dobi i ličnosti djeteta. Djeci u osnovnoj školi u početku je teško napustiti dom kod kuće. Oni su zastrašeni novom okolinom i preplavljeni gotovo neukrotivim društvenim pravilima – ukratko: dijete se boji škole.

Sa starenjem i pubertetom, problemi djeteta također se mijenjaju u školskom životu: sve su zahtjevniji u srednjoj školi – dijete više ne želi ići u školu jer se osjeća preopterećeno stalnim pritiskom za obavljanje posla. Ako ovo stanje postane trajno, često djeca napuste školu.  U početku, bude izostajanje samo sa nekoliko časova dok se dijete jednostavno više ne pojavi u školi. Teško je naći put natrag: učenik je propustio većinu sadržaja i lekcija – i rezultat može biti samo loš. To opet dovodi do demotivacije: propušteno gradivo se može samo nadoknaditi uz mnogo truda, iako je želja prisutna. Učenik se ponovno udaljava od razreda kako ne bi bio izložen ismijavanju.

Međutim, postoje i učenici kojima su predmeti prejednostavni i škola im na kraju pređe u dosau i gubljenje vremena. Oni su iznad prosjeka inteligentni. Lekcije su im vrlo jednostavne, često su daleko ispred svojih kolega. Ako su lekcije vrlo jednostavne i tema je nezanimljiva, vrlo inteligentna djeca se dosađuju i dovode u pitanje značenje škole. Moguće posljedice: Učenik odbija postignuće, postaje upadljiv – ili dijete više ne ide u školu.

Strah od određenih nastavnika također može dovesti do odbijanja škole. Neki učitelji su nestrpljivi i grubi; Govore glasno, krive mnogo učenika i tako se čine zastrašujućim i nesuvislim. Možda je učitelj povrijedio vaše dijete riječima ili je vaše dijete dobilo strašno lošu ocjenu. Osobito tihu, osjetljivu djecu lako zbunjuju autoriteti poput strogih učitelja.

Vaše dijete također može odbiti školu zbog poteškoća s kolegama. Bullying je ozbiljna tema u školama. Ako saznate da je vaše dijete zadirkivano ili čak uznemiravano, potražite razgovor s razrednim učiteljem što je prije moguće. Svađe i zadirkivanje između učenika osnovnih škola obično se brzo rješavaju, ali trajno zlostavljanje, posebno u tinejdžerskim godinama, može imati neugodne posljedice. Ako se situacija ne promijeni za vaše dijete, najgori mogući scenarij je jednostavno promjena škole.

Što učiniti?

Nepotrebno je reći da dugo izostajanje iz škole ne prolazi nezapaženo ako učenici nemaju pravdanje. Prije ili kasnije, škola će vas kontaktirati. Ako niste znali za izostanke, trebali biste odmah reagirati i razgovarati s djetetom o njihovom ponašanju. Što prije djelujete i rješavate uzroke zajedno s njim i, ako je potrebno, školom, prije će se vaše dijete moći vratiti u školski život.

Važno je da pokažete razumijevanje i smirenost: u razgovoru pokušajte saznati što vaše dijete brine ili čega se boji. Ostanite strpljivi, ali uporni, jer se može dogoditi da vaše dijete odmah ne progovori. Također kontaktirajte nastavnike, posebno razrednog učitelja. Možete procijeniti nivo uspješnosti svog djeteta i najbolje opisati probleme koji su doveli do odbijanja škole.

Uz sve to, važno je da vjerujete svom djetetu. Potražite razgovor sa školskim psihologom i socijalnim radnicima u školi koji vam mogu pružiti profesionalnu podršku. I na kraju, ali ne i najmanje važno, spriječiti ozbiljne školske probleme za vaše dijete redovitim razgovorom s njim o svakodnevnom školskom životu, njegovim osjećajima i mislima.

roditelj.ba

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave